Vytvářejte multiplatformní video reklamy
Vlastnosti jednotlivých platforem, které lidé používají k přehrávání videa, se navzájem liší. Dobře zvažte nuance každého formátu v jednotlivých fázích produkce reklamní kampaně a vytvořte efektivní videoreklamu, která bude vypadat skvěle na všech platformách.

V současné době, kdy uživatelé používají k přehrávání videa množství různých platforem, se při výrobě videoreklam nemůžeme soustředit pouze na jednu z nich. Vaše publikum zcela jistě není takto úzce zaměřeno a k přehrávání videa používá různé platformy – od velké TV přes obrazovku notebooku až po různě veliké displeje mobilních telefonů a tabletů.

Základem dobré videoreklamy je samozřejmě stále nápad, ale je současně potřeba přemýšlet, jak zobrazit tyto reklamy na různých obrazovkách s odlišnými vlastnostmi, tak aby mohly vyprávět soudržný a poutavý příběh. Technologie a kreativita by měly jít ruku v ruce. Pokud chcete uspět a předat vaší cílové skupině požadované reklamní sdělení, je na čase zvážit nuance každého video formátu v jednotlivých fázích produkce reklamní kampaně, což vám umožní vytvořit efektivní videoreklamu vhodnou pro dnešní svět s příliš mnoha obrazovkami.

Než začnete vyrábět videoreklamu

Předtím, než se pustíte do tvorby videoreklam, byste měli začít tím, že pochopíte své publikum. Buďte ochotní kopat hlouběji a odkrývat věci, které zpochybňují to, co jste si mysleli, že víte. K tomu budete muset pečlivě měřit, sledovat, analyzovat a vyhodnocovat data z průběhu vašich minulých kampaní. Pokud budete průběžně analyzovat potřebná data, často objevíte překvapivé poznatky. Možná se vaše publikum postupem času vyvinulo, nebo třeba zjistíte, že máte sekundární zákaznickou základnu, o které jste nic nevěděli a o které jste nikdy předtím nepřemýšleli.

Kromě toho, „kdo“ bude sledovat vaše video, musíte pochopit také „kde“ a „jak“, dříve než začnete s natáčením. Sleduje vaše mobilní publikum video během dojíždění do práce, nebo se při sledování seriálu v televizi dívá na video v mobilu? Vaše kreativa by měla zohledňovat tyto různé scénáře.

Rychlý tip: S ohledem na poznatky o vašem publiku naplánujte vytvoření přizpůsobených videoreklam pro každý segment publika, typ obrazovky a případ použití.

Výroba

Při výrobě videoreklamy je potřeba přemýšlet o tom, na jakých platformách se bude zobrazovat. Různé platformy totiž mají různé požadavky. Jako příklad si můžeme vzít reklamy na automobily, které můžete vidět v televizi. Reklama většinou využívá nějakého hezkého prostředí, kterým automobil projíždí a na velkoplošné televizní obrazovce to vypadá skvěle. Marketingové agentury však tento spot potřebují použít i na jiných platformách, kde se chování uživatelů může zcela lišit a také reklama nemusí vypadat tak dobře.

Například auto natáčené z dálky jedoucí krásnou krajinou vypadá skvěle v televizi, ale na displeji mobilu není téměř vidět. Pokud předpokládáte, že se video bude zobrazovat spíše na menších displejích, jako jsou mobily a tablety, měly by záběry být více detailní a střih videa by měl být mnohem rychlejší a dynamičtější. Pokud je to možné, vždy natočte více verzí videa, abyste pokryli požadavky jednotlivých platforem.

Rychlý tip: Přemýšlejte, jak vyprávět svůj příběh, aniž byste se museli spoléhat na zvuk. Velké množství lidí totiž na mobilních telefonech sleduje video bez zvuku, aby nerušili okolí. Můžete použit titulky, silnější vizuální dojmy, nebo více log a produktových záběrů.

Postprodukce

Při vytváření video reklamní kampaně buďte otevřeni novým poznatkům a zkoušejte nové postupy. Jednotlivé záběry můžete samozřejmě použít víckrát, ale bude je potřeba upravit. Pokud například tvoříte videa pro mobily, možná budete muset přidat překryvné vrstvy nebo interaktivní prvky. Pokud bylo vaše video natočeno na šířku, budete potřebovat video upravit pro vertikální prostředí obrazovky, ve kterém většina mobilních diváků konzumuje video obsah. Tyto nezbytné úpravy mějte na paměti již při natáčení videa a volte takové kompozice, abyste byli schopni videa později upravit na různé formáty.

Rychlý tip: Při vyhodnocování kampaně se více zamyslete nad tím, co vám říkají různé metriky o tom, jak úspěšná byla vaše kampaň při ovlivňování chování spotřebitelů.

Videoreklama nás všechny obklopuje čím dál tím více. Aby vaše reklamy zaujaly pozornost diváků i v takto silné konkurenci, je nezbytně nutné natáčet taková videa, která budou vypadat dokonale nejen na velkoplošných obrazovkách, ale i na malých displejích mobilních telefonů. Pokud si dáte na tvorbě videa skutečně záležet a zohledníte požadavky jednotlivých zobrazovacích platforem, budou vaše videoreklamy mnohem účinnější.

Zdroj: marketingland.com, facebook.com, cpcstrategy.com
Autor: Vlastimil Malík
Foto zdroj: pixabay.com

Více článků z blogu

Používáme tyto nástroje

WordPress
PrestaShop
WooCommerce
Shoptet
Upgates
FastCentrik
GA4
Google Merchant
Google Tag Manager
Collabim
Marketing Miner
ahrefs
Ecomail
Mailchimp