PPC reklama
Věnovat pozornost každému aspektu vašeho účtu Google Ads se může z dlouhodobého hlediska vyplatit, protože tak získáte plně přizpůsobenou PPC strategii. Jak na to?

PPC reklama je skvělým zdrojem zákazníků. Díky schopnostem PPC reklamy vše přesně evidovat a sledovat je možné vytvořit kampaně, které budou fungovat přesně tak, jak chcete. Aby však vaše PPC reklama fungovala tak, jak potřebujete, a vydělávala peníze, je třeba ji nejprve optimalizovat. 

Optimalizace reklam Google zahrnuje spoustu věcí: text reklamy, cílení, plánování a další. Mnoho začínajících PPC inzerentů si však neuvědomuje, že jejich schopnost toto všechno dělat - a dělat to efektivně - je ovlivněna především tím, jak je jejich reklamní účet strukturován.

Strukturu účtu Google Ads se všemi jeho vrstvami, funkcemi a nastaveními není snadné zvládnout, natož pochopit.

Proto jsme připravili tohoto průvodce strukturou účtu Google Ads od A do Z, kde se dozvíte:

  • Jak rozdělit účet Google Ads na klíčové součásti.
  • Zjistíte, jaké funkce a nastavení jsou dostupné na každé úrovni.
  • Tipy a osvědčené postupy pro strukturování účtu.

S důkladnou znalostí struktury Google Ads účtu budete schopni uspořádat svůj účet způsobem, který vám umožní udržet relevantní reklamy a efektivněji spravovat kampaně a rozpočet.

Přehled účtu Google Ads

Účet Google Ads je víc než jen jeden účet s několika reklamami. Začněme tedy velkým přehledem jeho klíčových součástí:

  • Účet: To je vnější obal s vašimi obchodními a platebními údaji, ve kterém se vše nachází.
  • Kampaně: Účet se skládá ze dvou částí: účtu a kampaně. V kampaních jsou umístěny vaše skupiny reklam. V jedné kampani můžete mít pouze jeden typ reklamy (například PPC reklamy ve vyhledávání nebo reklamy ve zobrazovací síti), ale v rámci jedné kampaně můžete mít více skupin reklam a na jeden účet můžete mít více reklamních kampaní.
  • Skupiny reklam: Ty obsahují vaše reklamy a klíčová slova a jsou seskupeny podle témat.
  • Klíčová slova: Jedná se o výrazy, které mají vyvolat zobrazení vašich reklam na stránce s výsledky vyhledávání (SERP).
  • Reklamy: Texty a kreativy, které se zobrazují ve výsledcích vyhledávání nebo v jiném umístění, pokud uživatel zadal určitá klíčová slova.
  • Cílová stránka: Stránka, na kterou se diváci dostanou po kliknutí na vaši reklamu. Pro každou skupinu reklam budete mít pouze jednu cílovou stránku. Ta by měla být specifická pro danou nabídku a reklamu, která ji propaguje.

V Google Ads existují různé úrovně a některé funkce a nastavení jsou dostupné pouze na určitých úrovních v rámci vašeho účtu. Zpočátku se to může zdát matoucí, ale nakonec zjistíte, že je to takto navrženo, aby vám to pomohlo co nejvíce zjednodušit a přizpůsobit vaši práci s PPC reklamami. Pojďme se tedy ponořit do jednotlivých úrovní v rámci vašeho účtu, abyste viděli, jak celý systém funguje.

Úroveň účtu

Základ vašeho účtu Google Ads je první vrstvou správy PPC, která se často označuje jako "úroveň účtu". Zde se řeší většina nastavení PPC reklam Google Ads, jako je účtování, oprávnění uživatelů a další.

Jak vytvořit účet Google Ads?

Chcete-li si vytvořit účet Google Ads, přejděte na stránku ads.google.com a mějte po ruce svou e-mailovou adresu. Nemusí to být nutně účet Gmail.

Co je to účet Google Ads Manager? Potřebuji ho?

Účty Google Ads Manager (dříve známé jako My Client Center neboli MCC) byly navrženy s ohledem na agentury, které mají více klientů využívajících PPC. Fungují jako zastřešující účty, kde můžete spravovat více PPC účtů na jednom místě.

Nemusíte však být agentura, abyste mohli mít účet Google Ads Manager. Můžete být nezávislým konzultantem, vlastnit více firem nebo značek nebo prostě mít v plánu jiné potřeby, které vyžadují zcela samostatné nastavení.

Stručně řečeno, pokud spravujete více než jeden účet, budete chtít postupovat podle pokynů k vytvoření účtu Google Ads Manager. Pokud však pracujete pouze v jednom individuálním účtu, tento účet není potřeba.

Nastavení na úrovni účtu

Zde jsou uvedena všechna nastavení, která se nacházejí na úrovni účtu, což znamená, že změny kteréhokoli z těchto nastavení se budou týkat všech kampaní, reklamních skupin a reklam ve vašem účtu.

  • Název účtu: Jak budete svůj účet nazývat. Může to být cokoli, co chcete, a nemá to žádný vliv na výkon. Doporučujeme však, aby byl název krátký, výstižný a snadno se na něj později odkazovalo v případě, že by někdy musela naskočit technická podpora.
  • Fakturační údaje: Údaje vaší firmy na jejichž základě vám bude společnost Google účtovat poplatky.
  • Časové pásmo: V jakém časovém pásmu se nacházíte a v jakém časovém pásmu chcete, aby byl váš účet ve výchozím nastavení. Poznámka: Plánování reklamy bude automaticky nastaveno na časové pásmo, které si zvolíte na úrovni účtu.
  • Automatické označování: Nastavení nutné pro sledování konverzí, které přidá k vašim URL adresám parametr GCLID (identifikátor kliknutí Google).
  • Návrhy reklam: Zda chcete, aby se automaticky používala reklamní doporučení Google (lze kdykoli změnit).
  • Stav účtů: Zda je váš účet povolen, zakázán nebo nějakým způsobem omezen.
  • Šablona sledování na úrovni účtu: Další informace, které chcete zahrnout do svých adres URL, abyste mohli přiřadit zdroj jednotlivých kliknutí na reklamu, jako je parametr UTM.
  • Konverze: Jaké akce se rozhodnete sledovat, abyste mohli měřit výkonnost PPC.
  • Atribuční model: Jak budou tyto konverzní akce započítány.
  • Reportování zpráv: Jak budete sledovat zprávy (pokud používáte rozšíření zpráv).
  • Vykazování hovorů: Jak budete sledovat hovory (pokud používáte rozšíření hovorů, rozšíření umístění nebo reklamy na hovory).
  • Propojené účty: Jakékoli další produkty, které propojíte se službou Google Ads pro získávání dat, například Google Analytics.
  • Klíčová slova: Negativní klíčová slova (klíčová slova, u kterých nechcete, aby se vaše reklamy zobrazovaly), sdílené rozpočty, rozšíření reklam na úrovni účtu, typ inventáře, vyloučený obsah, vyloučené typy a štítky, automatická pravidla, skripty.

Tipy na úrovni účtu

Až se budete hrabat v nastaveních na úrovni účtu, zde jsou tři obecné tipy Google Ads, které byste měli mít na paměti:

  • Přepněte do režimu Expert (oproti režimu Smart): Pokud vytváříte zcela nový účet, Google vás automaticky přednastaví do režimu Smart Mode. Vaším úplně prvním krokem by mělo být kliknutí na tlačítko "Přepnout do režimu Expert" v dolní části obrazovky, abyste mohli mít větší manuální kontrolu nad nastavením účtu.
  • Provádění pravidelných auditů: Stejně jako u všeho v marketingu malých firem je třeba pravidelně kontrolovat výkonnost reklam Google Ads. Když budete svůj účet Google Ads pravidelně auditovat, budete moci najít oblasti pro optimalizaci PPC reklam dříve, než vzniknou problémy, které by vás mohly potrápit.
  • Dávejte si pozor na doporučení automatického použití: Rady z Google Ads jsou jako rady od cizího člověka - berte je s rezervou. Automaticky aplikované reklamy a další doporučení pro optimalizaci od společnosti Google mohou být užitečné ve chvílích, kdy vám chybí nápady, ale jen vy byste měli  vědět, co je pro váš účet nejlepší.

Úroveň kampaně

Obecně může marketingová kampaň znamenat cokoli, ale v Google Ads se pod pojmem "kampaň" rozumí „složka“, ve které jsou umístěny vaše reklamní skupiny. Na úrovni kampaně nastavíte rozpočet, cílení, typ reklamy, kterou chcete spustit, a další parametry. Jak bylo uvedeno výše, v jedné kampani můžete mít pouze jeden typ reklamy, ale v jedné kampani budete mít více skupin reklam a více kampaní na jeden účet.

K dispozici je devět různých typů kampaní, o kterých je třeba vědět:

  • Vyhledávání: textové reklamy, které se zobrazují ve vyhledávání Google
  • Zobrazení: reklamy založené na textech a obrázcích, které se zobrazují na webových stránkách v síti Google Display Network.
  • Nákupy: produktové reklamy ve vyhledávání Google a na kartě Nákupy.
  • Video: videoreklamy na YouTube a v síti Display Network.
  • Discovery: pohlcující reklamy, které se zobrazují ve více sítích Google
  • Aplikace: reklamy pro vaši aplikaci ve více sítích Google
  • Smart: plně automatizované reklamy, které pro vás Google vytvoří a umístí v různých sítích.
  • Performance Max: reklamy vytvořené z různých vámi vybraných prostředků zobrazované ve všech způsobilých sítích Google.
  • Hotel: využívá informace z vašich hotelových nabídek k vytvoření reklam pro vyhledávání Google nebo Mapy Google.

Jaký typ kampaně mám použít?

Je osvědčeným postupem provozovat v rámci svého účtu Google Ads několik různých typů kampaní, abyste maximalizovali svůj výkon v reklamních sítích Google. Různé typy kampaní vám mohou pomoci dosáhnout různých metrik PPC, takže je ve vašem nejlepším zájmu vyzkoušet na začátku alespoň jednu nebo dvě.

Například můžete chtít spustit kampaň ve Vyhledávání, abyste zachytili lidi při vyhledávání na Googlu, a také kampaň Zobrazení, když si prohlížejí jiné weby na webu. Některé kampaně jsou specifické pro určité odvětví a nemusí být potřeba, například kampaně Shopping (pro firmy zabývající se elektronickým obchodováním), App nebo Hotel.

Kolik kampaní bych měl mít?

To vše závisí na velikosti vaší firmy, obchodním modelu, rozpočtu a dalších aspektech. Neexistuje správná nebo špatná odpověď, pokud jde o to, jaké typy kampaní byste měli mít nebo kolik jich máte mít, ale osvědčeným postupem je udržovat je co nejlépe zvládnutelné.

Pokud jste tedy například malá firma provozující Google Ads a nemáte celkový rozpočet nebo šířku pásma, které by bylo možné reálně roztáhnout na 10 nebo 20 kampaní, je lepší začít v malém s jednou nebo dvěma kampaněmi, než být zahlceni.

Mějte na paměti, že ne vždy můžete mít spuštěny všechny kampaně najednou. Můžete mít například sezónní nabídky nebo kampaně, které spouštíte pouze tehdy, když máte k dispozici zásoby nebo rozpočet.

Jaká je nejlepší struktura kampaní Google Ads?

To vše bude záviset na velikosti, typu, modelu a dalších aspektech vaší firmy. Neexistuje univerzální vzorec, ale zde je několik možností:

  • Na základě struktury vašich webových stránek. Podívejte se, jak na svých webových stránkách seskupujete své nabídky. Pro co máte jedinečné stránky? Které stránky jsou nejoblíbenější nebo mají nejvyšší hodnotu? Pokud je váš web dobře strukturovaný, možná budete chtít přijmout stejný systém i pro svůj reklamní účet.
  • Podle produktů/služeb. To může být stejné jako struktura vašich webových stránek, pokud jsou dobře organizované. Pokud jste například posilovna, můžete mít kampaň Vyhledávání pro své spinningové lekce, kampaň Zobrazení pro celou posilovnu a kampaň Nákupy pro své fitness vybavení.
  • Podle místa. Pokud máte firmu s více pobočkami, může mít smysl vést kampaně podle lokalit. Vraťme se k příkladu s posilovnou, můžete mít jednu kampaň pro vyhledávání v posilovně ve městě A a druhou kampaň pro vyhledávání v posilovně ve městě B.

Nastavení na úrovni kampaně

Na úrovni kampaní si můžete pohrát se spoustou nastavení, jako např:

  • Název kampaně: Podobně jako v případě názvu účtu se tímto způsobem budete odkazovat na svou kampaň a nemá to žádný vliv na výkon.
  • Stav: Stav kampaně: Zvolíte si, zda chcete kampaň pozastavit, povolit nebo odstranit?
  • Cíl: Čeho chcete, aby vaše kampaň dosáhla v souvislosti s konverzními akcemi.
  • Rozpočet: Jaký je rozpočet kampaně? Rozpočet: Hrubý nástin toho, kolik vaše kampaň utratí za den.
  • Strategie nabídek: Jak více či méně agresivní budete s rozpočtem při každém zobrazení. Podívejte se na náš kompletní seznam výhod a nevýhod každé strategie biddingu.
  • Lokality: V jakých lokalitách se budete pohybovat? Kde na světě se mají reklamy vaší kampaně zobrazovat? (známé také jako geotargeting).
  • Jazyky: Jaké jsou jazyky, v nichž se reklamy zobrazují? V tomto případě se jazyk reklamy nemění. Jazykové nastavení kampaně určuje, pro jaké jazyky se chcete zobrazovat.
  • Sítě: V případě, že se jedná o síť, která se nachází na území České republiky, můžete si vybrat, zda chcete, aby se kampaň zobrazovala v síti, nebo ne: U některých typů kampaní, jako je například Vyhledávání Google, se můžete rozhodnout, zda se vaše kampaň bude zobrazovat pouze v SERPu Google, nebo také v dceřiných vyhledávačích Google v rámci jeho sítě Search Partner Network.
  • Datum zahájení a ukončení: Pokud se nechcete starat o povolení nebo pozastavení kampaně, mohou se někdy hodit data zahájení a ukončení.
  • Zařízení: Na jakých typech zařízení povolíte zobrazování reklam v kampani, například na stolních počítačích, mobilních zařízeních atd.
  • Horní hranice četnosti: Jak často chcete, aby se reklamy vaší kampaně zobrazovaly stejnému uživateli.
  • Konverze: Jaký je počet konverzí? Jaké konverzní akce bude vaše kampaň sledovat. Změna konverzí na úrovni kampaně je méně obvyklá. Pokud na ni nesáhnete, budou výchozí všechny konverze nastavené na úrovni účtu.
  • Vyloučení IP adres: Jakékoli konkrétní IP adresy, kterým byste raději nezobrazovali.
  • Plán reklam: V případě, že se jedná o reklamu, která se zobrazuje na internetu, je možné zvolit, jaké dny nebo časy v týdnu chcete, aby se reklamy zobrazovaly. Plánování reklam může být užitečným nástrojem pro firmy s omezeným rozpočtem.
  • Experimenty: Jakékoli A/B testy kampaně.
  • K dispozici zde i jinde: Rozšíření reklam, publika, kontextové cílení, negativy, rotace reklam, možnosti URL kampaní, typ inventáře, vyloučený obsah, vyloučené typy a štítky, nastavení dynamického vyhledávání reklam, štítky, automatická pravidla.

Tipy na úrovni kampaně

Pokud jde o provozování reklam Google Ads, existuje několik doporučení a doporučení pro kampaně:

  • Nepoužívejte standardně kampaň Smart, aniž byste se nejprve podívali na ostatní typy. Google láká na kampaně Smart inzerenty, kteří nechtějí věnovat čas a úsilí správě reklamy, ale vynaložení úsilí na vlastní přizpůsobené kampaně se může vyplatit.
  • Zvolte si kombinaci typů kampaní na základě cílů vaší firmy v oblasti PPC. Nalezení správné kombinace kampaní PPC, která vám bude vyhovovat, může vyžadovat určitý čas nebo doladění.
  • Věnujte pozornost nastavení u každé kampaně zvlášť. Vzhledem k tomu, že různé typy kampaní mohou dosahovat různých cílů, bude pravděpodobně každá z nich vyžadovat jedinečné nastavení a strukturu. U některých kampaní může být zapotřebí více času na nastavení než u jiných.
  • Příliš se nad nastavením nepozastavujte. Vždy je lze později změnit!
  • Vystupte ze své komfortní zóny. Jediný způsob, jak zjistit, zda může kampaň dosáhnout lepších výsledků, je vyzkoušet nové věci.
  • Nedělejte to bez spolehlivého PPC reportingu! Pomocí dat provádějte testy a vyhlašujte jasné vítěze.

Úroveň reklamní skupiny

O úroveň níže pod kampaněmi máme skupiny reklam. Každá skupina reklam obsahuje skupinu souvisejících klíčových slov, k nim přiřazené reklamy a cílovou stránku.

Poznámka: U kampaní Nákupy se jedná o tzv. skupiny produktů. Kampaně Smart a Performance Max nemají skupiny reklam.

Chci vytvořit pouze jednu reklamu, proč potřebuji skupinu reklam?

Při vytváření reklamy si všimnete, že jste vyzváni k vytvoření skupiny reklam. Jedná se o povinnou součást procesu, i když chcete vytvořit pouze jeden inzerát. Jak si ale řekneme později, nejlepší je mít alespoň dvě různé verze inzerátu, abyste mohli testovat a zjistit, která má nejlepší výkon. A ve většině případů nebudete mít v účtu Google Ads jen jednu reklamu. Zde je příklad, který vysvětluje proč:

Řekněme, že prodávám své služby pro domácnost a mám dvě hlavní nabídky, které chci inzerovat: instalace a opravy. Instalace pro mě mají vyšší hodnotu než opravy, takže je rozdělím do dvou různých kampaní. Tímto způsobem mohu přidělit vyšší rozpočet na instalace (protože jak jsme se právě naučili, rozpočet se nastavuje na úrovni kampaně, nikoliv na úrovni reklamy).

Ale řekněme, že mám různé typy instalací, například okna, okapy a další. I když chci pro každou z těchto nabídek zachovat stejné umístění, síť a cílení na zařízení, moje cílená klíčová slova a reklamní text pro reklamu na instalaci oken budou úplně jiné než pro reklamu na instalaci okapů, takže je budu chtít rozdělit do různých reklamních skupin v rámci jedné kampaně. Totéž platí pro mou kampaň oprav.

Poslední věc, kterou chcete, je, aby se reklama na montáž střešní krytiny zobrazovala na dotaz na montáž okapů (navíc vzhledem k tomu, jak funguje aukce Google Ads, by tato reklama stejně mnoho aukcí nevyhrála), takže budete chtít své reklamy uspořádat do tematických reklamních skupin na základě klíčových slov a parametrů cílení.

Jak mám uspořádat své reklamní skupiny?

Zábavná část spočívá v tom, že je zcela na vás, jak se rozhodnete své reklamní skupiny tematicky uspořádat. Můžete je rozdělit podle služeb, které nabízíte, podle záměru zákazníků, podle různých akcí a podobně. Stačí to udělat systematicky a způsobem, který vám dává největší smysl, aby byla správa snadná.

Kolik reklamních skupin bych měl mít v jedné kampani?

Na jednu kampaň byste neměli mít více než 7-10 reklamních skupin. S největší pravděpodobností budete potřebovat ještě méně. Čím více je centralizováno na vaše hlavní cíle nebo nabídky, tím lépe. Pokud máte spoustu reklamních skupin, je to znamení, že potřebujete další kampaň!

Kolik klíčových slov bych měl mít na jednu reklamní skupinu?

Na jednu reklamní skupinu byste neměli mít více než 20 klíčových slov. Díky všem aktualizacím přiřazování klíčových slov jich nepotřebujeme tolik jako kdysi. Držte se svých klíčových výrazů a nepřehánějte to s množstvím variant. U klíčových slov Display by tento počet mohl být spíše 3-5 nebo dokonce žádný, protože tento typ kampaně se více spoléhá na cílení na publikum.

Kolik reklam bych měl mít v jedné reklamní skupině?

Měli byste se snažit mít 2-3 reklamy na jednu reklamní skupinu. Nyní, když jsou responzivní reklamy ve vyhledávání jediným typem reklamy ve vyhledávání, kterou můžete vytvořit, vás menší počet reklam může dostat dále. A jak jsem zmínil výše, chcete se vyhnout tomu, abyste měli pouze jednu reklamu na skupinu klíčových slov. Budete chtít vyzkoušet různé varianty, abyste zjistili, co funguje nejlépe. Například můžete mít dvě reklamy zaměřené na skupinu klíčových slov souvisejících se softwarem pro přípravu daní - jednu reklamu s negativním sentimentem a druhou s pozitivním sentimentem.

Nastavení na úrovni skupiny reklam

Na úrovni skupiny reklam můžete nastavit následující položky:

  • Název skupiny reklam: Stejně jako na úrovni kampaní a účtů pojmenujte skupiny reklam tak, jak vám to bude dávat největší smysl. Opět platí, že názvy vašich prostředků nejsou výkonnostním faktorem.
  • Reklamy: V případě, že se jedná o skupinu reklam, je možné, abyste si ji vybrali: Co vaše publikum uvidí.
  • Nabídka reklamní skupiny: V závislosti na vaší nabídkové strategii a typu kampaně můžete na úrovni reklamní skupiny nastavit maximální nabídku CPC.
  • Klíčová slova: Platí pouze pro vyhledávání, zobrazení nebo video a označují buď typy dotazů, které chcete zobrazit (vyhledávání), nebo typ obsahu, který chcete zobrazit spolu s nimi (zobrazení a video).
  • Stav reklamní skupiny: V tomto případě je skupina reklam pozastavena, povolena nebo odstraněna.
  • Zde a jinde: Rozšíření reklam, publika, kontextové cílení, negativy, typ reklamní skupiny, rotace reklam, možnosti URL reklamní skupiny, štítky, automatická pravidla.

Tipy na úrovni reklamní skupiny

Doporučené postupy pro reklamní skupiny jsou následující:

  • Organizujte své reklamní skupiny systematicky. Držte se základních témat reklamních skupin a rozdělte je tak, aby pro vás dávaly co největší smysl.
  • Nepoužívejte příliš mnoho nebo příliš málo reklamních skupin. Nechcete sice nacpat všechno do jedné reklamní skupiny, ale také je nechcete příliš rozdělit do struktury SKAG (reklamní skupina s jedním klíčovým slovem), protože obě možnosti mohou být stejně náročné na správu.
  • Připravte se na to, že je budete pravidelně měnit. Jako odborník na PPC je pozastavování, upravování a přesouvání reklamních skupin a jejich součástí většinou mé optimalizační práce.
  • Nepřidávejte komponenty reklamních skupin jen proto, abyste dosáhli výše uvedených doporučených čísel. Jedná se o pokyny, takže si nelámejte hlavu tím, že budete do reklamní skupiny vtěsnávat zbytečná klíčová slova nebo reklamní skupiny, abyste dosáhli ideálního čísla.

Úroveň klíčových slov

Klíčová slova fungují jako váš kompas v rámci účtu Google Ads. V případě vyhledávání určují společnosti Google, na které typy dotazů se mají vaše reklamy zobrazovat. Při výběru nebo úpravě klíčových slov jim také musíte přiřadit typ shody. Na výběr jsou tři typy shody:

  • Široká shoda: Nejméně omezující, protože odpovídá vaší reklamě na všechny dotazy související s daným klíčovým slovem.
  • Frázová shoda: Zobrazuje se na dotazy, ve kterých je obsaženo dané klíčové slovo v přesném tvaru.
  • Přesná shoda: Nejvíce omezující, protože zobrazuje reklamu pouze v případě, že je zadáno přesné klíčové slovo.

Při použití typů shody můžete použít následující anotace:

  • Široká shoda: není potřeba žádná anotace, protože se jedná o výchozí typ shody. Příklad klíčového slova: italská restaurace
  • "Frázová" shoda: uvozovky kolem klíčového slova označují, že chcete použít frázi. Příklad klíčového slova: "italská restaurace".
  • Přesná] shoda: závorky informují Google, že chcete použít přesnou shodu. Příklad klíčového slova: [italská restaurace].

Anotace však již nejsou nutné, protože Google vám dává možnost kliknout na rozevírací seznam a vybrat typ shody, kdykoli si vyberete. Záleží pouze na vás, jak klíčová slova nastavíte.

Klíčová slova označují Googlu témata stránek, u kterých chcete, aby se vaše reklamy zobrazovaly - i když klíčová slova se pro tyto dva typy kampaní používají méně často. Důvodem je omezující povaha této taktiky. Kromě dalších parametrů cílení, jako je publikum, denní doba, lokalita a další, byste se omezili pouze na zobrazení na stránkách, které zmiňují konkrétní výrazy.

Poznámka: Nákupní kampaně mohou používat pouze negativní klíčová slova, protože informace z produktového feedu budou fungovat jako vaše "klíčová slova". Chytré kampaně umožňují pouze šablony klíčových slov.

Nastavení na úrovni klíčových slov

Při přidávání klíčových slov použijete tato nastavení:

    • Nabídka klíčových slov: Je to nutné pouze v případě, že používáte ruční CPC bidding.
    • Typ shody: To bude záviset na vaší strategii.
    • Zde a jinde: Šablona sledování, vlastní parametry, automatická pravidla, konečné adresy URL, štítky klíčových slov.

Tipy na úrovni klíčových slov

    • Proveďte průzkum klíčových slov PPC. Pomocí nástrojů pro výzkum klíčových slov určete správná klíčová slova pro svou nabídku.
    • Neignorujte jiné možnosti cílení ve prospěch klíčových slov.
    • Míchejte typy shod, abyste si zajistili flexibilitu.
    • Při nastavování klíčových slov nezapomínejte na bidding. I když nemusíte pro každé klíčové slovo nastavovat maximální nabídku CPC, cíle vaší strategie nabídek mohou ovlivnit to, jak budete přistupovat ke klíčovým slovům a cílení.

Úroveň reklamy

Nyní se dostáváme k nejpodrobnější části anatomie vašeho účtu Google Ads: k úrovni reklamy. Zde se dostáváme k tomu nejlepšímu: k vašim reklamám! Zde můžete vytvářet nové reklamy, upravovat jejich texty nebo nahrávat hotové reklamy.

Pokud vytváříte reklamu ve vyhledávání, je důležité držet se osvědčených postupů pro responzivní reklamy ve vyhledávání.

Nastavení na úrovni reklamy

V rámci vytváření inzerátů můžete změnit několik komponent:

    • Součásti inzerátu: V tomto případě se jedná o následující položky: Aktiva, jako jsou titulky, popisy, videa nebo obrázky.
    • Cílová stránka: Kam budete směřovat svou reklamu. Všechny reklamy v rámci jedné reklamní skupiny musí směřovat na stejnou URL adresu cílové stránky. Všechny reklamy v rámci kampaně musí směřovat na stejnou doménu.
    • Zde a jinde: Šablona sledování, vlastní parametry, automatická pravidla, štítek reklamy.

Tipy na úrovni reklamy

Používání silných slov v reklamách, která mají přilákat vaše publikum, je samozřejmostí, ale zde je několik méně známých, ale stejně důležitých doporučení:

    • Provádějte A/B testování reklam. Dokud nebude čtení myšlenek běžně dostupné, je to jediný způsob, jak zjistit, jaký typ reklamy nejlépe osloví vaše zákazníky. Vyzkoušejte prohodit různá klíčová slova, která se k reklamě hodí, různé obrázky u reklam Display, délku videa u reklam Video nebo použijte jiná slova, když hovoříte o konkrétní ceně produktu nebo nabídce služeb.
    • Nepoužívejte jednu reklamu (nebo naopak milion reklam) na jednu reklamní skupinu. S jednou reklamou omezujete nejen sebe, ale i své publikum neaktuálním inzerátem. S tunou reklam se může stát, že nikdy nepoznáte kombinaci, která skutečně funguje.
    • Přemýšlejte o svých inzerátech jako o "tváři" své firmy. Chcete, aby si je lidé spojovali s vaší značkou. Neobětujte tento aspekt svého copywritingu ve prospěch hromady agresivních CTA.
    • Nezapomínejte na své CTA. V každé reklamě vždy uveďte alespoň jednu účinnou výzvu k akci, aby byl divákům jasný váš konečný cíl.

Několik slov závěrem

Věnovat pozornost každému aspektu vašeho účtu Google Ads se může z dlouhodobého hlediska vyplatit, protože tak získáte plně přizpůsobenou PPC strategii. Ať už s PPC teprve začínáte, nebo jste zkušený profesionál, na těchto součástech účtu Google Ads se vyplatí zapracovat.

Zdroj: marketingland.com, facebook.com, cpcstrategy.com

Autor: Vlastimil Malík

Foto zdroj: pixabay.com

 

 

 

 

Více článků z blogu

Používáme tyto nástroje

WordPress
PrestaShop
WooCommerce
Shoptet
Upgates
FastCentrik
GA4
Google Merchant
Google Tag Manager
Collabim
Marketing Miner
ahrefs
Ecomail
Mailchimp