klíčová slova
Pomozte potenciálním zákazníkům učinit nejlepší rozhodnutí pomocí srovnávacího obsahu podpořeného pevnou strategií klíčových slov.

Ať už optimalizujete webové stránky s cílem prodat hmotný produkt či službu, žádná marketingová strategie není úplná bez zahrnutí srovnávacích klíčových slov. Google se neustále zlepšuje v chápání různých koncových cílů uživatelů (nejen záměrů), které stojí za vyhledávacími dotazy, a přizpůsobuje stránky s výsledky vyhledávání tak, aby vyhovovaly různým "perspektivám" kolem konkrétního výrazu.

Začlenění srovnávacích klíčových slov do vaší strategie, zejména pokud je váš trh silně nasycen konkurencí, může pomoci zlepšit viditelnost a návštěvnost vašeho webu z organického vyhledávání. Pomáhá také uživatelům lépe pochopit váš produkt v kontextu trhu.

Obvykle existují dva typy srovnávacích vyhledávacích frází, které byste měli do své strategie zahrnout. Představují dva různé typy uživatelů:

  • "Alternativní" vyhledávací fráze: Uživatelé znají jeden konkrétní produkt a mohou znát i některé další, ale zatím nejsou přesvědčeni o solidní alternativě.
  • Vyhledávací fráze "Versus": Uživatelé v této fázi obvykle provedli větší průzkum trhu a produktů a nyní přímo porovnávají užší seznam řešení.

Některé webové stránky spojují tyto dvě cílové fráze dohromady na jedné stránce. Je však důležité rozlišovat a vytvořit uživatelský zážitek potřebný k plnému uspokojení těchto různých skupin uživatelů.

Identifikace srovnávacích frází

Kromě průzkumu klíčových slov a všech údajů, které vám poskytnou různé nástroje, byste při hledání srovnávacích frází měli použít také:

  • Vaše vlastní znalosti trhu.
  • Zpětnou vazbu od potenciálních zákazníků ohledně toho, s kým vás srovnávají (ať už druhou společnost považujete za konkurenta, nebo ne).
  • To, co Google vrací z hlediska výsledků.

"Alternativní" fráze

Vždy je lepší začít nejprve s alternativami, protože to může pomoci rozšířit počet webů, o kterých se domníváte, že jsou vašimi konkurenty, prostřednictvím vyhledávacích výrazů, které používá vaše cílová skupina uživatelů.

Použijme iPhone jako příklad přední značky na trhu, kde se snažíte dostat k organické návštěvnosti. Pokud dáte vyhledat iPhone alternativy, najdete spoustu prodejců mobilních telefonů, kteří na svých stránkách uvádějí alternativy k iPhone. Získáte tak seznam značek, na jehož základě můžete začít psát srovnávací obsah.

Fráze "versus"

Jakmile si sestavíte seznam konkurentů na základě vlastních znalostí trhu a alternativního průzkumu klíčových slov, nebude to nic těžkého. Uživatelé, kteří hledají přímé srovnání mezi vaším produktem a konkurencí, již obvykle dobře vědí, co chtějí a jsou blízko finálnímu nákupnímu rozhodnutí. Není proto příliš důležité, jaký mají tyto fráze objem vyhledávání, protože to hravě vyváží svou kvalitou.

V případě vytváření srovnávacího obsahu sestavte srovnávací tabulku v prostém HTML, aby Google mohl snadno přečíst celý obsah bez nutnosti interpretovat obrázek. Nezapomeňte uvést prvky, které máte, zatímco konkurence je nemá, a také prvky, které má konkurence, ale vy ne. Může se sice zdát nerozumné přímo zdůrazňovat funkce, které má konkurence a vy ne, ve skutečnosti však tímto způsobem poskytujete návštěvníkům lepší uživatelský zážitek.

Uživatelé, kteří konkrétně potřebují něco, co vy nemáte, nebudou muset plýtvat svým časem a časem vašeho prodejního týmu. V opačném případě by mohli skončit s negativním názorem na váš produkt, který nesplnil jejich požadavky.

Analytics

Vytvoření skvělé srovnávací stránky

Pomocí obou těchto frází můžete sestavit skvělou srovnávací stránku, která objektivně a věcně porovnává vaše produkty/služby s jinými. A učiní tak způsobem, který uživatelům zprostředkuje nabídku s vysokou hodnotou.

Pro strukturu vytvořte na stránkách konkrétních produktů a řešení počáteční "rozbočovač" nebo prvek stránky, který interně odkazuje na srovnávací stránky.

Mnoho webových stránek dělá tu chybu, že se snaží vytvořit samostatnou uživatelskou cestu pro svůj srovnávací obsah. Ve skutečnosti je lepší, když je vnitřně propojen s cílovými stránkami produktu/řešení.

Na každé jednotlivé stránce:

  • Udělejte úvodní část, která kvalitně vysvětlí a uvede tři klíčové důvody, proč je váš produkt alternativou k produktu, se kterým vás uživatel porovnává. Odtud byste měli interně odkazovat na příslušné stránky produktu/řešení na vašem webu a na případné podpůrné články, které dále vysvětlují zdůrazňované vlastnosti produktu.
  • Druhá část by měla být srovnáním pomocí jednoduchých HTML tabulek pro porovnání přímých funkcí produktu i nepřímých funkcí, jako je podpora a přístup k dalším službám s "přidanou hodnotou".

Vytvořte závěr s jedním nebo dvěma odstavci, ve kterých se zmíníte o některých menších (pozitivních) rozdílech mezi vaším produktem a konkurencí, včetně nadpisu a informací o tom, jak by uživatelé mohli přejít z jejich produktu na váš.

Srovnávací stránky jsou nejen skvělým způsobem, jak zlepšit vaši viditelnost ve vyhledávání, ale také fungují jako nástroj, který pomáhá zvyšovat konverze, ukazuje vaši odbornost a zvyšuje důvěru ve vaši firmu.

Zdroj: marketingland.com, facebook.com, cpcstrategy.com

Autor: Vlastimil Malík

Foto zdroj: pixabay.com

 

Více článků z blogu

Používáme tyto nástroje

WordPress
PrestaShop
WooCommerce
Shoptet
Upgates
FastCentrik
GA4
Google Merchant
Google Tag Manager
Collabim
Marketing Miner
ahrefs
Ecomail
Mailchimp