Silvestr Brno 2023
Seznamte se s klíčovými SEO novinkami, které přináší prosinec 2023. Získejte přehled o trendech, které budou formovat digitální strategie a ovlivní optimalizaci pro vyhledávače v příštím roce.

S blížícím se koncem roku se svět SEO představuje s řadou pozoruhodných novinek, které mohou dramaticky změnit způsob, jakým vnímáme a pracujeme s optimalizací pro vyhledávače. Prosinec 2023 přináší nejen vánoční atmosféru, ale také klíčové inovace, které ovlivní naše budoucí digitální strategie. Podívejme se na nejdůležitější trendy, které jsou na obzoru, a jak by mohly formovat SEO krajinu v nadcházejícím roce.

Google vydal další aktualizaci algoritmu

Google vydal další aktualizaci algoritmu, která se zaměřuje na kvalitu obsahu a uživatelskou zkušenost. Aktualizace, která byla vydána 15. prosince, je známá jako "December 2023 Core Update". Google uvedl, že aktualizace je navržena tak, aby posílila webové stránky, které poskytují kvalitní obsah a užitečné informace pro uživatele. Google nezveřejnil žádné konkrétní informace o tom, jak aktualizace funguje nebo jaké faktory bere v úvahu. Nicméně, odborníci na SEO se domnívají, že aktualizace bude pravděpodobně zaměřena na následující oblasti: 

  • Kvalita obsahu: Aktualizace může dát přednost webovým stránkám s kvalitním obsahem, který je relevantní pro vyhledávací dotazy uživatelů. Kvalita obsahu zahrnuje faktory jako originalitu, informativnost a užitečnost.
  • Uživatelská zkušenost: Aktualizace může také dát přednost webovým stránkám s dobrou uživatelskou zkušeností. To zahrnuje faktory jako rychlost načítání, použitelnost a design.
  • Autority webu: Aktualizace může také posílit webové stránky s vysokou autoritou. Autorita webu je měřítko toho, jak důležitý je web v rámci webového ekosystému.

Aktualizace může mít dopad na pozice webových stránek ve výsledcích vyhledávání. Webové stránky, které se zaměří na poskytování kvalitního obsahu a užitečné informace pro uživatele, mohou zaznamenat zvýšení pozic ve výsledcích vyhledávání. Naopak, webové stránky, které nedodržují tyto faktory, mohou zaznamenat pokles pozic.

Google oznámil, že bude brzy indexovat soubory CSV

Soubory CSV jsou běžným formátem pro ukládání tabulkových dat. Indexace souborů CSV umožní uživatelům najít informace ze souborů CSV ve výsledcích vyhledávání. Tato změna může mít významný dopad na webové vlastníky, kteří používají soubory CSV k ukládání dat. Soubory CSV lze použít k ukládání různých typů dat, včetně cen produktů, produktových specifikací, kontaktních informací a dalších. Indexace souborů CSV umožní uživatelům snadněji najít informace, které hledají.

Zde jsou některé konkrétní příklady toho, jak může indexace souborů CSV pomoci webovým vlastníkům:

  • Provozovatelé e-commerce mohou použít soubory CSV k ukládání cen produktů. Indexace souborů CSV umožní uživatelům snadněji najít produkty, které hledají, a porovnat ceny.
  • Podnikatelé mohou použít soubory CSV k ukládání kontaktních informací. Indexace souborů CSV umožní uživatelům snadněji najít kontaktní informace pro podniky, které hledají.

Je důležité poznamenat, že Google zatím nespecifikoval, kdy bude indexace souborů CSV zahájena. Je však pravděpodobné, že se to stane v průběhu roku 2024.

Nový způsob zobrazování ve vyhledávání obrázků

Google začal zobrazovat název webu, favicon a název stránky na obrázcích ve výsledcích vyhledávání. Tato změna má pomoci uživatelům lépe pochopit, odkud obrázek pochází. Tato změna má pomoci uživatelům lépe pochopit, odkud obrázek pochází. Dříve Google zobrazoval pouze obrázek.

Zde jsou některé konkrétní příklady toho, jak může tato změna pomoci uživatelům:

  • Uživatelé mohou snadněji zjistit, odkud pochází obrázek, který je pro ně relevantní. To může být užitečné, pokud uživatel hledá informace o konkrétním produktu nebo službě.
  • Uživatelé mohou snadněji najít další informace o webu, na kterém je obrázek umístěn. To může být užitečné, pokud uživatel chce zjistit více o společnosti nebo organizaci, která je vlastníkem webu.
  • Uživatelé mohou snadněji najít další obrázky od stejného webu. To může být užitečné, pokud uživatel hledá více informací o konkrétním tématu.

Tato změna není dostupná pro všechny obrázky ve výsledcích vyhledávání. Google je zatím testuje pouze na obrázky z webových stránek, které jsou považovány za důvěryhodné.

Google bude testovat nový snippet

Google oznámil, že bude brzy testovat nový snippet "zmíněno v". Tento snippet bude zobrazovat informace o tom, kde byl daný web zmíněn na jiných webových stránkách. Tato změna má pomoci uživatelům lépe porozumět autoritě a důvěryhodnosti webových stránek. Dříve Google zobrazoval pouze název webu a URL adresu.

Zde jsou některé konkrétní příklady toho, jak může tento nový snippet pomoci uživatelům:

  • Uživatelé mohou snadněji zjistit, zda je daný web považován za autoritu v dané oblasti. To může být užitečné, pokud uživatel hledá informace o konkrétním tématu.
  • Uživatelé mohou snadněji zjistit, zda je daný web spolehlivý. To může být užitečné, pokud uživatel hledá informace, které mu mohou pomoci při rozhodování.
  • Uživatelé mohou snadněji najít další informace o dané webové stránce. To může být užitečné, pokud uživatel chce zjistit více o společnosti nebo organizaci, která je vlastníkem webu.

Tento nový snippet je stále ve fázi testování a není dostupný pro všechny webové stránky. Google jej zatím testuje pouze na webové stránky, které jsou považovány za důvěryhodné.

Bing oznámil, že bude brzy zavádět reklamy v Bing AI chatu

Bing oznámil, že bude brzy zavádět reklamy v Bing AI chatu. Tento krok by mohl nabídnout nové příležitosti pro vlastníky webových stránek. Bing AI chat je virtuální asistent, který uživatelům umožňuje komunikovat s Bingem prostřednictvím textového chatu. Reklamy v Bing AI chatu se budou zobrazovat v podobě sponzorovaných zpráv, které se budou zobrazovat v průběhu konverzace.

Tato změna může být pro inzerenty zajímavou příležitostí, jak oslovit nové publikum. Bing AI chat je stále ve vývoji, ale má potenciál stát se populárním způsobem, jak vyhledávat informace a provádět úkoly.

Zde jsou některé konkrétní příklady toho, jak mohou inzerenti používat reklamy v Bing AI chatu:

  • Inzerenti mohou používat reklamy v Bing AI chatu k propagaci svých produktů nebo služeb. Může to být užitečné pro inzerenty, kteří chtějí oslovit nové publikum nebo zvýšit povědomí o své značce.
  • Inzerenti mohou používat reklamy v Bing AI chatu k poskytování zákaznického servisu. Může to být užitečné pro inzerenty, kteří chtějí řešit dotazy zákazníků nebo poskytovat podporu.
  • Inzerenti mohou používat reklamy v Bing AI chatu k propagaci konkrétních akcí nebo nabídek. Může to být užitečné pro inzerenty, kteří chtějí využít sváteční období nebo další příležitosti.

Reklamy v Bing AI chatu jsou stále ve fázi testování a nejsou dostupné pro všechny inzerenty. Bing je však plánuje postupně rozšiřovat na více inzerentů a zemí.

Přehled událostí v marketingu v roce 2023

Na konci roku přichází čas se ohlédnout za tím, co nejvíce poznamenalo marketingové aktivity na tuzemském trhu. Rok 2023 byl poznamenán přetrvávající ekonomickou krizí, která ovlivnila podnikání na globální úrovni. Cenotvorba se stala klíčovým prvkem, ačkoliv se firmy nesoustředily pouze na finanční aspekty. I přes náročné podmínky si udržitelnost udržela svou důležitost v marketingových strategiích. Na konci roku je vhodný čas reflektovat události, které nejvíce ovlivnily marketingové aktivity na domácím trhu. V době ekonomické krize, vyvolané inflací, vysokými cenami a pokračující válkou na Ukrajině, se společnosti zaměřily na strategie cenotvorby. Ti, kteří dokázali prokázat empatii v těžkých časech, zaznamenali úspěch. Přestože byla ekonomika ve stínu krize, trval důraz na udržitelnosti a využívání moderních technologií, včetně umělé inteligence.

Menší firmy si zaslouží spravedlivý digitální trh

Cílem evropské legislativy Digital Markets Act (DMA), která naplno vstoupí v platnost už v březnu 2024, je narovnat podmínky v digitálním prostředí a zajistit spravedlivou hospodářskou soutěž. Současná pravidla totiž favorizují globální hráče, zatímco menší a střední technologické firmy se v jejich konkurenci jen obtížně prosazují. Jaroslav Souček, manažer distribuce v Seznamu, popisuje současnou situaci na trhu a komentuje, zda DMA dokáže vytvořit spravedlivější digitální prostředí.

Meta testuje API pro Threads

Meta se pustila do další fáze vývoje rozhraní API, které umožní publikování příspěvků v aplikaci Threads z platforem třetích stran. Tato nová funkcionalita zahrnuje plánování příspěvků a další správní nástroje pro obsah. Rozhraní API pro Threads prochází ostrým testováním, a jakmile bude připraveno, bude brzy k dispozici. Meta momentálně rozšiřuje testování na partnerské a nezávislé vývojáře, aby mohli podílet na zkoumání a rozvoji jeho stávajících možností.

Více článků z blogu

Používáme tyto nástroje

WordPress
PrestaShop
WooCommerce
Shoptet
Upgates
FastCentrik
GA4
Google Merchant
Google Tag Manager
Collabim
Marketing Miner
ahrefs
Ecomail
Mailchimp