Pluginy pro Wordpress
WordPress pluginy umožnují kompletní přizpůsobení webu vašim potřebám. Které z nich jsou nejlepší?

WordPress je jeden z nejoblíbenějších a nejrozšířenějších redakčních systémů neboli CMS. Jeho oblíbenost je dána nejen tím, že je zdarma, ale také nepřeberným množstvím templates a pluginů, díky kterým si vaši stránku můžete přizpůsobit prakticky jakýmkoli způsobem. Spousta těch nejoblíbenějších je pro osobní weby, existuje však také obrovské množství takových, které vám pomohou s vaším podnikáním, vylepšováním, optimalizací a automatizací firemních úkolů v rámci WordPress.

Vybrat si z téměř nekonečného množství pluginů ten pravý nebývá jednoduché, obzvláště proto, že některé z nich vám mohou přinést nemalé problémy.

  • Pluginy někdy obsahují bezpečnostní díry, kterých mohou hackeři využít k instalaci malware či k ovládnutí vašeho webu.
  • Pluginy často nejsou dobře naprogramované, což může způsobit problémy s interními daty nebo výkonem webu.
  • Mnoho pluginů není pravidelně aktualizováno, takže se vám může stát, že nebudou fungovat na novějších verzích WordPress, což může znefunkčnit celý web.

Měli byste proto důkladně vybírat, jaký plugin si nainstalujete na váš web. Instalujte pluginy pouze z ověřených zdrojů, které mají hodně pozitivních recenzí. Níže najdete seznam nejlepších a nejužitečnějších pluginů, které využijí především majitelé firemních blogů.

Zlepšení konverzí a zapojení návštěvníků

  • EventON - Pokud chcete na svém webu snadno přidat události a různé registrace, je tento plugin to pravé. Má velmi dobrou podporu a spoustu funkcí.
  • Gravity forms - Rychlé a snadné vytváření formulářů s řadou možností konfigurace, které lze snadno integrovat do služeb třetích stran, jako jsou PayPal, MailChimp, AWeber a další. Pro rozšířené funkce jsou k dispozici doplňky a rozhraní API.
  • Highlight & Share - Plugin pro zvýraznění textu a jeho sdílení přes Twitter, Facebook a další služby včetně LinkedIn, Xing a WhatsApp.
  • OptinMonster - Oblíbený plugin umožňující vytváření přihlašovacích formulářů, díky nimž uděláte z návštěvníků předplatitele e-mailových newsletterů a později i zákazníky. Nabízí velkou variabilitu formulářů a jejich zobrazení - vyskakovací okna, plovoucí lišty a podobně. S tímto pluginem vytvoříte přihlašovací formulář za pár vteřin.
  • Jetpack - Jetpack umožnuje snadné sdílení příspěvků na sociálních sítích i registrace k odběru e-mailových newsletterů. Je vyvíjen společností Automattic, která stojí i za samotným WordPressem, nemusíte proto mít strach z nekompatibility a chybějící podpory.
  • WooCommerce - Celosvětově nejoblíbenější platforma pro e-shopy. Woocommerce je plně podporován množstvím vylepšení a pluginů od týmu společnosti Automattic, vývojářů WordPress.

Vylepšete správu WordPressu

  • Better Search Replace - Někdy nastane situace, kdy je třeba v databázi spustit vyhledávání / nahrazení konkrétních datových řetězců. Tento plugin je pro tuto práci skvělá volba.
  • Google tag manager for WordPress - Tento plugin umožnuje spravovat značky Google přímo z rozhraní WordPressu, což je velmi užitečné pro všechny, kteří chtějí například měřit výkonové reklamy a sledovat chování uživatelů na svém webu.
  • Post list featured image - Přidá sloupec Doporučené obrázky do administrátorského rozhraní každého příspěvku či stránky. Umožňuje správcům webu zjistit, které příspěvky nebo stránky mají sadu doporučených obrázků.
  • Quick draft access - Máte v rozhraní WordPressu  spoustu konceptů? Tento plugin vloží do vašeho administrátorského rozhraní odkaz, který vás přenese přímo k vašim konceptům (a také zobrazí jejich počet).
  • Site Kit by Google - Komplexní řešení pro nasazení, správu a získávání informací z nástrojů Google, které umožní zlepšit umístění vašeho webu ve vyhledávání Google. Poskytuje důležité, aktuální informace z nástrojů Google přímo na řídicím panelu WordPress, a navíc je zdarma.

Vylepšete správu WordPressu

Zlepšete obsah vašeho webu a jeho dosah

  • Advanced custom fields - Tento plugin usnadní administrátorům, autorům a editorům správu vašeho webu.  Advanced custom fields je snadno implementovatelný a vysoce přizpůsobitelný.
  • ARVE Advanced Responsive Video Embedder - V případě, že na webu používáte responzivní zobrazení, mohou vložená videa představovat problém. Tento plugin vám jej pomůže vyřešit a vkládat videa tak, aby se jejich velikost přizpůsobila velikosti displeje.
  • Easy share social buttons - Plugin umožňuje sdílet váš obsah na sociálních sítích a navíc tato sdílení měřit a vyhodnocovat pomocí užitečných analytických funkcí.
  • FeedPress - FeedPress automaticky zpracovává přesměrování zdrojů a aktualizuje váš zdroj v reálném čase pokaždé, když publikujete nový příspěvek.
  • OneSignal - Chcete dát svým fanouškům vědět pokaždé, když zveřejníte nový příspěvek? Tento užitečný plugin s širokými možnostmi nastavení vám to umožní.
  • WP Easy SMTP - Odesílání oznámení, výstrah a automatických e-mailů z WordPressu prostřednictvím vašeho poskytovatele hostingu často způsobuje problémy s doručením. Použití protokolu SMTP k odesílání e-mailů prostřednictvím autorizovaného poskytovatele je mnohem bezpečnější a má vyšší pravděpodobnost doručení.
  • WP PDF - Tento plugin umožnuje vkládat do WordPressu PDF verze obsahu vhodné pro tisk.
  • WP User Avatar - WordPress vám v současné době umožňuje používat pouze vlastní avatary, které se nahrávají prostřednictvím Gravataru. WP User Avatar vám umožní jako avatar použít jakoukoli fotografii nahranou do vaší mediální knihovny.

Optimalizujte WordPress

  • Kraken Image Optimizer - Optimalizuje obrázky a jejich náhledy, což vám umožní snížit jejich velikost a dobu načítání bez ztráty kvality.
  • PubSubHubbub - Informujte své návštěvníky o aktualizaci vašeho blogu. Plugin používá Google Reader, Google Alerts a další.
  • StackPath CDN - Dosáhněte rychlejšího načítání stránek, a tím také lepšího hodnocení Google, což znamená zvýšení návštěvnosti a konverzí. Nastavení je jednoduché a trvá jen několik minut.
  • WordPress SEO - Tento SEO plugin umožnuje analýzu obsahu na stránce, tvorbu souborů Sitemap XML, bohaté úryvky, přesměrování a další funkce, které pomohou vašemu webu na vyšší místa ve vyhledávání pomocí vylepšení SEO.
  • WP Rocket - Umožnuje velmi rychlé načítání WordPressu pomocí cachování. Rychlost načítání je pro Google jedním z nejdůležitějších faktorů hodnocení.

Chraňte svůj web WordPress

  • Akismet - Nejoblíbenější plugin WordPressu Akismet je možná nejlepší způsob na světě, jak chránit váš blog před komentářovým spamem.
  • VaultPress - Chraňte svůj obsah, motivy, doplňky a nastavení pomocí zálohování webu v reálném čase a automatizovaného zabezpečení.
  • WP Activity Log - Teno komplexní plugin umožňuje zaznamenávat veškeré změny ve vašem WordPressu a usnadňovat tak nejen odstraňování problémů, ale také včas identifikovat podezřelé chování, díky čemuž budete moci zmařit aktivity hackerů.

WordPress pluginy umožnují kompletní přizpůsobení webu vašim potřebám. Některé z těch nejlepších jsou zdarma, za jiné si však nějaký ten dolar připlatíte. Rozhodně však nestahujte a neinstalujte placené pluginy z různých warez a filesharingových webů. Pár korun, které možná ušetříte, se vám může velice vymstít, jelikož tak otevíráte dveře potenciálním útočníkům. Vždy proto instalujte pouze pluginy z důvěryhodných zdrojů, nejlépe z oficiálního obchodu WordPress.

Zdroj: marketingland.com, facebook.com, cpcstrategy.com
Autor: Vlastimil Malík
Foto zdroj: pixabay.com

Více článků z blogu

Používáme tyto nástroje

WordPress
PrestaShop
WooCommerce
Shoptet
Upgates
FastCentrik
GA4
Google Merchant
Google Tag Manager
Collabim
Marketing Miner
ahrefs
Ecomail
Mailchimp