Proč jsou videoreklamy na Facebooku tak efektivní
Videoreklamy na Facebooku jsou žhavým kandidátem na přidání do vaší sady marketingových nástrojů. Ale proč jsou vlastně tak efektivní?

Dnešní Facebook je již mnohem víc než jen místo, kam lidé chodí sdílet obrázky z dovolené a diskutovat se svými vrstevníky. V posledních letech se tato síť stala také místem, kde firmy úspěšně propagují nové produkty. 

Díky své jedinečné schopnosti cílit reklamu na jednotlivé uživatele podle jejich zájmů je PPC reklama na Facebooku vynikající příležitostí, kterou by žádný online obchodník neměl ignorovat. Obzvláště videoreklamy jsou v současné době mezi inzerenty na Facebooku velice populární.

Spuštění PPC kampaně s videoreklamami na Facebooku se na první pohled může jevit jako poměrně složité. Facebook vám totiž nabízí mnoho funkcí, které, pokud o nich nevíte, lze snadno přehlédnout. Pojďme se proto nyní seznámit s tím, jak dělat efektivní videoreklamy na Facebooku a maximalizovat výkon své PPC kampaně s minimálním úsilím.

Proč jsou videoreklamy na Facebooku tak efektivní

Než přistoupíme k zásadním bodům nastavení videoreklam na Facebooku, podívejme se na některé statistiky a trendy, díky nimž je tato sociální síť tak skvělým místem pro propagaci vaší značky.

• Komunita na Facebooku miluje sledování videí - s více než 8 miliardami zhlédnutí denně je Facebook druhým největším centrem videa, jehož předhání pouze YouTube.
• Mnoho obchodníků a majitelů menších a středních firem tvrdí, že PPC reklama na Facebooku měla výrazný dopad na efektivitu jejich podnikání, a proto plánují v blízké budoucnosti pokračovat v investování do videoreklam.
• Míra dokončení videoreklam je vyšší než na jiných sociálních sítích: 32 % diváků Facebooku zhlédne video až do konce, zatímco na Twitteru je to pouze 2 % uživatelů.
• Videoreklamy na Facebooku mnohem více podporují zapojení uživatelů: je 10x pravděpodobnější, že uživatelé budou reagovat, komentovat nebo klikat na odkazy v reklamě na Facebooku než na většině ostatních PPC platforem.

Na základě těchto metrik vypadají videoreklamy na Facebooku jako žhavý kandidát na přidání do vaší marketingové sady nástrojů. Ale proč jsou vlastně tak efektivní?

Zjištění demografických údajů a přizpůsobení obsahu

Úspěch videoreklamy na Facebooku závisí na dvou zásadních faktorech: na publiku, na které se rozhodnete cílit, a na typu videa, které mu předložíte.

Jakmile nastavíte zobrazování reklamy, můžete ji přizpůsobit tak, aby oslovila vaše ideální publikum. Mezi nejzákladnější možnosti patří demografické proměnné, jako je umístění, věk a pohlaví vašich typických zákazníků. To je naprosto zásadní pro to, aby se vaše videa zobrazovala jen těm uživatelům, u kterých existuje pravděpodobnost, že si váš produkt skutečně koupí.

Kromě těchto základních demografických údajů vám však Facebook dává mnohem více možností, jak specifikovat své zákazníky ještě podrobněji.

• Úroveň vzdělání a pracovní zkušenosti.
• Klíčové životní události, jako jsou například výročí, narození dítěte, koupě domu a podobně.
• Finanční chování a historie nákupů.
• Zájmy, koníčky, zdroje zábavy atd.

Myšlenka spočívá v tom, že jakmile definujete základní vlastnosti svého publika, zužujete jej stále více pomocí pokročilých možností založených na konkrétních zájmech a chování zákazníků. Tím zajistíte, že se vaše videa dostanou k uživatelům, kteří jsou obecně otevřeni vašemu typu obsahu.

Jak vytvořit perfektní video

Nejlepší styl videa pro každou fázi nákupní cesty

Jakmile definujete své cílové publikum, měli byste jim poskytnout obsah vhodný pro jejich potřeby. Marketing na sociálních sítích není jako tradiční televizní reklamy: spíše než propagovat produkt přímo, měli byste se snažit s vašimi potenciálními zákazníky budovat vztah.

Jak to vypadá v praxi? Zákazníci procházejí během nákupu několika fázemi, pro které se vžil název marketingový trychtýř. V každé z fází tohoto trychtýře vyžadují zákazníci jiný typ informací a slyší na jiné argumenty. Model marketingového trychtýře vám pomůže pochopit, jaká videa byste měli svému publiku v daném okamžiku poskytnout.

Fáze povědomí

V této fázi byste neměli odradit publikum tím, že budete příliš tlačit na prodej produktu. Potenciální zákazníci, kteří zatím nemají s vaší značkou žádné zkušenosti, ještě zdaleka nejsou připraveni objevit nový produkt, natož si jej koupit. Jsou však otevření konzumaci obsahu, který jim poskytne nové informace a pomůže jim lépe porozumět jejich problémům. V této fázi vám vzdělávací videa pomohou etablovat se jako odborná autorita v daném oboru.

Fáze zvažování

Jakmile vaše publikum lépe porozumí svým problémům, začne hledat řešení. Se správným produktovým videem můžete svému publiku představit řešení problému v podobě vašeho produktu. Tato videa ukazují váš produkt v praxi. Poskytují přesný obraz vašeho řešení, které pak uživatelé mohou použít k porovnání s jinými možnostmi.

Fáze rozhodování

Jakmile zákazníci pochopí svůj problém a zváží jednotlivé možnosti řešení, zůstává v jejich myslích hlavní otázka, kde si tento produkt či službu koupit. Který z obchodníků nabízejících toto nebo podobné řešení je nejspolehlivější a nejvýhodnější?

Jejich rozhodnutí zvolit si vás můžete efektivně podpořit pomocí videí s doporučeními. Komentáře od spokojených uživatelů poskytnou zákazníkům osobní pohled na to, jak jim může váš produkt či vaše řešení zlepšit a ulehčit život.

Upravujte cílení na publika podle jejich chování

Jednou z velkých výhod a důvodů, proč jsou videoreklamy na Facebooku u inzerentů tak oblíbené, je možnost provádět opravy a vylepšovat PPC kampaně za pochodu. Facebook poskytuje užitečné a podrobné analýzy, které vám umožní nasměrovat vaše videa na stále konkrétnější publikum. Jakmile se vaše video reklamy začnou zobrazovat, uvidíte, jak na ně vaše publikum reaguje: míru dokončení, celkové zapojení, počet kliknutí a mnoho dalších hodnot.
Vyzbrojeni těmito informacemi můžete začít vytvářet vlastní segmenty publika, seznamy uživatelů, kteří mají podobné vlastnosti. Tímto způsobem budete mít možnost zákazníky znovu oslovit s ještě cílenějším obsahem, který povede k ještě více konverzím.

S vlastními segmenty publika budete moci ještě lépe a efektivněji oslovit potenciální zákazníky tím, že jim předložíte ještě cílenější obsah, který bude reflektovat jejich požadavky a potřeby.

Jak vytvořit perfektní video

Nyní, když víte, jak oslovit různé skupiny potenciálních zákazníků personalizovaným obsahem, pojďme si ukázat, jak takovou videoreklamu natočit, aby měla co největší úspěch.

video reklama


Získejte pozornost uživatelů hned na začátku

Když píšete scénář své reklamy, je třeba položit si základní otázku: proč by uživatele měla vaše reklama zajímat? Jaký nápad nebo prvek obsahu může v publiku vzbudit zájem a motivovat jej ke sledování celého videa?
Ujistěte se proto, že vaše reklama začíná dostatečně atraktivním a silným sdělením, které připoutá pozornost návštěvníka.

Pokud vaše reklama obsahuje provokativní otázku nebo zajímavý fakt, o kterém většina lidí neví, zahrňte jej do své reklamy hned na začátku.

Vaše reklama by neměla být příliš dlouhá

Život na sociálních sítích běží rychle, nikdo nemá čas sledovat dlouhá videa. Měli byste proto své video reklamy co nejvíce zhustit a poskytnout divákům co nejvíce relevantních informací v co nejkratším čase.

Videoreklamy by neměly být delší než jedna minuta, ideálně asi 30 sekund. Protože čím je video kratší, tím více uživatelů jej uvidí až do konce.

Optimalizujte videa na mobilní zařízení

Drtivá většina uživatelů, kteří uvidí vaši PPC reklamu na Facebooku, tak učiní prostřednictvím svého mobilního telefonu. Proto je nutné váš video obsah optimalizovat tak, aby se na obrazovce chytrého telefonu zobrazoval co nejlépe. Ujistěte se, že se vaše videa zobrazují správně na všech velikostech mobilních displejů.

Je důležité, aby žádná část videa nebyla při zobrazení na mobilním displeji oříznutá. Obecně platí, že videa ve čtvercovém formátu 4:3 fungují na chytrých telefonech lépe než běžné zobrazení na šířku.

Vaše video by mělo být pochopitelné i bez zvuku

Většina zhlédnutí videa na Facebooku probíhá bez zvuku, takže je ideální vytvořit reklamu, která komunikuje vaši zprávu, aniž by ji uživatelé museli poslouchat. Důležité informace je proto vhodné přidat do videa jako text nebo titulky. Než vše říkat nebo psát, je lepší to ukázat. Pokud například prodáváte sportovní potřeby, nestačí pouze říkat, jaké mají výhody oproti konkurenci. Mnohem lepší strategií je ukázat uživatelům ve videu různé činnosti, které s daným produktem mohou dělat.

Nezapomeňte: Jednou vidět je lepší než stokrát slyšet.

Několik slov na závěr

V průběhu let se Facebook změnil z platformy na sdílení fotografií a příspěvků v místo, na které se obchodníci spoléhají při propagaci svých produktů a služeb. Výhoda těchto PPC reklam je založena na jejich dokonalém cílení - Facebook o svých uživatelích schraňuje neuvěřitelné množství informací, kterých můžete využít k přesnému cílení reklamy podle demografických údajů a zájmů. Můžete si tak vytvořit publikum, které bude dokonale odpovídat vaší představě ideálního zákazníka.

Zdroj: marketingland.com, facebook.com, cpcstrategy.com
Autor: Vlastimil Malík
Foto zdroj: pixabay.com

Více článků z blogu

Používáme tyto nástroje

WordPress
PrestaShop
WooCommerce
Shoptet
Upgates
FastCentrik
GA4
Google Merchant
Google Tag Manager
Collabim
Marketing Miner
ahrefs
Ecomail
Mailchimp