video
Vytvoření úspěšné video kampaně není jednorázovou záležitostí. Je to trvalý proces, který vyžaduje plánování, úsilí a hlavně neustálou optimalizaci. Jak na to?

Věděli jste, že na YouTube je denně nahráno nejméně 720 000 hodin čerstvého videoobsahu? Toto prudce rostoucí číslo ukazuje, že uživatelé internetu jsou k videím  doslova připoutáni. Pryč jsou doby, kdy firmy používaly ty objemné, textově náročné odstavce, aby svým divákům přiblížily, co prodávají. Videa to dokážou mnohem lépe, aniž by uživatele internetu obtěžovala.

Je tedy zřejmé, proč se více než 86 % obchodníků vrhlo na videomarketing, aby své PPC kampaně posunuli na zcela novou úroveň. Ale stejně jako každá jiná marketingová strategie musí být i kampaně videomarketingu s vysokou konverzí dobře připravené a promyšlené.

Špatná, amatérská videokampaň může napáchat více škody než užitku. Odradí vaše potenciální zákazníky a dokonce poškodí vaši online pověst. Nabízí se tedy otázka: Jak vytvořit video, které bude skutečně přinášet konverze?

V dnešním článku vám ukážeme, jak vytvořit solidní marketingovou kampaň od začátku do konce.

Krok č. 1. Definujte, čeho chcete dosáhnout

Každá digitální marketingová strategie potřebuje jeden konkrétní cíl, aby fungovala. Totéž platí i pro vaši videomarketingovou kampaň.

Nemůžete jen tak vyrobit několik náhodných videí, nahrát je na internet a doufat, že přinesou nějaký užitek, ať už jde o budování povědomí o značce nebo zvýšení konverzního poměru, aniž byste měli k dispozici nějaké metriky, které byste mohli sledovat.

Definování cíle je prvním a nejdůležitějším krokem při plánování solidní strategie videomarketingu, protože bude formovat každý další prvek vaší kampaně. Snažíte se zvýšit povědomí o značce? Zvýšit návštěvnost svých webových stránek? Propagovat nový produkt nebo službu? Získat více potenciálních zákazníků a odběratelů? Než přejdete k dalším krokům, je třeba ujasnit si, čeho chcete videokampaní dosáhnout.

Krok č. 2. Najděte svou cílovou skupinu

Nyní, když víte, čeho chcete dosáhnout, je čas určit cílovou skupinu. Vaše cílová skupina je skupina lidí, kteří budou mít s největší pravděpodobností zájem o vaše produkty nebo služby. Musíte porozumět jejich potřebám, přáním a bolestivým místům. Teprve potom můžete vytvářet videa, která k nim přímo promlouvají a nabízejí řešení jejich problémů.

Existuje několik způsobů, jak najít své cílové publikum:

  • Podívejte se na údaje o svých zákaznících (pokud nějaké máte).
  • Proveďte průzkum trhu

Krok č. 3. Vymyslete zajímavý obsah

Nyní, když víte, kdo je vaše cílová skupina, je čas začít vytvářet poutavý videoobsah.

Váš videoobsah musí být dostatečně zajímavý, aby upoutal pozornost publika a udržel ji až do konce.

Nejdůležitější věcí, kterou je třeba mít při vytváření videokampaně na paměti, je zaměřit se na kvalitu místo kvantity. Je lepší vytvořit několik skvělých videí než mnoho průměrných.

Zde je několik tipů pro tvorbu poutavého videoobsahu:

  • Vytvořte krátké video
  • Vyprávějte příběh
  • Používejte humor
  • Buďte autentičtí

Nezapomeňte, že kvalita vašeho obsahu je klíčová. To je důvod, proč diváci zůstávají a sledují vaše videa až do konce.

Krok č. 4. Uveďte nápady v život pomocí pevného scénáře

Můžete mít sebelepší nápady na videoobsah, ale pokud nebudou dobře provedené, vaše videa propadnou. Proto musíte napsat solidní scénář, než začnete cokoli natáčet.

Dobrý scénář je základem každého skvělého videa. Zajistí, že vaše videa budou mít správný směr a zůstanou na správné cestě. Je to také skvělý způsob, jak zajistit, aby vaše videa byla jasná, stručná a snadno pochopitelná. Možná si myslíte, že vytvořit scénář znamená, že musíte být skvělý spisovatel. Květnatá a vznešená slova ale nejsou nutná.

Dbejte hlavně na to, aby byl váš obsah zajímavý a poutavý. Co tedy musíte udělat, je napsat jednoduchý, přímočarý scénář, který nastíní hlavní body vašeho videa. Jakmile máte osnovu, stačí jen vyplnit prázdná místa přirozenými dialogy a rozhovory.

Krok č. 5. Živý nebo animovaný film?

Při videokampaních používá mnoho obchodníků dva typy videí: živá a animovaná videa.

Animovaná videa se často používají ve školících videích, vysvětlujících videích, videích na sociálních sítích nebo v jakýchkoli videích, která se rychle vytvářejí a konzumují. Zatímco videa s živou akcí se používají pro produktová videa a zpětnou vazbu od zákazníků nebo reference – tedy tam, kde je zapotřebí lidských výrazů a emocí.

Obě varianty mají samozřejmě své vlastní výhody a nevýhody, proto je důležité vybrat pro vaši kampaň tu správnou.

Zde je několik věcí, které je třeba zvážit při výběru správného typu videa:

  • Vaše cílová skupina
  • Váš rozpočet
  • Sdělení, které chcete předat
  • Celkový vzhled a atmosféra vaší značky
  • Úroveň produkční hodnoty, které chcete dosáhnout
  •  

Krok č. 6. Akce!

Jakmile jste se rozhodli pro typ videa, je čas začít samotné video natočit. Když se chcete pustit do živých videí, je třeba vzít v úvahu několik věcí:

  • Místo
  • Rekvizity a vybavení, které budete potřebovat
  • Lidé, které budete potřebovat na pomoc s natáčením
  • Herce nebo herečky, které si budete muset najmout (pokud nějaké budete potřebovat)

Na druhou stranu, pokud se chystáte natáčet animovaná videa, musíte začít přemýšlet o stylu animace, který chcete použít. Chcete zvolit tradiční ručně kreslenou animaci? Nebo chcete vytvořit něco modernějšího s počítačovou grafikou?

Musíte také přemýšlet o hlasovém doprovodu. Chcete si najmout profesionálního hlasového herce? Nebo se o hlasový záznam postaráte sami?

Krok č. 7. Optimalizujte svá videa pro SEO

Bez ohledu na to, jak geniální je váš nápad na obsah, když se na video nikdo nepodívá, jaký to má smysl? Proto je optimalizace videí pro vyhledávače klíčová.

Optimalizace zde znamená, že zajistíte, aby videa byla pro vyhledávače přístupnější a viditelnější. Díky tomu se vaše videa budou na stránkách s výsledky vyhledávání (SERP) umisťovat výše a bude je moci sledovat více lidí.

Zde je několik tipů pro optimalizaci vaší videokampaně pro SEO:

  • Používejte názvy a popisy bohaté na klíčová slova.
  • Používejte přepisy
  • Přidejte anotace a skryté titulky
  • Vytvořte mapu stránek videa
  • Vytvořte vlastní miniaturu

Krok č. 8.  Propagujte svá videa

Nyní, když je vaše video připraveno, je čas začít ho propagovat. Žádná digitální platforma není vytvořena stejně. Každá z nich má jiný algoritmus s jinými demografickými údaji, proto je důležité přizpůsobit marketingovou strategii každé platformě.

Pokud například vytváříte videa šitá na míru B2B firmám, není lepší místo než LinkedIn. Zatímco když vytváříte video pro mladší publikum, je ideální platformou TikTok. V jiném případě, když chcete rozšířit svůj e-mailový seznam a počet odběratelů, je nejlepší cestou newsletter.

Krok č. 9. Vyhodnoťte a upravte svou strategii video marketingu

Vytváření a propagace marketingových videí je polovina práce, kterou je třeba udělat. Druhou polovinou je sledování výkonnosti vašich videí a zjišťování, co funguje a co ne.

Nejlepším způsobem, jak to udělat, je nastavit pro své webové stránky službu Google Analytics. Mnoho sociálních médií také přichází s vestavěnými analytickými funkcemi, které uživatelům umožňují sledovat výkonnost jejich příspěvků.

Odtud můžete začít zjišťovat, která videa mají největší počet zhlédnutí, zapojení a konverzí. Díky těmto analytickým nástrojům můžete také mnohem snadněji sledovat, kolik lidí se na vaše videa dívá, odkud přicházejí, jak dlouho se dívají a které části sledují znovu. Tyto údaje pak můžete využít ke zlepšení svých budoucích marketingových videí.

Krok č. 10. Dodržujte časový plán

V případě videokampaní neexistuje nic jako úspěch ze dne na den. Nemůžete očekávat, že se vaše videa stanou virálními okamžitě. Klíčem k úspěchu je důslednost a trpělivost.

Nejlepším způsobem, jak udržet své publikum v pozornosti, je dodržovat plán a pravidelně zveřejňovat nová videa. Nemusíte zveřejňovat nová videa každý den. Jednou nebo dvakrát týdně by mělo stačit. Ujistěte se však, že jste důslední v datu zveřejnění, aby vaše publikum vědělo, kdy od vás může očekávat nové video.

Když budete mít plán, bude pro vás mnohem snazší vybudovat si základnu diváků a organicky rozšiřovat svůj kanál. Série videí s konkrétním tématem nebo s ohledem na cílové publikum mohou být dobrým nápadem pro udržení angažovanosti.

Závěr

Vytvoření úspěšné videokampaně není jednorázovou záležitostí. Je to trvalý proces, který vyžaduje plánování, úsilí a hlavně neustálou optimalizaci. Dodržováním výše uvedených praktických kroků jste na dobré cestě k vytvoření marketingové strategie, která přináší konverze.

Zdroj: marketingland.com, facebook.com, cpcstrategy.com

Autor: Vlastimil Malík

Foto zdroj: pixabay.com

Více článků z blogu

Používáme tyto nástroje

WordPress
PrestaShop
WooCommerce
Shoptet
Upgates
FastCentrik
GA4
Google Merchant
Google Tag Manager
Collabim
Marketing Miner
ahrefs
Ecomail
Mailchimp