Co je to Mobile First Index
V červenci 2018 spustil Google svůj dopředu avizovaný Speed update a Mobile First Index. Také Facebook oznámil, že bude v panelu zpráv upřednostňovat stránky, které se načítají rychleji.

V červenci 2018 spustil Google svůj dopředu avizovaný Speed update a Mobile First Index. Také Facebook oznámil, že bude v panelu zpráv upřednostňovat stránky, které se načítají rychleji.

Pokud jste ještě nereagovali na tyto převratné změny, neoptimalizovali svůj web pro mobilní zařízení a nezrychlili načítání stránek na maximum, měli byste urychleně začít. Změny, které upřednostňují stránky optimalizované pro mobilní zařízení, mohou znamenat výrazný pokles návštěvnosti pro váš web, pokud nebudete zavčasu reagovat.

Co je to Mobile First Index

S tím, jak se smartphony stále více stávají nezbytnou součástí našeho života, se zvyšuje počet lidí, kteří na internet přistupují prostřednictvím těchto chytrých telefonů. Již nyní je podíl přístupů z mobilních zařízení vyšší než 50 procent a neustále se zvětšuje. Na tuto situaci Google reaguje updatem MobileFirst, který ve vyhledávání upřednostňuje stránky optimalizované pro mobilní telefony. Pokud vaše stránky nejsou optimalizovány pro mobilní zařízení, neznamená to, že byste snad měli být z indexu vyřazeni, ale může se stát, že se vaše stránky výrazně propadnou ve výsledcích vyhledávání.

Mobilní weby se pomaleji načítají

Pokud přistupujete na internet z mobilního zařízení, většinou se stránky nahrávají pomaleji než na desktopu. Málokde je k dispozici natolik kvalitní datové nebo Wi-Fi připojení, aby mohlo konkurovat pevné kabelové přípojce, na kterou jsme zvyklí z domova. Podle statistik Google se průměrná mobilní stránka nahrává celých 15,3 sekund. Přitom ze statistik vyplývá, že pokud nahrávání trvá déle než 1 sekundu, snižuje se počet dosažených konverzí až o 20 procent. Protože lidé většinou používají mobil k přístupu na internet, k online nakupování a srovnávání cen, když jsou mimo domov, čím rychleji se vaše stránka načte, tím menší je pravděpodobnost, že vám naštvaný uživatel uteče ke konkurenci. Podle pravidel Google by se stránka měla načíst do 5 sekund. Jak toho dosáhnout?

Jak optimalizovat stránky pro mobilní zařízení

Zmenšete obrázky a zkomprimujte všechno, co jde. Častou chybou webmasterů bývá nahrávání obrázků s vysokým rozlišením, které posléze zmenšují pomocí CMS nebo pomocí atributů „width“ a „height“ v html kódu. Mnohem lepším řešením je zmenšení a komprimace obrázků předtím, než je nahrajete na web.

Na zmenšení všech stránek vašeho webu použijte kompresní program Gzip. Tento program dokáže zmenšit všechny soubory vašeho webu, takže se budou načítat mnohem rychleji. Pokud používáte CMS Wordpress, můžete využít různé Gzip pluginy, například WP Supercache. Ostatní CMS mají většinou obdobná řešení, taktéž založená na Gzipu.
Komprimace obsahu stránky má výrazný dopad na zmenšení velikosti databáze a rychlost načítání stránky.

Jak optimalizovat stránky pro mobilní zařízení

Zmenšení počtu HTTP požadavků

Většina stránek se skládá z mnoha prvků. Vlastní html kód, javascripty, obrázky, CSS soubory a podobně. Pro zobrazení stránky musíme všechny tyto prvky načíst a každé načtení spotřebuje jeden HTTP požadavek. Čím více prvků, tím více HTTP požadavků a tím více spotřebovaného času. Pro zrychlení načítání stránky je proto zapotřebí počet HTTP požadavků redukovat na minimum.

Zmenšete počet CSS souborů. V ideálním případě spojte všechny CSS soubory do jednoho.
To samé proveďte s javascripty. Opět se snažte všechny spojit ideálně do jednoho.

Pořiďte si rychlejší hosting

Řetěz je jen tak silný jako jeho nejslabší článek. Nezáleží na tom, jak dokonale optimalizujete načítání vaší stránky, když máte pomalý hosting. Na trhu je k dispozici dostatek hostingových firem, takže máte z čeho vybírat. Předtím, než si zřídíte hosting, měli byste si zjistit informace o jeho technických parametrech, zabezpečení, četnosti záloh, rychlosti a průměrné dostupnosti. Přečtěte si recenze uživatelů, které napoví, jestli jsou zákazníci s hostingem spokojeni. Pokud provozujete stránku pro převážně českou klientelu, dejte přednost hostingu, který má servery fyzicky umístěny v ČR. Rozdílyv době načítání oproti například USA nejsou sice moc veliké, ale přesto existují a každá milisekunda se počítá. Kvalita hostingu může výrazně ovlivnit úspěch vašeho podnikání. Proto byste si měli hostingovou společnost pečlivě vybírat a nehledět pouze na nízkou cenu.

Základem optimalizace pro mobily je responzivní design

Responzivní design umožňuje zobrazení stránky na jakémkoli zařízení, takže bude stále čitelná. Web vybavený responzivním designem sám pozná, jakou velikost a formát displeje uživatel používá, a přizpůsobí obsah stránky tak, aby byla čitelná a přehledná.
Nejde jen o přizpůsobení velikosti písma a obrázků. Neméně důležité je také přizpůsobení menu a akčních tlačítek, aby se uživatel mohl na webu snadno orientovat a měl všechny důležité prvky nadosah, v ideálním případě bez nutnosti scrollování. Kromě toho, že responzivní design zlepší použitelnost pro návštěvníky a pomůže vám k lepším pozicím v Mobile First indexu, umí také zvýšit konverzní poměr. A/B testy ukazují, že nasazení responzivního designu může zvýšit počet konverzí až o 20 procent.

Accelerated Mobile Pages (AMP) umožní rychlejší načítání

Accelerated Mobile Pages (AMP) jsou speciální, zjednodušené verze stránek, které slouží k rychlému načítání statického obsahu. Základem jsou jednoduché html a javascript, které si Google načte do své cache, a pokud uživatel přistupuje na stránku přes některé z mobilních zařízení, zobrazí mu AMP verzi stránky ze své cache. Díky tomu se stránka načte mnohem rychleji než z vašeho hostingu.

Rychlé načtení odkudkoli na světě s Content Delivery Network (CDN)

Jedním z nejčastějších doporučení ke zrychlení nahrávací doby stránek je použití CDN (Content Delivery Network). CDN pracuje na principu kopírování a distribuce vašeho webu, nebo jeho nejčastěji stahovaných součástí, na servery, které jsou rozmístěny po celém světě. Návštěvníkovi vaší stránky se pak stáhne obsah z umístění, které je nejblíže, což načítání stránky urychlí. CDN také dokáže eliminovat nedostupnost stránek, pokud by váš hlavní server byl z nějakého důvodu mimo provoz. Výhodnost tohoto řešení ovšem závisí na typu vaší stránky, protože v některých případech se může použití této technologie dost prodražit.

Pokud na své stránce postujete velké soubory, jako například videa, může vás cena nepříjemně zaskočit, protože se vždy přenáší celé video, i přesto že z něj návštěvník viděl jen 3 sekundy.
Pokud proto používáte CDN, je velmi důležité použít zároveň komprimaci stránek a zmenšení velikosti obrázků, jak je uvedeno výše.

Rychlost načítání stránky byste měli brát opravdu vážně

Obstát ve vysoké konkurenci ve výsledcích vyhledávání není snadné a do budoucna to bude stále těžší. I kdybyste se soustředili na jiné zdroje návštěvnosti, optimalizaci stránek pro mobilní telefony se v žádném případě nevyhnete. Stránky, které se pomalu načítají a jejich design se neumí přizpůsobit různým velikostem displejů, budou stále více nekonkurenceschopné a budou ztrácet návštěvnost ze všech zdrojů. Dnešní uživatelé jsou netrpěliví a nechtějí čekat na načtení stránky několik sekund. Každá milisekunda navíc zvyšuje riziko, že váš pracně získaný zákazník ztratí trpělivost a odejde ke konkurenci.

zdroj: searchengineland.com, searchenginemarketing.com, seo.com

Autor: Martina Rosenkrancová a kolektiv

zdroj foto: pixabay.com

 

Více článků z blogu

Používáme tyto nástroje

WordPress
PrestaShop
WooCommerce
Shoptet
Upgates
FastCentrik
GA4
Google Merchant
Google Tag Manager
Collabim
Marketing Miner
ahrefs
Ecomail
Mailchimp