Wordpress
Chcete nastavit svůj WordPress web pro získání lepší návštěvnosti a vyššího umístění ve výsledcích vyhledávání? Ujistěte se, že dodržujete tato nastavení webu pro lepší SEO.

V dnešní digitální éře je WordPress považován za jeden z nejpřívětivějších systémů pro správu obsahu s ohledem na SEO. Přestože nabízí širokou škálu možností pro optimalizaci obsahu, není výjimkou, že uživatelé jejich nesprávným nastavením nevědomky snižují hodnocení svých webových stránek. V tomto článku se podíváme na klíčová nastavení, na která je třeba se zaměřit, abyste dosáhli plného potenciálu SEO ve WordPressu.

V SEO je bezpečnost často přehlíženým, ale důležitým aspektem. Kromě obecných SEO nastavení si proto projdeme některá nezbytná nastavení zabezpečení.

Nastavení SEO pro WordPress

Níže jsou uvedena jednoduchá nastavení, která by měla být základem všech webů WordPress, které chtějí zlepšit své úsilí o SEO.

Nastavení domovské stránky a blogu

Před tím než se pustíte do vytváření obsahu pro svůj web, je klíčové věnovat pozornost správnému nastavení a optimalizaci domovské stránky a stránek blogu. I když to může působit jako drobnost, jedná se o kritický krok. Domovská stránka představuje první dojem, který na návštěvníky vašeho webu udělá, a je proto nezbytné, aby působila atraktivně a profesionálně.

Vytvoření skvělého blogu může být klíčem k budování společenství a navazování kontaktu s vaším publikem. Správně nastavené základní stránky mají potenciál zajistit, že váš web zaujme návštěvníky už od první chvíle. Kromě toho, pokud se věnujete nastavení těchto stránek předtím, než začnete přidávat obsah, můžete zvýšit pravděpodobnost úspěchu. Výchozí nastavení WordPressu má jako domovskou stránku s nejnovějšími příspěvky, avšak změníte-li tuto konfiguraci na "Statická stránka," máte možnost zvolit, která stránka bude sloužit jako domovská stránka a která bude přidělena pro blogování. Tento krok je klíčový pro správné usměrnění návštěvníků na vaši stránku a vytvoření struktury, která usnadní jejich navigaci a zapojení do obsahu.

Optimalizujte trvalé odkazy

Při nastavení blogu je jednou z prvních věcí, kterou musíte rozhodnout, jak chcete mít strukturované adresy URL.

Škálovatelná taxonomie URL adres usnadní vyhledávačům procházení a indexování a bude také uživatelsky přívětivější. V důsledku toho se vyplatí věnovat čas výběru struktury permalinků, která bude pro váš blog dlouhodobě dobře fungovat. Existuje několik různých možností, takže věnujte nějaký čas experimentování a najděte tu, která bude pro vás a váš blog nejvhodnější.

Můžete si vybrat jakoukoli strukturu, která bude pro váš web nejvhodnější, ale doporučuji používat vlastní strukturu a vyhýbat se struktuře založené na datech. Struktura odkazů, která používá měsíc a den nebo den a jméno, může vytvořit nepřehlednou architekturu webu. 

Dynamická mapa stránek

Dynamická mapa stránek (sitemap) je základním nástrojem pro každý web. Pomáhá vyhledávačům indexovat váš web a uživatelům usnadňuje nalezení hledaných informací.

Statická mapa stránek je oproti dynamické mnohem méně efektivní, může být obtížné ji aktualizovat a nenabízí stejnou úroveň škálovatelnosti.

Spousta pluginů nabízí možnosti dynamické mapy stránek s různými úpravami. Pokud tedy hledáte nejlepší způsob, jak zlepšit SEO vašich webových stránek, je dynamická mapa stránek tou správnou cestou.

Nastavte automatický optimalizátor obrázků

Chcete-li udržovat rychlý web WordPress, musíte mít optimalizované obrázky. Výhod optimalizovaných obrázků pro SEO je celá řada, od zvýšení rychlosti webu až po lepší pozice ve vyhledávačích. Nejjednodušší způsob, jak optimalizovat obrázky, je použít plugin.

Mnoho pluginů pro WordPress automaticky optimalizuje obrázky při jejich nahrávání. Některé jsou placené, ale stejně dobře funguje i mnoho bezplatných možností.

Nastavení výchozího názvu a meta popisu

Pro usnadnění procesu optimalizace obsahu a dosažení lepší viditelnosti ve vyhledávačích nabízí mnoho SEO pluginů přednastavené konfigurace pro nadpisy a meta popisy. Tato funkce představuje skvělý základ pro weby s rozsáhlým množstvím stránek nebo pro týmy, které nemají hlubší znalost osvědčených postupů v oblasti SEO. Díky těmto nástrojům lze automaticky zajistit, že každá nová stránka bude optimalizována pro vyhledávání, což ulehčuje práci a šetří čas. Tato funkcionalita je zejména pro velké webové projekty klíčová, protože umožňuje konzistentní a efektivní implementaci SEO na celém webu. Využitím těchto nástrojů nejenom ulehčujete práci svému týmu, ale také přispíváte k tomu, aby byly vaše webové stránky snadno viditelné a nalezitelné pro potenciální návštěvníky.

Zabezpečte WordPress pomocí těchto nastavení

Zabezpečení webových stránek bylo vždy důležité, ale s tím, jak se web stává stále více součástí našeho každodenního života, je ještě důležitější. Webové stránky se nyní používají ke všemu od online nakupování po online bankovnictví, a pokud není web zabezpečený, může to mít vážné následky.

Společnost Google zavedla sankce pro webové stránky infikované malwarem a pro ty, které mohou praktikovat sociální inženýrství. Pokud vaše webové stránky nejsou zabezpečené, můžete přijít o potenciální zákazníky a pozice v Google. Zabezpečení webových stránek je proto důležitým prvkem SEO a nemělo by se ignorovat.

Zde je několik jednoduchých tipů, jak lépe zabezpečit webové stránky WordPress.

Deaktivovat komentáře

Zatímco o hodnotě sekcí s komentáři pro SEO se vedou diskuse, není pochyb o tom, že mohou představovat bezpečnostní riziko.

Spammeři často využívají sekce komentářů k přidávání odkazů na své webové stránky, které mohou obsahovat škodlivý kód. Hackeři se také mohou pokoušet o SQL injections a XSS útoky prostřednictvím online formulářů.

V důsledku toho je nezbytné uvědomit si rizika spojená se sekcemi komentářů. Pokud se rozhodnete sekci komentářů na svých stránkách WordPress používat, pečlivě ji sledujte a odstraňte všechny nevyžádané nebo podezřelé komentáře.

Pokud nejste ochotni vynaložit další úsilí na zajištění bezpečnosti, měli byste zvážit deaktivaci sekce komentářů.

Deaktivace a odstranění XML-RPC

Jednou z nejčastějších bezpečnostních chyb systému WordPress jsou útoky hrubou silou na soubor XML-RPC. Ve výchozím nastavení je tento soubor aktivován a lze jej použít ke vzdálenému přístupu k webu WordPress.

Zároveň však představuje dokonalý cíl pro hackery, kteří pomocí automatizovaných nástrojů hádají uživatelské jméno a heslo. Jakmile získají přístup, mohou způsobit spoušť odstraněním souborů, instalací malwaru nebo dokonce převzetím celého webu.

Snadným způsobem ochrany proti těmto útokům je deaktivace souboru XML-RPC. Tím zabráníte vzdálenému přístupu k webu a deaktivujete některé funkce, jako jsou pingbacks a trackbacks.

Odborníci na SEO se domnívají, že zvýšená bezpečnost převáží nad nevýhodami. Pokud se tedy obáváte útoků hrubou silou na váš WordPress web, deaktivujte soubor XML-RPC.

Existují tři způsoby, jak deaktivovat soubor xmlrpc.php na stránkách WordPress.

  • Použijte plugin: vyhledejte v knihovně pluginů termín “remove xmlrpc”
  • Přidejte tento kód do souboru functions.php:
    add_filter('xmlrpc_enabled', '__return_false');
  • Zakažte jej v soubor .htaccess:
    # Block WordPress xmlrpc.php requests
    <Files xmlrpc.php>
    order deny,allow
    deny from all
    </Files>

Nastavení uživatelských oprávnění

Jako správce webu WordPress musíte zajistit, aby web fungoval bez problémů a aby všechny zúčastněné strany měly potřebný přístup. Přitom ne všechny zúčastněné strany potřebují přístup ke všem funkcím webu.

Nastavení uživatelských oprávnění vám umožní dát každé zúčastněné straně přístup pouze k těm částem, které potřebuje - udržíte tak na webu pořádek a zabráníte provádění neoprávněných změn.

Kromě toho byste měli pravidelně kontrolovat uživatelská oprávnění, abyste se ujistili, že jsou stále správná. WordPress poskytuje vynikající přehled toho, co mohou jednotliví uživatelé dělat.

Zajistěte, aby všichni uživatelé měli bezpečná hesla s funkcí 2FA

Mít bezpečná hesla a zapnout dvoufázové ověřování (2FA) jsou účinné způsoby, jak ztížit napadení webu WordPress.

Hackeři pokoušející se o útoky hrubou silou při přihlašování používají rozsáhlé seznamy hesel, které obsahují miliony nejčastějších hesel. Složité heslo může pomoci tyto seznamy hesel znefunkčnit.

Pokud by hacker získal přístup k vašemu heslu, může zapnuté 2FA pomoci jako další metoda, která hackerům zabrání v přístupu na váš web.

Mnoho bezpečnostních pluginů nabízí nastavení 2FA.

Nastavte limit pokusů o přihlášení

K útoku hrubou silou dochází, když se útočník snaží uhodnout heslo uživatele opakovaným zadáváním různých kombinací znaků. Jedním ze způsobů, jak zabránit útokům hrubou silou, je nakonfigurovat web WordPress tak, aby omezoval pokusy o přihlášení.

Toto bezpečnostní opatření zablokuje IP adresu útočníka po určitém počtu neúspěšných pokusů o přihlášení, čímž mu ztíží přístup k vašemu webu. 

Automatická aktualizace zásuvných modulů

Mnoho lidí si bohužel neuvědomuje, že jejich zásuvné moduly mohou představovat bezpečnostní riziko. Pokud je zásuvný modul zastaralý, může být zranitelný známými exploity. Proto je ideální zvolit automatickou aktualizaci zásuvných modulů.

Nastavte si opakované zálohování

V dnešní digitální době byste neměli přehlížet solidní plán zabezpečení webových stránek. Jedním z nejlepších způsobů ochrany webu je zajistit každodenní zálohování. Pokud dojde k napadení vašeho webu hackery nebo jinému narušení bezpečnosti, budete mít k dispozici aktuální kopii webu, kterou můžete obnovit.

I když tuto službu nabízí mnoho pluginů, často je nejlepší najít si hostitele WordPressu, který bude zálohy spravovat. Tak budete mít jistotu, že se o vaše zálohy pravidelně stará.

Závěr

S tím, jak váš web získává stále více návštěvníků, bude zajištění jeho pevných základů stále důležitější. Použití nastavení uvedených v tomto článku je pro zahájení SEO optimalizace ve WordPressu nezbytné. Dodržením těchto tipů učiníte důležitý krok k vytvoření škálovatelného webu, který poroste spolu s vaším podnikáním.

Zdroj: marketingland.com, facebook.com, cpcstrategy.com

Autor: Vlastimil Malík

Foto zdroj: pixabay.com

Více článků z blogu

Používáme tyto nástroje

WordPress
PrestaShop
WooCommerce
Shoptet
Upgates
FastCentrik
GA4
Google Merchant
Google Tag Manager
Collabim
Marketing Miner
ahrefs
Ecomail
Mailchimp