Geografické cílení
Cílení PPC reklam podle lokace, kde se potenciální zákazník nachází, vám pomůže ušetřit spoustu peněz z vašeho reklamního rozpočtu a zefektivnit tak vaše kampaně.

Jednou z hlavních výhod PPC reklam je schopnost jejich totálního přizpůsobení. I když musíte zaplatit za každé kliknutí, za každého návštěvníka vašeho webu, můžete velmi flexibilně ovlivňovat, kdo to bude, komu se vaše reklama zobrazí a komu naopak ne. Tato schopnost správného nastavení cílové skupiny je doslova příslovečným jazýčkem na váhách, který rozhoduje, zdali bude vaše PPC kampaň úspěšná či nikoli.

Pokud totiž nedokážete kampaň správně nastavit, schopnější konkurenti vás záhy předběhnou, jelikož si budou díky vyšší návratnosti moci dovolit platit za kliknutí více peněz. Jedním z velmi účinných, přesto však pohříchu často opomíjených způsobů optimalizace PPC reklam je i geografické cílení. Geografické cílení neboli geotargeting je forma cílení na potenciální zákazníky podle polohy, která umožňuje, aby se vaše reklamy zobrazovaly pouze zákazníkům v určité lokalitě, popřípadě souboru lokalit, které určíte. Nebudete tak plýtvat reklamním rozpočtem na lidi, kteří se vašimi zákazníky pravděpodobně nestanou, jelikož například žijí příliš daleko.

Proč a jak používat geografické cílení pro místní PPC

Při prvním vytvoření kampaně v Google Ads se automaticky nastaví výchozí nastavení na všechny země a regiony. Je však velmi málo pravděpodobné, že byste se skutečně snažili oslovit všechny lidi na světě, takže je třeba zvolit alespoň nějakou formu geografického cílení - i kdyby byla co nejširší.

Geografické cílení vám ušetří peníze

Nejzřejmějším důvodem pro geografické cílení je to, že se můžete vyhnout plýtvání výdaji na reklamu u spotřebitelů, u kterých je málo pravděpodobné, že vaše služby či produkty využijí.

Pokud máte pizzerii v Brně, nedává příliš smysl zobrazovat reklamu lidem někde jinde než v Brně a nejbližším okolí. Také do autoservisu v Olomouci si asi nepojedete opravit auto z Prahy. Pokud máte e-shop, můžete omezit zobrazování pouze na státy, do kterých své zboží zasíláte. Pokud ovšem váš e-shop prodává věci, o které je zájem jen určitém regionu, například dresy a suvenýry Baníku Ostrava, je zbytečné zobrazovat reklamu jinde, například v Praze. Toto cílení může být tak široké nebo úzké, jak potřebujete. I v případě, že váš e-shop dodává zboží po celé ČR, můžete pomocí geografického cílení spouštět různé reklamy v různých regionech a přizpůsobit je místnímu publiku. Geografické cílení může pozitivně ovlivnit ukazatele, jako je skóre kvality, podíl impresí a míra prokliku.

Geografické cílení umožňuje poskytování personalizovaných zkušeností

Díky geografickému cílení můžete svou nabídku spojit s místními událostmi nebo použít nářečí, které s danou komunitou rezonuje. Použití nářečí vydělí vaši PPC reklamu ze záplavy ostatních a dá vám tolik potřebnou konkurenční výhodu.

Testování nových trhů

Pokud se chystáte expandovat do regionu, kde jste zatím ještě neprodávali, můžete zde spustit PPC kampaně s nižším rozpočtem, abyste otestovali trh, a pokud dosáhnete dobrých výsledků, můžete rozpočet zvýšit. Mějte na paměti, že geografické cílení je k dispozici pouze na úrovni kampaně. Pokud vás tedy zajímá, jak byste si vedli na novém trhu, budete muset pro novou lokalitu vytvořit novou kampaň.

Geografické cílení

Jak nastavit geotargeting v Google Ads

Chcete-li v Google Ads implementovat geotargeting, vyberte kampaň, pro kterou chcete geografické cílení nastavit, klikněte na kartu Nastavení a poté přejděte dolů do části Lokality.

Klikněte na panel Vyhledávání a začněte zadávat požadovanou lokalitu. Mezi možnosti patří nastavení cílení podle země, regionu, města, poštovního směrovacího čísla a dokonce i podle vzdálenosti od určitého bodu. Můžete tak nastavit, aby se reklama na vaši restauraci zobrazovala například jen v okruhu 10 kilometrů od vaší provozovny.

Pokud klepnete na tlačítko Rozšířené hledání, zobrazí se samostatné vyskakovací okno, které vám nabídne další tři možnosti:

• Přidat: přidá dané místo do seznamu cílových míst.
• Vyloučit: zabrání zobrazování vašich reklam v tomto místě.
• Blízké a související lokality: vygeneruje seznam blízkých oblastí, u kterých byste mohli také zvážit přidání.

Po výběru oblasti se v aplikaci Google Ads zobrazí mapa se zvýrazněnou cílovou oblastí. Pokud máte vybráno více oblastí, zobrazí se všechny v seznamu - mapu můžete zvětšit, abyste si je mohli všechny prohlédnout.

Maximalizujte návratnost investic do reklamy pomocí geotargetingu

Při nastavování geotargetingu je třeba věnovat pozornost jedné nuanci. Když kliknete na modrou kartu Možnosti umístění, můžete cílit podle přítomnosti (lidé, kteří se nacházejí nebo pravidelně nacházejí ve vašich cílových lokalitách), zájmu o lokalitu (lidé, kteří vyhledávají vaše cílové lokality), nebo podle obou.

Google je poněkud záludný v tom, že může ve výchozím nastavení zvolit možnost zobrazování lidem, kteří se v cílových lokalitách pravidelně nacházejí, NEBO těm, kteří o ně projevují zájem. Druhá možnost může být ideální v případě, že se jedná například o hotel, který může zajímat lidi, kteří ve vaší oblasti sice nežijí, ale chystají se tam jet na dovolenou.

Pro některé podniky je to ideální, v jiných případech to však může vést k tomu, že se PPC reklama zobrazí na místech, na která nechcete cílit.

Sledujte výkon reklamy v jednotlivých lokalitách

Kliknutím na kartu Lokality ve druhém navigačním sloupci zjistíte, která místa generují největší návštěvnost. Zde si můžete zobrazit standardní informace, jako jsou prokliky, zobrazení, průměrná cena za proklik (CPC) a průměrná pozice, které se týkají jednotlivých zadaných lokalit. To je důležité pro přesné pochopení toho, kde dosahujete nejvyšší návratnosti investic.


Vyhledejte a implementujte negativní klíčová slova na základě umístění

Pomocí sestavy Search Terms Report zjistěte, která klíčová slova vyvolala vaše reklamy. Pokud si všimnete, že se vaše reklamy spouštějí na klíčová slova související s místy mimo vaše cílové lokality, vylučte tato klíčová slova kliknutím na zaškrtávací políčko vedle nich a následným výběrem možnosti Přidat jako negativní klíčové slovo.

Pokud například provozujete autobazar v Praze, ale vaše reklamy jsou spouštěny vyhledáváním "ojetá auta Beroun", přidejte slovo "Beroun" do seznamu negativních klíčových slov, aby se vaše reklamy nespustily při dalším vyhledávání tohoto výrazu. Chcete-li vyvolat sestavu Hledané výrazy, přejděte na kartu Kampaně, klikněte na položku Klíčová slova, poté na položku Podrobnosti a výběrem možnosti Vše z rozevírací nabídky zobrazte sestavu pro všechna klíčová slova v kampani.

Použijte úpravy nabídek ke snížení CPA

Pokud používáte strategii ručního nabízení ceny za proklik, můžete použít úpravy nabídek, abyste ovlivnili cenu za kliknutí, pokud se zobrazíte uživateli v určité lokalitě. V části Lokality se zobrazí sloupec pro úpravu nabídek, kde můžete upravit výši původní nabídky pro vybranou oblast. Tuto možnost využijete zejména v případě, kdy víte, že máte větší nebo menší pravděpodobnost vysoké návratnosti od spotřebitelů v určitém městě nebo regionu, a kliknutí pocházející z těchto oblastí pro vás mohou mít odlišnou hodnotu. Pokud například prodáváte drahé značkové kabelky, v Praze budete mít pravděpodobně více konverzí než na Bruntálsku.

Své návštěvníky si pečlivě vybírejte

Vždy je užitečné mít na paměti, že výdaje na PPC jdou z vaší kapsy. To znamená, že pokud spouštíte PPC reklamy v rámci celé ČR, ale ve statistikách vidíte, že prodeje přicházejí jen z několika vybraných měst, pak se zaměřte pouze na tato místa a zbytek republiky nechte na organickou návštěvnost z vyhledávačů, za kterou nic platit nemusíte.

Může být lákavé mít co nejširší záběr, ale když upřednostníte nejvýkonnější lokality, uvidíte, že náklady na PPC reklamu výrazně klesnou, aniž byste přišli o konverze.

Zahrňte do svých seznamů klíčových slov regionální výrazy

I přesto, že se geotargeting postará o to, komu se na základě jeho polohy vaše reklama bude zobrazovat a komu naopak nikoli, nikdy neuškodí přidat klíčová slova založená na lokalitě. Vylepší to váš reklamní text a přitáhne pozornost uživatelů. Tím pádem vám zahrnutí regionálních výrazů či názvu cílové lokality může přinést zvýšení skóre kvality, protože vaše klíčová slova budou ještě relevantnější. Vyzkoušejte například výraz jako "hodinový manžel v Praze 6“ namísto pouhého "hodinový manžel", protože někdo, kdo hledá hodinového manžela, bude s největší pravděpodobností používat svou polohu jako součást dotazu.

Jedná se o osvědčený postup u lokální PPC reklamy, jelikož potenciální uživatelé ihned uvidí, že nabídka je určena pro jejich lokalitu. Bonusem by bylo, kdybyste název lokality dokázali vtěsnat do titulku, protože tento text se zobrazí tučně. To pomůže inzerátu vyniknout na stránce s výsledky vyhledávání mezi ostatními reklamami.

Využijte rozšíření o umístění a rozšíření o volání

Rozšíření o umístění vám umožní zobrazit u inzerátu adresu vaší firmy a rozšíření o volání zobrazí telefonní číslo. To je velmi užitečné, jelikož dáte potenciálním zákazníkům na první pohled najevo, odkud vaše firma je. Díky rozšíření je navíc vaše PPC reklama větší a mnohem nápadnější, takže snáze zaujme pozornost publika.

Maximalizujte výkonnost a návratnost investic do PPC reklamy pomocí geotargetingu

Geografické cílení vám může nejen ušetřit peníze vynaložené na PPC reklamu, ale může být také nástrojem pro personalizovaný marketing v reálném čase, testování nových trhů a cílení na potenciální zákazníky v blízkém okolí. Postupujte podle těchto tipů, abyste geografické cílení v PPC reklamách Google využili co nejlépe.

Zdroj: marketingland.com, facebook.com, cpcstrategy.com
Autor: Vlastimil Malík
Foto zdroj: pixabay.com

Více článků z blogu

Používáme tyto nástroje

WordPress
PrestaShop
WooCommerce
Shoptet
Upgates
FastCentrik
GA4
Google Merchant
Google Tag Manager
Collabim
Marketing Miner
ahrefs
Ecomail
Mailchimp