Web
V případě, že nežijete na jiné planetě a aktivně se věnujete IT branži a jmenovitě oblastem okolo SEO, jistě jste již mnohokrát zaslechli, že existuje cosi jako Google Penguin update.

V kostce řečeno, 24. dubna Google spustil update jménem Penguin, jehož cílem bylo a je penalizovat webové stránky, které:

  1. Používají v jazyce nereálné hrátky s klíčovými slovy.
  2. Používají linkovacích triků.
  3. Obecně jsou nízké kvality.

Použití této metody se setkávalo až dosud s radostí ze strany poskytovatel obsahu, jelikož spammeři, kopírovači, automatické RSS exporty a podobné věci s podezřele častou aktualizací zmizely z výsledků. Tentokrát tomu ale bylo trochu jinak...

Pro příklad se podívejme, co se stalo s webem wpmu.org, jenž je přímo prototypem slušného webového chování a přesto došlo k jeho penalizaci. Podívejme se na tabulku:
(Obrázek tabulky - máte v minulém mejlu s článkem nebo na zdroji za tímto článkem, nevkládal jsem přímo, ať tu máte odkaz na vlastní FTP, který nevím kde bude)

Jak vidno, pondělí 23. dubna zde bylo 8 580 návštěv, o den později ale jen 1 527 osob. A jelikož se autoři nevěnují žádné z řečených podloudných aktivit, samozřejmě je zajímalo, kam se ztratilo tolik lidí. Naštěstí měli možnost zeptat se na věc odborníka na věc Matta Cuttse, jemuž byla předána trojice linků:

Podle jeho slov je "pověst" portálu wpmu.org poškozována tím, že se na něj odkazují tyto i další pochybné weby. Jelikož jde v případě wpmu.org o stránky fungující od března 2008 a pyšnící se 10 400+ Facebook "lajky" a 15 600+ Twitter followery, je zřejmé, že nekvalitní obsah zde není.

Zatím záhada nad záhady, zdá se - jak může pár spammerských, nesmírně podlých (a s kradeným obsahem k tomu) stránek zválcovat v návštěvnosti seriozní periodikum, jenž by mělo být na výši? A jak to souvisí s onou patičkou?
Po zvážení všech dat, číselných údajů, známých veličin a podezřelých věcí dospěli všichni zúčastnění k jedinému závěru, jenž dával trochu smysl: jejich stránka byla penalizována za distribuci WordPress Themes! Zde je, jak to funguje:

  1. Vytvoříte nějaké skvělé WordPress téma - zadarmo.
  2. Nějaký spammer se rozhodne použít ho na svém webu plném digitálního neřádstva a VY jste za to penalizováni!

Co tedy dělat tehdy, když zjistíte, že jste i vy postiženi?

  1. Najděte tu nejhorší pirátskou stránku a poproste/pohrozte jim, ať odkaz na vás stáhnou nebo používají téma jiné.
  2. Odstraňte nebo rel=nofollow-něte každý link, jenž umístíte do čehokoliv, co jste vydali.
  3. Projděte vaše stránky a smažte všechny odkazy, jenž nejsou 100 % popisné - tím se myslí aby třeba odkaz na WPMU.org zněl "WPMU.org" nebo "WPMU".
  4. Vyskytly se i osoby, jenž lehce situace zneužily a podobné věci vydávají vychytrale s odkazy na všechny své konkurenty, aby jim snížily rating, což je samozřejmě trochu podpásovka...

Více článků z blogu

Používáme tyto nástroje

WordPress
PrestaShop
WooCommerce
Shoptet
Upgates
FastCentrik
GA4
Google Merchant
Google Tag Manager
Collabim
Marketing Miner
ahrefs
Ecomail
Mailchimp