Digitální marketing
Zjistěte, jak se v Google Ads vyvarovat chyb, které by mohly vést ke zhoršení konverzního poměru a snížení návratnosti vašich investic do PPC reklamy.

Platforma Google Ads nabízí řadu způsobů, jak přizpůsobit své reklamní PPC kampaně tak, aby oslovily potenciální i současné zákazníky. Existuje však spousta možností, jak zajistit, aby byly všechny kampaně zaměřeny na správný cíl. Kvůli velkému množství detailů v rámci PPC kampaní však může dojít k chybám nebo neoptimálním strategiím.

V dnešním příspěvku vás provedeme nejčastějšími chybami, které v Google Ads vidíme, a pomůžeme vám vyzbrojit se informacemi, které potřebujete k jejich nápravě.

7 chyb v Google Ads, kterým byste se měli vyhnout

Chyba č. 1: Použití nesprávných (nebo žádných) konverzních akcí

Všichni provozujeme kampaně v Google Ads z jednoho důvodu: abychom pomohli našim firmám získat více prodejů a/nebo pozornosti. Sledování konverzí nám umožňuje měřit požadované akce, které uživatelé na našich stránkách provádějí.

I když pro vás může být žádoucím výsledkem zvýšení návštěvnosti vašeho webu, neznamená to, že každé zobrazení stránky by mělo být konverzí. Návštěvnost lze snadno sledovat pomocí stávajících metrik, jako jsou kliknutí v Google Ads nebo zobrazení stránek v Google Analytics.

Namísto toho by se s konverzními akcemi mělo zacházet jako s akcemi s vyšší hodnotou. Jako příklad můžeme uvést nákup, vyplnění formuláře atd. Příliš často vidíme účty zaplněné konverzními akcemi zobrazení stránky a stovkami „konverzí“, ale ve skutečnosti nezaznamenávají žádné prodeje.

Buďte proto konkrétnější ve svých konverzních akcích. Vyberte si pouze ty cíle, které posunou vaši firmu kupředu, abyste věděli, že vaše kampaně smysluplně optimalizujete tak, aby vám přinesly více prodejů.

Chyba č. 2: Párování chytrých nabídek s nesprávnými cíli

Abychom problém s počítáním zobrazení stránek jako konverzí v Google Ads ještě prohloubili, často vidíme tytéž účty, které používají strategie chytrých nabídek, které jsou zaměřeny na „konverze“. Google má k dispozici mnoho různých typů strategií chytrých nabídek, které vám mohou pomoci dosáhnout vašich cílů.

Když ale zkombinujete automatické nabízení cen zaměřené na konverze s účtem, který jako konverzi omylem používá zobrazení stránek, zůstane vám účet, který bude velmi efektivně oslovovat uživatele, aby klikli na vaše reklamy (což vás bude stát peníze) a přišli na váš web, ale nic moc jiného.

Pokud máte průměrně 7–10 konverzí za týden, tj. více než jednu za den, pak by pro vás mohlo být dobrou volbou automatické nabízení cen se zaměřením na konverze (jako je maximalizace konverzí, maximální hodnota konverze nebo tCPA).

Pokud je váš objem nižší, možná budete chtít vyzkoušet několik různých strategií nabídek a zjistit, jak si každá vede. Doporučujeme začít s maximalizací konverzí, ale byl bych otevřený přechodu na maximalizaci počtu kliknutí nebo vylepšenou CPC s pravidelnými kontrolami nabídek se zaměřením na výkon.

Chyba č. 3: Automatické použití doporučení

Během několika posledních let služba Google Ads přímo v platformě vytvářela doporučení, která se snaží inzerentům pomoci optimalizovat jejich kampaně.

I když jsou některé návrhy užitečné a mohou vám pomoci dosáhnout vašich cílů, stojí za zmínku, že většina z nich je založena na „doporučených postupech“ napříč širokou škálou účtů a nemusí nutně brát v úvahu vaše konkrétní cíle účtu.

údržba reklam

Jedná se o mnoho změn, které může Google vaším jménem provést, aniž by se vás ptal. Ale pouze v případě, že se přihlásíte k odběru těchto automatických změn. Aplikované změny je pak možné zpětně kontrolovat, což zároveň doporučujeme.

Chyba č. 4: Použití pouze klíčových slov ve volné shodě

Google Ads má k dispozici tři typy shody klíčových slov: přesnou, frázovou a volnou. I když názvy nemusí být tak úzce spjaty s jejich přesnými aplikacemi jako dříve, stále platí, že volná shoda je nejširším typem shody. To znamená, že vaše reklamy se budou moci zobrazovat, a tudíž budou způsobilé pro kliknutí ze strany uživatelů na větší rozsah dotazů, než jsou přesné nebo frázové dotazy.

Volná shoda pro vás může být vhodná, pokud:

  • váš účet generuje dobré výsledky, ale máte potíže s škálováním pomocí přesných a frázových výrazů;
  • máte vysoký počet konverzí a můžete využít volnou shodu s chytrými nabídkami;
  • používáte remarketingové seznamy pro reklamy ve vyhledávání (RLSA) a zaměřujete se na skupinu známých uživatelů.

chyby v Google Ads

Chyba č. 5: Absence vylučujících klíčových slov

Bez ohledu na typ shody, který vaše klíčová slova používají, se pravděpodobně bude vaše reklama zobrazovat i na dotazy, které nejsou pro vaši firmu vhodné. Přidáním vylučujících klíčových slov můžete Googlu sdělit, že nechcete, aby se vaše reklama spouštěla při těchto vyhledáváních.

Rychlý příklad pro ilustraci. Prodáváte trička a někdo hledá „trička zdarma“. Pokud vaše trička nejsou zdarma (což nejspíše nejsou), pravděpodobně budete muset do kampaně přidat vylučující klíčové slovo „zdarma“, aby se vaše reklama nezobrazovala lidem, kteří hledají položky zdarma.

Absencí vylučujících klíčových slov v kombinaci s používáním pouze klíčových slov ve volné shodě můžete velmi rychle utratit spoustu peněz za výrazy, které mají nulovou šanci na konverzi.

Začněte přidáním zjevnějších vylučujících klíčových slov a poté pomocí přehledu vyhledávacích dotazů v Google Ads zkontrolujte své vyhledávací dotazy v účtu Google Ads kliknutím na Klíčová slova a poté na Vyhledávací dotazy v levém navigačním panelu.

Poté můžete do účtu začít přidávat celé hledané výrazy nebo jejich části jako vylučující klíčová slova.

Chyba č. 6: Žádná strategie testování textu reklamy

Se všemi frázemi, které bychom chtěli přidat do textu reklamy, existuje mnoho různých variant PPC reklam, které se mohou finálně zobrazovat. Responzivní reklamy ve vyhledávání nám velmi pomáhají, protože umožňují přidat různé nadpisy a popisy k testování ve vzájemné kombinaci. Ale na vyšší úrovni mohou být vaše texty zaměřeny na cenové nabídky, různé akce, výhody, nebo řemeslné zpracování vašich produktů.

U mnoha účtů dochází ke dvěma zásadním chybám.

  • V každé reklamní sestavě je jedna reklama, což znamená, že se uživatelům posílá pouze jedna zpráva.
  • Ve stejné reklamní sestavě je aktivních pět nebo více variant, které rozdělují provoz podle velkého počtu možností.

V každé reklamní sestavě můžete mít 2–4 aktivní varianty reklamy.

Nechte je běžet proti sobě po určitou dobu, aby každý z nich měl dobré množství dat. Pozastavte varianty s nedostatečným výkonem a poté napište nové varianty, které je nahrazují. Pokaždé se ujistěte, že máte v reklamní sestavě aktivní 2–4 varianty. Až budete testovat více variant, zjistíte, co ve vašem případě funguje dobře, a co ne.

Chyba č. 7: Podfinancování vašich kampaní

Dalším doporučením je buď příliš neomezovat denní rozpočty, nebo sjednotit strukturu nebo nastavení kampaní tak, abyste zajistili, že za utrácené peníze získáte alespoň nějaký přehled a výkon.

Pokud máte velmi nízké rozpočty, existuje spousta způsobů, jak v Google Ads ušetřit peníze a přitom se držet svých cílů.

Vyberte kampaň nebo sadu klíčových slov, o kterých si myslíte, že bude mít nejlepší výkon, vypněte všechny ostatní a přesměrujte veškerý rozpočet do této skupiny. Nechte tyto kampaně chvíli běžet a vyhodnoťte výkon. Pokud vidíte výsledky, pokračujte. Pokud ne, pozastavte tuto skupinu a přejděte k další.

Vyhněte se chybám Google Ads a buďte úspěšnější

Nastavte konverzní akce tak, aby odkazovaly pouze na ty, které konkrétně ovlivňují vaše cíle, jako jsou nákupy a registrace vs. zobrazení stránek. Při používání chytrých nabídek buďte opatrní.

Vyhraďte si čas na pravidelnou kontrolu a ruční použití doporučení Google, která vám vyhovují. Použijte kombinaci typů shody, volnou shodu používejte pouze ve specifických a záměrných situacích. Udržujte seznam vylučujících klíčových slov. Pravidelně testujte texty reklam se 2–4 aktivními variantami v každé reklamní sestavě. Každé kampani přidělte dostatečný rozpočet, aby se vám vaše investice vyplatila.

Zdroj: marketingland.com, facebook.com, cpcstrategy.com

Autor: Vlastimil Malík

Foto zdroj: pixabay.com

 

Více článků z blogu

Používáme tyto nástroje

WordPress
PrestaShop
WooCommerce
Shoptet
Upgates
FastCentrik
GA4
Google Merchant
Google Tag Manager
Collabim
Marketing Miner
ahrefs
Ecomail
Mailchimp