Mobil
Knihovna reklam na Facebooku je tajný nástroj pro špehování konkurence a vylepšení vašich reklam. Jak jej co nejlépe využít?

S rostoucím počtem inzerentů na Facebooku a Instagramu se stává propagace produktů a služeb pro podniky výzvou. I přesto, že tato platforma zůstává atraktivní pro reklamní kampaně, náklady stoupají a konkurence se zintenzivňuje. Někteří zkušení reklamní veteráni vzpomínají na doby, kdy byly náklady na PPC reklamu na Facebooku levné a návratnost investic zdánlivě nekonečná. Avšak s téměř trojnásobným nárůstem inzerujících firem za posledních sedm let se situace změnila. Nedávná zpráva od společnosti Meta potvrdila, že ceny za tisíc zobrazení (CPM) vzrostly o 18 %, což svědčí o narůstající konkurenci a poptávce. V této době se pro inzerenty stává klíčovým překonávání konkurence. Naštěstí existuje málo využívaný nástroj, který inzerentům umožňuje získat výhodu a přesně sledovat reklamy jejich konkurence v knihovně reklam na Facebooku. Tento nástroj poskytuje důležitý pohled na aktuální tržní trendy a umožňuje inzerentům efektivněji plánovat své strategie, aby udrželi konkurenční výhodu na dynamickém poli sociálních médií. Ale to není vše, s čím vám Knihovna reklam na Facebooku může pomoci...

Co je Knihovna reklam na Facebooku? 

Knihovna reklam na Facebooku se oficiálně jmenuje Meta Ad Library. Jedná se o bezplatný nástroj, ve kterém mohou uživatelé vyhledávat a prohlížet si aktivní i minulé reklamy jakéhokoli inzerenta. Původně byla spuštěna v roce 2018 pro reklamy týkající se politických a sociálních témat, ale od té doby se rozšířila na všechny inzerenty na platformách Meta. 

Facebook spustil knihovnu reklam, aby zvýšil transparentnost pro své uživatele. Přístup do Knihovny reklam Facebooku je možný přímo na adrese https://www.facebook.com/ads/library

Jak používat Facebook Ad Library

Facebook Ad Library je bezplatný, vyčerpávající a zcela transparentní pohled na jakéhokoli inzerenta na Facebooku nebo Instagramu. Zde je návod, jak Facebook Ad Library používat.

První krok je jednoduchý: Přejděte na stránku Meta Ad Library na adrese https://www.facebook.com/ads/library. 

V rámci Facebook Ad Library si všimněte vyhledávacího panelu. Začněte tím, že vyberete zemi, pro kterou chcete zobrazit reklamy, a poté v přilehlé rozbalovací nabídce vyberte možnost "Všechny reklamy". 

Do vyhledávacího řádku zadejte název firmy (například vaší konkurence) nebo konkrétní téma či klíčové slovo.

Odtud se vám zobrazí všechny relevantní výsledky vyhledávání.

Klikněte na výsledek

Každá karta obsahuje podrobnosti o různých inzerátech, včetně informací, jako např: 

  • Je inzerát aktivní nebo neaktivní?
  • Kdy začal inzerát běžet? Pokud je neaktivní, kdy přestal běžet?
  • Na kterých platformách (Facebook, Instagram) reklama běžela.
  • Jestli byla reklama označena pro nějaké zvláštní kategorie (například úvěr, zaměstnání, bydlení nebo sociální otázky).

Kromě toho si pod každou reklamou v knihovně meta reklam všimněte tlačítka "Zobrazit podrobnosti o reklamě". Kliknutím na toto tlačítko můžete prozkoumat všechny varianty dané reklamy spuštěné s různými médii, titulky, popisy nebo výzvami k akci. 

Přidání filtru

Pokud chcete zúžit konkrétní prvek výsledných reklam, můžete také přidat filtr z Knihovny reklam Facebooku. Pomocí filtrů si můžete prohlédnout jejich konkrétní reklamy podle: 

  • Jazyka
  • Platformy (Facebook, Instagram, Audience Network nebo Messenger).
  • Média (Obrázky, memy, obrázky a memy, videa a bez obrázku nebo videa).
  • Aktivity (Aktivní nebo neaktivní)
  • Datum aktivního stavu (Jakýkoli časový úsek z posledních sedmi let)

Jak používat knihovnu reklam na Facebooku k vyhledávání reklam vašich konkurentů

Pokud jde o průzkum reklam vaší konkurence na Facebooku, není lepšího místa, kde začít, než pomocí Knihovny reklam na Facebooku.

Chcete-li zjistit, jaké reklamy daná společnost na Facebook Ads provozuje (pokud nějaké provozuje), přejdete do Knihovny reklam, vyberete zemi, na kterou konkurence cílí svými reklamami, a zadáte název její firmy.

Mějte na paměti, že jejich reklamy budou pravděpodobně propojeny s jejich stránkou na Facebooku a budou mít stejný název. 

Odtud si budete moci prohlédnout všechny související reklamy tohoto inzerenta za posledních sedm let. 

Můžete pak kliknout na každou kartu a zobrazit podrobnosti nebo pomocí filtrů zjistit ještě více informací o reklamách konkurence.

Pomocí filtrů si můžete prohlédnout celou kreativní strategii konkurenta od textu, obrázku a videa a také zjistit, jaké reklamy spustil v minulých letech během konkrétních svátků nebo propagačních období! 

Další 4 důvody a způsoby, jak používat knihovnu reklam na Facebooku

Kromě možnosti zobrazit si konkrétní reklamy konkurence na Facebooku můžete knihovnu Facebook Ad Library využít i k dalším aspektům své marketingové strategie.

Hledání nových nápadů

Protože můžete vyhledávat podle klíčových slov nebo témat, můžete knihovnu reklam na Facebooku využít jako inspiraci pro nové nápady pro vlastní reklamní strategii na Facebooku.

Do vyhledávacího řádku zadejte místo konkrétní značky klíčové slovo, které se týká vašeho podnikání. Odtud Facebook načte tisíce nedávno vytvořených reklam od jiných relevantních firem.

Například zadejte "pizzerie" a budete si moci prohlédnout stovky skutečných reklam restaurací na Facebooku a zjistit, jak jiné místní podniky používají Facebook k propagaci svých speciálních nabídek, propagačních akcí, nových provozoven a dokonce i k najímání zaměstnanců. 

Pokud s PPC reklamami na Facebooku teprve začínáte nebo jen potřebujete nové nápady, může to být skvělý způsob, jak se podívat, co denně vytváří spousta dalších místních podniků, a vymyslet nové nápady pro své reklamy na Facebooku i mimo něj! 

Najděte příležitosti, jak vyniknout

Prozkoumání souvisejících reklam v knihovně reklam na Facebooku představuje efektivní způsob, jak identifikovat potenciální mezery a poskytnout vašim reklamám výraznější postavení. Sledováním klíčových slov ve reklamách týkajících se vašeho podnikání nebo konkurence a následnou analýzou výsledků můžete odhalit, že mnoho reklam ve vašem odvětví sdílí podobné prvky, jako je používání stejného jazyka nebo zdůrazňování identických hodnotových nabídek. Tato znalost vám umožní inovovat a diverzifikovat své reklamy na Facebooku, abyste vynikli mezi konkurencí. Možná budete schopni upoutat pozornost cílového publika zdůrazněním netradičních výhod, přijetím nového stylu reklamy nebo experimentováním s novými slovy a frázemi. Analytický přístup k obsahu reklamní knihovny může sloužit jako klíčový nástroj pro vytváření inovativních a úspěšných reklamních kampaní na sociálních médiích.

Analyzujte své vlastní reklamy

Kdy jste naposledy provedli důkladný průzkum svých vlastních reklam na Facebooku a Instagramu? Využitím knihovny reklam na Facebooku můžete získat pohled do historie reklam vaší společnosti. Prozkoumání těchto výsledků může odhalit potenciální příležitosti k obnovení a optimalizaci vašich reklamních strategií na Facebooku. Je čas na aktualizaci kreativního obsahu? Změnu textu reklamy? Experimenty s novými výzvami k akci nebo představení nového produktu či služby? Stejně jako vy využíváte knihovnu reklam na Facebooku k monitorování konkurence, vaši konkurenti ji mohou používat k sledování vás. Proto je klíčové předkládat jim pravidelně nové a zajímavé prvky, abyste udrželi jejich pozornost a předstihli je v soutěži o pozornost na sociálních médiích. Aktualizace a inovace vašich reklamních kampaní jsou nezbytné pro udržení relevantnosti a efektivity ve stále se měnícím prostředí digitálního marketingu.

Agenturní průzkum

Agentury mohou knihovnu reklam na Facebooku používat i při oslovování potenciálních klientů. Ještě předtím, než s potenciálním zákazníkem promluvíte, můžete ji použít ke kontrole, zda váš potenciální zákazník v současné době používá nějaké reklamy na Facebooku. 

Vysoce technická nabídka potenciálnímu zákazníkovi, který je v oblasti sociální PPC reklamy úplným nováčkem, nemusí být dobře pochopen. I když víte, zda na Facebooku reklamy provozují, nebo ne, umožní vám to formulovat rozhovor na jejich úrovni. Pokud reklamy na Facebooku provozují, budete si moci prohlédnout jejich aktivní reklamy a provést průzkum jejich hlavních cílů, výzev k akci a dokonce poskytnout konkrétní příklady, jak jejich reklamy na Facebooku vylepšit.

Podívejte se, kdy váš potenciální zákazník naposledy provozoval reklamy na Facebooku 

Možná na jejich účtu objevíte několik neaktivních reklam - pochopení toho, kdy nebo jak nedávno své kampaně pozastavili, vám může poskytnout náhled i na jejich výzvy nebo cíle. Pokud vidíte, že se spousta reklam shoduje s důležitými svátky (Vánoce, Velikonoce atd.), víte, že je to pro jejich firmu velká příležitost, a můžete to využít při svém návrhu nebo dokonce naplánovat oslovení v předstihu před jejich nadcházejícími kampaněmi.

Ověřte si velikost marketingového týmu vašeho potenciálního zákazníka - nebo jeho stávající agentury.

Kromě toho, že vidíte, jaké reklamy na stránce běží, vám Meta Ad Library také ukáže, kdo je za danou stránku zodpovědný a kde sídlí. Přímo pod názvem stránky klikněte na tlačítko "O stránce" vpravo a zobrazí se podrobnosti o tom, jak dlouho je firma na Facebooku a kolik lidí stránku spravuje.  Větší firmy mohou mít celé týmy nebo agentury po celém světě, které pracují na jejich sociálních kampaních. 

Využijte knihovnu reklam na Facebooku, abyste se odlišili od konkurence

Pro vytvoření konkurenční výhody v přeplněném prostředí Facebooku je využití Meta Ad Library klíčové. S nárůstem počtu inzerentů na Facebooku se očekává zvýšení konkurence, ale právě knihovna reklam Meta Ad Library může být výjimečným nástrojem pro vyrovnání se s tímto dynamickým ekosystémem reklam na Facebooku. Každý den jsou do této knihovny nahrávány nové reklamy, a to poskytuje inzerentům - bez ohledu na jejich velikost - možnost pečlivě sledovat a analyzovat reklamní strategie konkurence. Tímto způsobem mohou identifikovat ty nejefektivnější reklamy, které se objevují na Facebooku. Tato důkladná analýza může poskytnout cenné informace, které inzerenti mohou využít k vytvoření originálních a výkonných reklamních kampaní, které vyniknou v konkurenčním prostředí sociálních médií.

Zdroj: marketingland.com, facebook.com, cpcstrategy.com

Autor: Vlastimil Malík

Foto zdroj: pixabay.com

 

Více článků z blogu

Používáme tyto nástroje

WordPress
PrestaShop
WooCommerce
Shoptet
Upgates
FastCentrik
GA4
Google Merchant
Google Tag Manager
Collabim
Marketing Miner
ahrefs
Ecomail
Mailchimp