Dokonalé videoreklamy na Facebooku
Zjistěte, jak natočit video, které vynikne mezi běžnou produkcí na Facebooku, získá si pozornost diváků a pomůže vám proměnit je v platící zákazníky.

Facebook je v současnosti nejnavštěvovanější sociální síť na světě. Proto je jasné, že když hledáte nové zákazníky, obrátíte se právě sem. Koneckonců, většina vašich budoucích zákazníků je s největší pravděpodobností právě zde na Facebooku. Bohužel však při propagaci vašeho podnikání prostřednictvím Facebooku budete muset nejprve porazit vaše konkurenty. To ovšem nebude tak jednoduché, jak by se zprvu mohlo zdát. Na Facebooku vládne tvrdá konkurence a prorazit s vaším videem mezi tisíci ostatních není snadné.

Tento článek se zaměřuje na některé tipy a triky, které zajistí vašemu videu na sociálních sítích dostatek pozornosti a umožní dostat vaše marketingové sdělení k vašim potenciálním zákazníkům.

Získejte pozornost diváka během několika prvních sekund

Pokud investujete svůj čas a peníze do video obsahu na Facebooku, děláte to pravděpodobně v naději, že vaše video přinese ovoce ve formě zvýšení tržeb a zisků. Ovšem ne každé video dokáže zaujmout své diváky natolik, aby jej zhlédli až do konce nebo se jím nechali přesvědčit k nějaké konverzní akci. Pokud se vám proto nepodaří zaujmout pozornost diváka do 10 sekund, máte jen malou šanci, že dostanete druhou příležitost.

Proč je tak těžké zaujmout pozornost diváků?

Všechny důležité informace ve vašem videu byste měli soustředit do prvních 10 sekund videa. Důvodů je několik. Jedním z těch nejdůležitějších je fakt, že návštěvníci nemají dost času. Obsah na sociálních sítích a na internetu si neprohlížejí, ve skutečnosti jej jen tak povrchně skenují a zarazí se pouze u něčeho, co je na první pohled zaujme. Průzkumy bylo zjištěno, že pozornost návštěvníků není v průměru možné udržet déle než 8 sekund. Zhoršená schopnost udržení pozornosti se projevuje převážně u mladší generace okolo 20–25 let, jejich schopnost udržet pozornost je až o 75 % horší než u uživatelů ve věku 65 a více let.

Prvních pár sekund videa je extrémně důležitých i z jiného důvodu – reklamy na Facebooku jsou obvykle vždy nastaveny na automatické přehrávání, takže to není název a náhled, které upoutají pozornost publika; je to prvních pár sekund vašeho videa.

Jak vylepšit své videoreklamy na Facebooku

Jelikož jsou počáteční okamžiky videoreklamy tak důležité, měli bychom se kreativním způsobem snažit upoutat divákovu pozornost. Pokud se nám to podaří, potenciální zákazník i naše video prohlédne a my získáme šanci předat mu vaše marketingové sdělení. Jak to však co nejjednodušeji provést? Pomocí těchto tipů a strategií můžete z prvních 10 sekund vašeho videa vytěžit maximum.

Vylepšete své videoreklamy na FB

Ukažte vaši značku co nejdříve

Ať už je cílem PPC video reklamy zvýšit návštěvnost vašich webových stránek nebo kamenné prodejny, prodat návštěvníkům některý z vašich produktů nebo je přimět k registraci do newsletteru, měli byste svou značku prezentovat co nejdříve po začátku videa. Facebook zjistil, že pokud se vaše značka objeví během prvních 10 sekund videa, existuje o 23 % větší pravděpodobnost, že si ji zákazníci zapamatují. Díky tomu bude reklama fungovat, i když ji lidé nedokoukají do konce.

Vaše videoreklamy by měly být srozumitelné i bez zvuku

Přibližně 85 % zhlédnutí videoreklamy na Facebooku se odehraje bez zvuku. Je to proto, že reklamy se většinou spouštějí automaticky s vypnutým zvukem, aby nerušily. Pokud chce návštěvník zvuk videa slyšet, musí jej sám zapnout.

Pokud se tedy ve videoreklamě spoléháte na zvukovou složku, pravděpodobně nebudete příliš úspěšní. Dalším důvodem pro spouštění reklam bez zvuku je fakt, že se uživatelé Facebooku často pohybují na veřejných místech, ve škole či v práci, kde není možné zapnout reproduktory kvůli obtěžování okolí. Měli byste proto na to při jeho tvorbě myslet.

Snažte se tedy zprostředkovat divákům své marketingové sdělení tak, aby bylo co nejvíc pochopitelné i bez zvuku. Pracujte s odvážnými vizuálními prostředky, jasnými příběhy se zřejmými vizuálními prvky a použitím grafického textu, který dokáže zprostředkovat jakékoli zásadní zprávy.

Dejte si záležet na kvalitě videa

Reklamní videa na nás na Facebooku útočí ze všech stran. Proč by tedy návštěvník měl dobrovolně sledovat video, které vypadá od pohledu ošklivě? Každý z diváků na první pohled pozná, že vaše video není nejkvalitnější, a nebude s ním zbytečně marnit drahocenný čas.

Pokud však svěříte natočení videa profesionálnímu týmu, uvidíte, že sledovanost vašich videoreklam půjde rapidně nahoru. A nejen to, profesionálně vyhlížející videa sdělí vašim zákazníkům, že jste skutečně solidní firma, jejímž produktům mohou důvěřovat.

Vzhledem k tomu, že většina video obsahu na Facebooku je vytvářena amatérskými uživateli, dobře propracovaná a profesionálně natočená videoreklama vám pomůže vyniknout mezi všemi ostatními videi ve feedu.

Nebojte se pochválit sami sebe

Nebuďte příliš skromní – řekněte svým divákům, co nabízíte a proč je váš produkt nejlepším řešením divákových problémů. Použijte hezkou podmanivou grafiku, která publiku jasně komunikuje vaše marketingové sdělení. Do videa můžete zapojit i vizuální efekty, které pomohou zaujmout diváka během několika prvních sekund sledování.

Animace a video reklamy

Používejte animace, diváci je milují

Diváci na Facebooku všech věkových skupin milují dobré animace, protože jsou snadno pochopitelné a je velmi zábavné je sledovat. Ať už se rozhodnete animovat pouze úvod, nebo celou reklamu, animace mohou být příjemným způsobem, jak předat potenciálnímu zákazníkovi vaše poselství. I v případě, že divák není velkým fanouškem animace, tento grafický styl je rozhodně odchylkou od běžných videí na Facebooku. Sám o sobě tak může upoutat pozornost potenciálního zákazníka. Animace je také skvělý způsob, jak efektivněji prezentovat podrobnosti o produktu a další informace.

Natočte video, které budou diváci milovat

Uspět ve velké konkurenci videí na Facebooku není snadné. Pokud se však budete snažit využít výše zmíněných rad, podaří se vám natočit video, které s nejvyšší pravděpodobností vynikne mezi běžnou produkcí na Facebooku, získá si pozornost diváků a pomůže vám proměnit je v platící zákazníky.

Zdroj: marketingland.com, facebook.com, cpcstrategy.com
Autor: Vlastimil Malík
Foto zdroj: pixabay.com

Více článků z blogu

Používáme tyto nástroje

WordPress
PrestaShop
WooCommerce
Shoptet
Upgates
FastCentrik
GA4
Google Merchant
Google Tag Manager
Collabim
Marketing Miner
ahrefs
Ecomail
Mailchimp