Nastavení optimálního rozpočtu PPC reklamy
Kolik mohu získat s tímto reklamním rozpočtem? Jak velkou částku bych měl letos investovat do reklamy? Kolik peněz budu potřebovat na rozjetí reklamní kampaně pro nový projekt? Vyplatí se mi investovat peníze do PPC? To jsou asi nejčastější otázky každého online podnikatele. Naplánovat reklamní rozpočet není totiž nic jednoduchého.

Každý, kdo investuje peníze do reklamy, chce vědět, za jak dlouho a zda vůbec se mu jeho peníze vrátí. Svět online podnikání je velmi proměnlivý a občas je obtížné předpovědět, zda se reklama vyplatí, či nikoli. Jak tedy určit, kdy, kolik a do jakého typu reklamy investovat peníze, aby se nám co nejrychleji vrátily v podobě masivního zvýšení zisků? V tomto článku si zkusíme na tyto otázky odpovědět.

Analýza předchozího výkonu a předpověď budoucího vývoje

Pokud již nějaké běžící kampaně máte, je dobré zkontrolovat statistiky jejich výkonu za posledních 12 měsíců. Je důležité vzít do úvahy statistiky za celý rok, jelikož každé podnikání podléhá do určité míry sezonnosti. V každém období roku shánějí lidé jiné typy zboží, někdy nakupují více, jindy méně, někdy téměř vůbec a jindy zase tak, že nestíháte vyřizovat objednávky. Díky těmto analýzám zjistíte cenné údaje pro správu PPC kampaní. Zjistíte, v kterých obdobích se do reklamy nevyplatí investovat tolik prostředků a kdy můžete reklamy utlumit nebo pozastavit.

Jakmile máte hotovou analýzu výkonu v předchozím období, můžete začít vytvářet prognózy do budoucna. Způsobů, jak to udělat, je hodně. Pojďme si nyní představit některé z nich.

Holt-Wintersova metoda predikce

Holt-Wintersova metoda je druh analýzy, která nám umožní modelování a predikce chování zákazníků na základě jejich minulého chování. Tato užitečná metoda, zvaná také exponenciální vyhlazování, slouží jako poměrně spolehlivá předpověď chování určitého systému v průběhu času. Je sice již několik desetiletí stará, přesto však dokáže nabídnout poměrně přesné výsledky. Jak to funguje?

Časová řada, například výkon reklamní kampaně, má tři aspekty chování. Vlastní hodnotu, trend a sezonnost. Tyto hodnoty se v Holt -Wintersově analýze vyjadřují jako tři typy exponenciálního vyhlazování, proto se Holt-Wintersova analýza nazývá také jako trojité exponenciální vyhlazování.

Model předpovídá současnou nebo budoucí hodnotu výpočtem kombinovaných efektů těchto tří vlivů. Model vyžaduje několik parametrů: jeden pro každé vyhlazování (ɑ, β, γ), délku období a počet období v sezoně.

Při optimalizaci rozpočtu neztrácejte ze zřetele hlavní cíl

Pokud se snažíte vyladit reklamní rozpočet tak, aby byl co nejefektivnější, mějte stále na paměti hlavní cíle a strategii vaší reklamní kampaně. Zde je několik užitečných tipů pro optimalizaci rozpočtu podle cíle reklamní kampaně.

Pokud je vaším hlavním cílem růst účtu, zvolte vhodné KPI pro tento typ optimalizace, obvykle konverze nebo tržby. Snažte se zvýšit výkonnost vašeho projektu a maximalizovat aktuální kampaně. Poté zahajte nové kampaně, expandujte do dalších platforem, na jiné sítě a podobně. Pro přidělení prostředků z reklamního rozpočtu těmto novým aktivitám zvolte níže uvedené pravidlo 70/20/10.

V případě, že je vaším cílem efektivita kampaně, vyberte z účtu kampaně, které nejsou dostatečně efektivní, a spočítejte si jejich prognózu výkonnosti. Vyberte z nich ty nejméně efektivní a snižte jim výdaje, popřípadě je pozastavte.

Jestliže je vaším cílem zvýšení povědomí o značce, investujte více peněz do kampaní na platformách, které umožnují zobrazení reklam společně s vaší značkou. Skvělé pro tento typ strategie jsou YouTube nebo Facebook.

Optimalizace rozpočtu

Využijte zástupců reklamní platformy

Pokud jste ve spojení s obchodním zástupcem reklamní platformy, například Google Ads nebo Sklik, zkuste toho využít. Obchodní zástupci mohou být neocenitelným zdrojem informací. Zkuste se jich zeptat, co dělají vaši konkurenti, jaké jsou momentálně ve vašem oboru trendy, jak se vyvíjejí dotazy, kliknutí, CPC a další metriky. Použijte tyto informace při tvorbě svého rozpočtu. Pokud zjistíte, že se například CPC neustále zvyšuje, spočítejte si, kolik peněz budete potřebovat k získání dostatečného objemu konverzí.

Pravidlo 70/20/10

V předchozích odstavcích jsme si ukázali, jak spočítat výdaje a výkonnost v již spuštěných kampaních. Ale co dělat, pokud potřebujete odhad rozpočtu pro úplně novou reklamní platformu či obor podnikání, s nímž nemáte dosud žádné zkušenosti? Vzhledem k tomu, že nemáte žádné historické údaje, potřebujete nějaké pravidlo pro rozdělení rozpočtu.

Obecné doporučení pro přidělení rozpočtu je následující:

70 procent reklamního rozpočtu investujte do kampaní, které máte vyzkoušené a víte, že fungují. 20 procent rozpočtu investujte do reklamních aktivit, které sice vyzkoušené nemáte, ale u kterých je vysoká pravděpodobnost, že budou fungovat. Posledních 10 procent investujte do experimentálních aktivit, u kterých si nejste jisti, jak budou fungovat.

Vaše rozdělení rozpočtu nemusí samozřejmě přesně odpovídat těmto procentům, přesto však byste se tímto rozdělením měli alespoň zhruba řídit. Většina rozpočtu by měla směřovat do osvědčených aktivit, které se vyplácejí. Větší část zbývajícího rozpočtu byste měli investovat do aktivit, které jsou sice nevyzkoušené, ale dají se považovat za sázku na jistotu, přičemž zbývající částku můžete investovat do experimentálních aktivit.

"Pokud ale do experimentálních aktivit investujete příliš málo peněz, získáte pouze malou návštěvnost, ze které nebudete moci získat dostatečné množství údajů o konverzních poměrech a dalších důležitých metrikách. Naopak, pokud investujete příliš mnoho, je zde riziko, že se kampaň nebude vyplácet podle vašich představ a vy utratíte peníze zbytečně. "

Při spuštění reklamní kampaně na zbrusu nové reklamní platformě, například na Facebooku, je proto důležité najít částku, která by přinesla dostatečné množství návštěvnosti a konverzí pro smysluplnou analýzu, která by vás ale přesto nezruinovala.

Ať už zvolíte jakoukoli metodu odhadu výkonnosti PPC reklamy, ujistěte se, že je v souladu s vaší celkovou strategií a cílem reklamní kampaně. To by mělo být základ, ze kterého posléze vyplynou všechna další rozhodnutí. I přesto, že si nikdy nemůžete být 100% jistí, kolik za kampaň utratíte a kolik konverzí získáte, díky výše zmíněným způsobům můžete náklady na budoucí PPC kampaně odhadnout s poměrně velkou přesností.

Zdroj: marketingland.com, facebook.com, cpcstrategy.com
Autor: Vlastimil Malík
Foto zdroj: pixabay.com

Více článků z blogu

Používáme tyto nástroje

WordPress
PrestaShop
WooCommerce
Shoptet
Upgates
FastCentrik
GA4
Google Merchant
Google Tag Manager
Collabim
Marketing Miner
ahrefs
Ecomail
Mailchimp