Nové metriky v Google Ads
Google Ads nedávno oznámil, že v září letošního roku bude ukončeno používání funkce průměrná pozice – jedné z původních metrik vyhledávání.

Co je to vlastně průměrná pozice? Když soutěžíte v aukci reklam Google Ads, přiřazuje se vašemu inzerátu pořadí na základě vaší nabídky a skóre kvality. Pozice reklamy zase určuje, kde se vaše reklamy zobrazují ve výsledcích placeného vyhledávání – určuje polohu vaší reklamy.

Pozice reklamy se týká uspořádání placených výsledků vyhledávání, nikoli však umístění placených výsledků vyhledávání. Jinými slovy, pokud dosáhnete nejvyšší pozice reklamy v dané aukci, nemusí to nutně znamenat, že se vaše reklama zobrazuje v horní části SERP. Může se stejně tak zobrazovat v rámci bloku reklam pod výsledky organického vyhledávání.

Průměrná pozice vám tedy neříká veškeré informace o tom, kde se zobrazují vaše reklamy ve vyhledávání. Není proto divu, že byla tato metrika často vnímána jako zavádějící.

Proč je se Google rozhodl odstranit metriku průměrná pozice?

Stručně řečeno, Google nabyl dojmu, že tato metrika není pro uživatele Google Ads příliš užitečná, a proto už loni v listopadu zavedl řadu nových metrik, týkajících se výkonu reklamní aukce a viditelnosti reklamy v SERP:

  • Procento zobrazení nahoře – udává procentní podíl vašich celkových zobrazení, která se odehrávají v horní části SERP (nad organickými výsledky). Procento zobrazení nahoře se vypočítá jako podíl počtu zobrazení v horní části stránky a celkového počtu zobrazení.
  • Procento zobrazení zcela nahoře vám udává procentní podíl zobrazení, která se nacházejí na samém vrcholu výsledků vyhledávání. Procento zobrazení zcela nahoře se vypočítá jako podíl počtu zobrazení reklamy na 1 pozici ve výsledcích vyhledávání a celkového počtu zobrazení.
  • Podíl zobrazení nahoře vám ukáže míru, s jakou využíváte příležitosti, aby se vaše reklamy objevily v horní části SERP, oproti počtu skutečných zobrazení v horní části SERP. Podíl zobrazení nahoře se vypočítá jako podíl skutečně dosažených zobrazení v horní části stránky a zobrazení, kterých jste mohli dosáhnout.
  • Podíl zobrazení zcela nahoře vám ukáže míru, s jakou využíváte příležitosti k zobrazení na prvním místě v SERP, oproti tomu, jaký počet umístění na první příčce byste mohli dosáhnout. Podíl zobrazení zcela nahoře vypočítáte jako podíl skutečně dosažených zobrazení na prvním místě SERP a zobrazení, kterých jste mohli dosáhnout.
  • Podíl kliknutí – tato metrika ukáže, s jakou úspěšností se vaší reklamě daří přitahovat návštěvníky. Podíl kliknutí se spočítá jako podíl počtu kliknutí, která vaše reklamy při zobrazení získaly, a počtu kliknutí, která jste mohli získat.

Google Ads ústy svého produktového manažera ve svém oznámení tvrdí, že tyto nové metriky dávají inzerentům mnohem jasnější představu o tom, jak si stojí vaše reklama, než údaje z původní metriky „Průměrná pozice reklamy“.

Jasná představa o tom, jak se váš inzerát v rámci SERP umisťuje, je nezbytná pro správné rozhodování ohledně nabídek cen za proklik. Google si myslí, že tyto čtyři nové metriky budou v souvislosti s rozhodováním ohledně strategie nabídek mnohem účinnější.

Zobrazení nahoře a zobrazení zcela nahoře

Co si o tomto rozhodnutí Googlu máme myslet?

Jedná se o další krok v Google Ads směrem k zaměření na strategie automatizovaného nabízení cen. Jelikož cílem automatizovaných strategií je získat reklamu kdekoli, kde má největší šanci na konverzi – bez ohledu na to, na které pozici se nachází, metrika „průměrná pozice reklamy“ je dnes již pravděpodobně přežitá.

PPC je velmi volatilní a stále se vyvíjející způsob reklamy, ve kterém hraje automatizace a strojové učení stále větší roli. Odráží to i pokles využívání metriky „Průměrná pozice reklamy“, která je nejvíce využívána právě při ručním nastavování kampaní.

Znamená to, že dny správců PPC jsou sečteny? Ale kdepak. Vůbec ne. Automatizace PPC reklam není náhrada – je to doplněk. Zapomeňte na to, že byste v dohledné době dali jen tak nohy na stůl a nechali všechnu práci dělat stroje za vás. Přestože jsou automatické PPC strategie stále chytřejší, stále ještě nenadešel čas jim zcela přenechat vládu nad svým PPC účtem.

Zdroj: marketingland.com, facebook.com, cpcstrategy.com
Autor: Vlastimil Malík
Foto zdroj: pixabay.com

Více článků z blogu

Co obnáší technický SEO audit?

Vyhledávače jsou stále lepší v rozpoznávání a porovnávání záměrů vyhledávajících uživatelů. Právě proto velkou část optimalizace pro vyhledávače (SEO) tvoří psaní skvělého obsahu, který odpovídá záměru vyhledávání pro konkrétní výrazy.
Přečíst článek

Používáme tyto nástroje

WordPress
PrestaShop
WooCommerce
Shoptet
Upgates
FastCentrik
GA4
Google Merchant
Google Tag Manager
Collabim
Marketing Miner
ahrefs
Ecomail
Mailchimp