online marketing
Prozkoumejte nejlepší lead magnety, které skvěle fungují s PPC reklamami a dramaticky zvyšují konverzní poměr vašeho produktu.

Pokud jste se ponořili do světa online reklamy a snažíte se produkt, který má cenovku vyšší než 1000 Kč, pak vězte, že cesta k úspěšnému prodeji nezačíná a nekončí pouze reklamou. Klíčem k efektivnímu online marketingu je vytváření vztahů s potenciálními zákazníky a budování důvěry. A právě zde přichází na řadu koncept "lead magnetů" - lákavých nabídek, které slouží k zachycení kontaktů potenciálních zákazníků. Míra konverze totiž bude vyšší, pokud věnujete čas výchově leadů a budování důvěry předtím, než jim nabídnete svůj produkt.

Existuje mnoho různých typů lead magnetů, ale zde pro vás máme přehled pěti nejlepších, které se osvědčily při propojování s placenou návštěvností a pomáhají zvyšovat míru konverze.

Elektronické knihy

E-booky a whitepapery jsou vynikajícím způsobem, jak ukázat svou odbornost a poskytnout cenný obsah potenciálním zákazníkům. Nabídka kvalitního e-booku s relevantním obsahem může přimět návštěvníky k výměně svého kontaktu za možnost stáhnout si tuto hodnotnou informaci. E-booky mohou být různé, od taháků, šablon, kontrolních seznamů až po pracovní listy a mnoho dalších typů.

Jsou oblíbené, protože se snadno vytvářejí. Stačí si pořídit šablonu, přidat obsah a branding, jako jsou barvy, písmo a logo, a za méně než týden ji zveřejnit.

Typ lead magnetu, který použijete, by měl záviset na produktu, který propagujete. Pokud je například vaším produktem videokurz, bude dobře fungovat průvodce, který poskytne náhled na část obsahu, který v kurzu probíráte.

Pokud naopak prodáváte poradenské služby za vyšší částky, dobře by se hodila případová studie, ve které se podělíte o podrobnosti o výsledku, kterého jste dosáhli pro klienta. Je to proto, že potenciální klienti budou chtít vidět důkaz zkušeností a důvěryhodnosti předtím, než investují do služeb s vysokou cenou.

Dalším důležitým faktorem, který je třeba mít na paměti, je množství volného času, které má vaše cílová skupina k dispozici. Pokud se zaměřujete na zaneprázdněné lidi, lépe by se hodila krátká případová studie nebo šablona, ale pokud má vaše publikum více volného času, můžete použít delší elektronické knihy nebo návody.

Webináře

Firmy používají webináře jako magnety na potenciální zákazníky k propagaci nejrůznějších produktů, jako jsou kurzy, poradenské služby a software. Dokonce jsem viděl, že je marketéři používají k prodeji produktů elektronického obchodu. Jsou oblíbené, protože lidé budou mít vždy zájem přihlásit se na jednorázové živé akce. Mohou snížit vaše CPA (náklady na akvizici).

Velké procento účastníků webinářů se přemění na zákazníky, protože lidé jsou po živé vzdělávací prezentaci vnímavější k vašim nabídkám.

Chcete-li dosáhnout co nejlepších výsledků, nepovažujte webinář jen za živou akci. Představte si ho jako kompletní trychtýř. To zahrnuje i následné e-maily, které po webináři odešlete. Protože více lidí nakoupí po skončení webináře, pokud dostanou správnou nabídku.

Po skončení webináře můžete také automaticky doručit průzkum spokojenosti, abyste zjistili, proč si někdo produkt koupil nebo nekoupil. To vám pomůže vytvořit lepší produkty a zlepšit váš marketingový trychtýř.

Další skvělou věcí u webinářů je, že po skončení živé akce můžete záznam znovu použít a vybudovat kolem něj evergreenový obsah. Většina platforem pro webináře vám totiž umožní webinář nahrát. Někteří marketéři záznam převezmou a umístí jej za registrační formulář na svých webových stránkách a použijí jej tak jako lead magnet. Zájemci si tak budou moci záznam přehrát, kdykoli budou chtít. a použijí trychtýř, který je podobný živé události.

Existuje několik platforem, které usnadňují nastavení webináře. Pokud se však vydáte touto cestou, ujistěte se, že účastníkům nikdy budete tvrdit, že se jedná o živou událost. Je totiž důležité vybudovat si s potenciálními zákazníky důvěryhodný vztah.

Přestože webinář má mnoho částí, nejdůležitější je samotná videoprezentace. Ujistěte se, že ji správně naplníte spoustou jedinečných tipů, které vaše publikum ještě neslyšelo. Měli byste také správně zvolit načasování. Účastníci webinářů mají raději, když webináře trvají 45 minut. To by mělo zahrnovat krátký úvod, prezentaci a na konci sekci otázek a odpovědí. Snažte se, aby byl webinář zábavný a poutavý, abyste omezili počet lidí, kteří během účasti odpadnou.

Dalším důležitým faktorem je čas, ve kterém webinář spustíte. Obvykle je nejvhodnější odpoledne nebo večer (poté, co lidé skončí v práci). Pomocí průzkumu spokojenosti můžete zjistit, jaké časy lidé preferují.

Kvízy

Jedním z nejdůležitějších aspektů marketingu je konkrétnost. Pokud dokážete pochopit své publikum a napsat vysoce specifický obsah, dosáhnete mnohem většího prodeje. Proto špičkoví marketéři neustále provádějí průzkumy a sledují aktivitu e-mailů, jako jsou otevření a kliknutí poté, co se lidé přihlásí do jejich e-mailového seznamu.

Pokud však používáte kvízy, můžete to zjistit ještě předtím, než se lidé zaregistrují. Můžete například prodávat produkty, které lidem usnadňují hubnutí. Můžete přitom použít kvíz, abyste se dozvěděli o důležité informace o svém publiku. Na začátku se zeptejte na pohlaví účastníků kvízu. Poté zobrazte otázky s více možnostmi odpovědí, které se týkají jejich zkušeností s hubnutím. Ke konci se zeptejte na další osobní údaje, jako je výška a věk účastníků. Nakonec vytvořte bezplatnou zprávu. Tuto bezplatnou zprávu si však lidé nemohou jen tak stáhnout, ale musí uvést svůj e-mail, aby ji získali. 

To vám pomůže přilákat vysoce kvalifikované potenciální zákazníky, protože segmentuje lidi, kteří se přihlásí na základě jejich odpovědí. Dostávají pak velmi specifické e-maily, které zvyšují konverze a snižují počet odhlášení.

Pomocí těchto segmentovaných e-mailových seznamů můžete také vytvořit několik vlastních publik a cílit na odběratele extrémně relevantními reklamami.

Ankety

Problémem kvízů je, že účastníkům dlouho trvá, než je dokončí. Doba trvání závisí na složitosti kvízu. Naproti tomu k jiným lead magnetům se lidé mohou přihlásit během několika sekund pouhým zadáním své e-mailové adresy. To je důvod, proč spousta lidí opustí váš kvíz v polovině.

Alternativou ke kvízu je anketa. V anketě místo toho, abyste po lidech požadovali odpovědi na více otázek, požádáte je pouze o zodpovězení jedné nebo dvou otázek s výběrem odpovědí. To přiláká více účastníků.

Také nebudete muset používat sofistikovaný nástroj, abyste vytvořili personalizovanou zprávu, která je bude lákat k registraci. Můžete je jednoduše požádat, aby se zaregistrovali, aby si mohli prohlédnout výsledky ankety. Existuje mnoho programů pro tvorbu anket, které toto nastavení usnadňují.

Exkluzivní slevy a nabídky

Kdo by nechtěl ušetřit nějaké peníze, získat bonus nebo se mít výhodu z exkluzivní nabídky? Slevy a exkluzivní nabídky mají vždy své místo v konverzních strategiích, a to z dobrého důvodu. Tyto nástroje nejenže přinášejí okamžité výhody pro zákazníky, ale také pomáhají budovat dlouhodobé a loajální vztahy mezi zákazníkem a značkou.

Představte si, že jste na internetu narazili na produkt nebo službu, která vás zaujala, ale nejste si zcela jistí, zda je to ta správná volba. Právě zde přichází na řadu exkluzivní sleva nebo bonus. Nabídka prvního nákupu za sníženou cenu nebo s přidanou hodnotou může být tím posledním impulzem, který vás přesvědčí udělat krok a stát se zákazníkem.

Slevy a exkluzivní nabídky nejsou jen o jednorázovém prodeji. Jsou o budování trvalého vztahu s vašimi zákazníky. Když jim nabídnete skvělý zážitek při prvním nákupu, pravděpodobně se vrátí znovu. Loajální zákazníci mohou představovat opakované příjmy a pozitivní recenze, které přilákají další zákazníky.

Slevy a nabídky mají také výhodu exkluzivity. Když vaši zákazníci dostanou pocit, že mají přístup k něčemu speciálnímu, cítí se výjimečně a spojí svou zkušenost s vaší značkou s pozitivními emocemi. To může vést k větší loajalitě a doporučením.

Nyní vytvořte lead magnety pro své reklamy

Když propagujete levné produkty, není nutné používat lead magnet. Jen vám prodlouží trychtýř a oddálí prodej. Když ale prodáváte dražší produkty, lead magnety vynechat nemůžete. Pomohou vám budovat vztahy s potenciálními zákazníky a generovat prodeje. Může to být za několik dní nebo měsíců, protože potenciálním zákazníkům můžete pravidelně posílat e-maily, pečovat o ně a představovat jim své produkty.

Použijte proto tohoto průvodce k určení nejlepšího lead magnetu pro váš marketingový trychtýř a k vytvoření maximálního počtu potenciálních zákazníků a prodejů z vašich reklam.

Zdroj: marketingland.com, facebook.com, cpcstrategy.com

Autor: Vlastimil Malík

Foto zdroj: pixabay.com

Více článků z blogu

Používáme tyto nástroje

WordPress
PrestaShop
WooCommerce
Shoptet
Upgates
FastCentrik
GA4
Google Merchant
Google Tag Manager
Collabim
Marketing Miner
ahrefs
Ecomail
Mailchimp