rozpočet
Volba správné výše rozpočtu pro kampaně na Google Ads je věčnou otázkou, která provází marketingové strategie firem již léta. Jaké je řešení?

Otázka alokace rozpočtu pro PPC kampaně Google Ads je aktuální a diskutovaná již několik let. I přesto, že mnoho marketérů tvrdilo, že právě jejich kanál by měl být finančně nejvyšší prioritou, realita je taková, že žádná z firem nemá neomezené finanční prostředky. Zatímco PPC marketéři po celém světě hledají optimální cestu pro investice, mnoho organizací se potýká s omezenými zdroji.

Co tedy toto dilema znamená pro malé podniky? Je PPC reklama Google Ads pro ně nedostupná? Rozhodně ne. Tento článek se zaměřuje na klíčová pravidla, která by měli dodržovat marketéři s omezeným reklamním rozpočtem. Prozkoumává také nejlepší přístupy, jak efektivně využít každou investovanou korunu, a ukazuje, že i s menším rozpočtem je možné v Google Ads dosáhnout výrazných výsledků. Čtěte  dále, abyste objevili strategie a tipy, které vám pomohou maximalizovat hodnotu vaší investice do online reklamy.

Důležitá rada číslo 1: Zastavte úniky

Jak vám řekne každý dobrý odborník na energie v domácnosti, klíčem k úsporám je zastavit únik tepla – a o platí také v této situaci.

Často se ve statistikách PPC účtů objevují dotazy, které jsou naprosto irelevantní. U větších účtů to obvykle není příliš velký problém. Inzerenti obvykle počet prokliků přezkoumají a na základě nashromážděných výdajů rozhodnou, zda se jedná o naléhavý problém, nebo nikoli. U menších účtů se to však stává větším problémem.

Co tedy můžete udělat? No, je čas najít příčinu úniku! Obvyklé oblasti, kterými je třeba začít, jsou:

Sítě

Ve výchozím nastavení Google doporučuje zobrazovat obsah u partnerů ve vyhledávání. Navzdory tomu může být výkon těchto partnerů pro vyhledávání ve srovnání s vyhledáváním Google často slabý. Pokud si zde všimnete poklesu výkonu, vypněte tento obsah.

Vyhledávací dotazy

Toto je důležitá volba, pokud přemýšlíte o zpřísnění výdajů. Vzhledem k neustále se rozmazávajícím hranicím, pokud jde o to, jaké typy shod se vlastně zobrazují, nebylo zpřísnění vyhledávacích dotazů pravděpodobně nikdy tak důležité.

Při revizi vyhledávacích dotazů je důležité mít na paměti, že byste měli brát v úvahu nejen vyhledávání uživatelů, ale měli byste se také ptát, jak se zobrazují vaše reklamy. Existuje napříč vyhledávacími dotazy nějaké téma? Zobrazuje se najednou hodně nerelevantních výrazů? Snaha odhalit příčinu problému může být často přínosnější a časově úspornější než odstraňování dotazů případ od případu, takže se opět pusťte do pátrání.

Doba zobrazování reklam

Často se zapomíná, že plánování doby zobrazování reklam je opravdu snadné řešení, pokud jde o odstranění ztracených výdajů. Jednoduše řečeno, nakupují vaši zákazníci často ve 2 až 3 hodiny ráno? Ne? Pak reklamu pozastavte. Je to jednoduché. V jakém čase zobrazovat PPC reklamu je důležitá otázka, která ovlivňuje úspěch vaší kampaně. Neexistuje jednoznačná odpověď, protože to závisí na vašem cílovém publiku, konkurenci, rozpočtu a dalších faktorech. Nicméně, existují některé obecné zásady, které můžete dodržovat: Zjistěte, kdy je vaše publikum nejaktivnější a kdy má největší zájem o vaši nabídku. To můžete udělat pomocí analýzy dat z vašeho webu, PPC systému nebo jiných zdrojů. Například, pokud prodáváte květiny, může být vhodné zobrazovat reklamu v dopoledních hodinách, kdy lidé hledají dárky pro své blízké, nebo v pátek, kdy se chystají na víkend.

Cílení na umístění

V poslední době došlo v oblasti online reklamy ke klíčovému posunu, a to zejména co se týče Google Ads. Mnoho inzerentů předtím vnímalo prvky spojené s polohou pouze jako "bod na mapě, kde se zobrazují reklamy". Nově však Google věnuje větší důraz cílení na "přítomnost a zájem".

Ve výchozím nastavení bude Google optimalizovat cílení reklam na základě přítomnosti a zájmu. To znamená, že bude zaměřovat reklamy na uživatele, kteří se nacházejí v cílové lokalitě, často ji navštěvují, nebo vykazují zájem o danou oblast. Je to výrazná změna, která otevírá nové možnosti pro inzerenty, ale také přináší nové výzvy.

Může se zdát, že je bezvýznamné, zda se uživatelé pouze zajímají o cílovou lokalitu. Nicméně, jak můžete odhadovat, většina inzerentů bude mít zájem o to, aby se reklamy zobrazovaly uživatelům, kteří se aktuálně nacházejí v jejich cílové lokalitě. Proto by měli pečlivě sledovat a zkontrolovat nastavení cílení, aby se vyhnuli případným nákladným chybám a zajistili efektivní využití svých reklamních investic.

Důležitá rada číslo 2: Nezapomeňte na své klíčové obchodní cíle

I když by to mělo být hlavním cílem každé reklamní kampaně Google (a vlastně každé marketingové kampaně obecně!), nikde to neplatí více než u účtů s malými výdaji. Ať už jste agentura provozující klientský účet, interní marketér, nebo dokonce majitel firmy, není nic horšího než utratit to málo peněz, které máte k dispozici, za irelevantní zaměření. Pokud je vaším cílem zvýšit příjmy, zaměřte se na to. Pokud potřebujete budovat značku, zaměřte se na povědomí o ní. Bez ohledu na vaše strategické cíle se snažte vyhnout rozmazávání hranic.

To je poměrně zjednodušený způsob uvažování. Často se tyto cíle překrývají a prolínají, ale když budete konkrétně přemýšlet o tom, jaký jeden strategický faktor si od kampaní Google slibujete, zjistíte, že jste schopni být v reklamních aukcích mnohem konkurenceschopnější. Je to namísto toho, abyste se příliš roztahovali a honili se za mnoha obchodními cíli, které by vás ve skutečnosti mohly od vašich cílů vzdalovat.


Jednoduchá konverzace s rozšířenými týmy může být klíčem k lepšímu porozumění tomu, kam se placené kampaně v rámci celkové strategie zapadají. Snadno zapomínáme, že pro úspěch marketingové kampaně není nic důležitějšího než jednotné sdělení s konzistentními cíli a tónem hlasu. Proto se nebojte vyjít ze svého oddělení a navázat komunikaci!

Máte-li otázky, jak vám ostatní týmy mohou pomoci, zkuste se jich zeptat. Možná existuje oblast, kde můžete najít synergii nebo vzájemnou podporu. Je možné, že existuje něco, ve čem nemůžete přímo konkurovat, ale kde však organicky není tolik konkurence. Možná jste si dokonce všimli nějaké neobsazené mezery na trhu.

Oslovte ostatní týmy s žádostí o pomoc a podporu. Takový přístup často přináší pozitivní zpětnou vazbu a může posilnit vaše kampaně. Je to o navázání dialogu a vytvoření silného propojení mezi různými odděleními. A to neplatí pouze pro agenturní pracovníky, ale je relevantní i pro ty, kteří pracují ve firmě nebo provozují marketing nezávisle. Porozumění širšímu kontextu a propojení s ostatními týmy může být klíčem k úspěšné strategii marketingu a dosažení komplexních cílů.

Závěr

V světě reklamních kampaní na Google platí, že i při omezeném rozpočtu existují kroky, které můžete podniknout pro dosažení postupného úspěchu. Doufám, že díky tomuto článku jste získali užitečné rady a nápady, jak efektivně využít své finanční prostředky.

Nechtěl bych však opomenout možná nejdůležitější informaci: pokud momentálně nemáte dostatek finančních prostředků na realizaci rozsáhlých kampaní, je v pořádku počkat. Není nic horšího, než utrácet omezené zdroje na kampaně, které se kvůli omezeným finančním prostředkům pravděpodobně neprosadí v konkurenci.

Naučte se řídit se svým instinktem a buďte trpěliví. Počkejte na vhodnou chvíli, kdy budete mít dostatečné finanční prostředky, abyste dosáhli skutečně konkurenceschopných výsledků. Až přijde ten čas, nezapomeňte se vrátit k tomuto praktickému článku, kde naleznete užitečné tipy a strategie, jak co nejlépe využít své investice do reklam na Google. Úspěch přichází nejen s financemi, ale také s moudrostí a strategickým přístupem k výdajům na online reklamu.

Zdroj: marketingland.com, facebook.com, cpcstrategy.com

Autor: Vlastimil Malík

Foto zdroj: pixabay.com

Více článků z blogu

Používáme tyto nástroje

WordPress
PrestaShop
WooCommerce
Shoptet
Upgates
FastCentrik
GA4
Google Merchant
Google Tag Manager
Collabim
Marketing Miner
ahrefs
Ecomail
Mailchimp