umělá inteligence
Zde najdete tři konkrétní příklady, jak lze pomocí umělé inteligence výrazně zkrátit čas potřebný k optimalizaci entit.

Vývoj technologií nám otevírá dveře k novým způsobům, jak vylepšit naše webové stránky a získat více pozornosti od návštěvníků i vyhledávačů. Jedním z nejnovějších a nejvíce vzrušujících trendů v oblasti online marketingu a optimalizace obsahu je využití umělé inteligence (AI). V tomto článku se dozvíte, jak AI může být vaším spojencem při zlepšování obsahu na vaší webové stránce.

AI má schopnost analyzovat a zpracovávat obrovské množství dat rychle a efektivně. To může být velmi užitečné při analýze výkonu vaší webové stránky. Pomocí AI můžete získat hlubší pochopení toho, jak se návštěvníci chovají na vašem webu, jak dlouho zůstávají na jednotlivých stránkách a co je zajímá.

Tato data mohou být následně použita k identifikaci oblastí, které potřebují optimalizaci. AI může například doporučit, které stránky potřebují aktualizaci obsahu nebo jaký typ obsahu by měl být vytvořen, aby přilákal více návštěvníků. Jste připraveni objevit tři neuvěřitelně jednoduché (a přesto účinné) strategie, které vám pomohou optimalizovat rychleji a efektivněji?

Klíčová terminologie

Než začneme, je důležité spojit tyto pojmy s entitami.

Entity

Ve strojovém učení, zejména při zpracování přirozeného jazyka, je entita významná věc nebo pojem v určitém kontextu.

Například "Apple" může být entita, která představuje technologickou společnost, nebo entita, která představuje druh ovoce, v závislosti na kontextu.

Interní odkazy

Interní odkazy jsou hypertextové odkazy, které vedou na jinou stránku na stejném webu. Pomáhají vytvořit informační hierarchii dané webové stránky a navádějí návštěvníky na stránky s vysokou prioritou.

Z hlediska SEO tyto odkazy pomáhají vyhledávačům při objevování, indexování a pochopení všech stránek na vašem webu. Interní odkazy také pomáhají vyhledávačům pochopit kontext a vztahy mezi jednotlivými stránkami a jejich obsahem. To může vyhledávači pomoci při identifikaci relevantních entit na vašem webu.

Schema

Schema (nebo Schema.org) je projekt založený na spolupráci a komunitě, jehož posláním je vytvářet, udržovat a propagovat schémata pro strukturovaná data na internetu.

Jinými slovy jde o způsob, jak označit a kategorizovat informace na webové stránce, aby vyhledávače lépe pochopily, o čem vaše stránka je. Může to být cokoli od recenze produktu až po oznámení o události.

Používáním značek schémat pomáháte vyhledávačům identifikovat a pochopit entity přítomné na vaší webové stránce.

EAV (Entity-Attribute-Value)

EAV je datový model používaný k popisu entit, u nichž je počet atributů (vlastností, parametrů), které lze použít k jejich popisu, potenciálně obrovský.

To je užitečné zejména v optimalizaci pro vyhledávače - SEO, protože pomáhá flexibilně reprezentovat informace o entitách, což může být výhodné v situacích, kdy se atributy použité k popisu entity mohou značně lišit.

Vyhledávače se snaží porozumět záměru vyhledávače a kontextovému významu termínů, jak se objevují ve vyhledávaném datovém prostoru.

Koncept entit, podpořený použitím schémat, EAV a interních odkazů, umožňuje vyhledávači efektivněji pochopit obsah webových stránek a předložit uživatelům co nejrelevantnější výsledky.

Celkově lze říci, že následující tři taktiky umožňují vyhledávačům "sémanticky porozumět" vašim webovým stránkám. Spolu s dalšími postupy SEO mohou pomoci zlepšit viditelnost vašeho webu v SERP.

1. Šestisměrná gramatická posloupnost výzev

Tato výzva je speciálně navržena kolem entit. Jak možná již víte, porozumění entitám je do značné míry spojeno s gramatikou.

Podstatná jména, přídavná jména, slovesa, příslovce, předložky a EAV jsou s entitami integrálně svázány.

I když to zní zmateně, je to jednodušší, než si možná myslíte. Zde je šest příkazů pro ChatGPT:

  • "Uveďte ucelený seznam nejběžnějších sloves spojených s tématem. Seskupte seznam a vnořte do něj související slovesa."
  • "Poskytněte ucelený seznam nejčastějších podstatných jmen spojených s tématem. Seznam seskupte a vnořte do něj související podstatná jména."
  • "Poskytněte ucelený seznam nejčastějších přídavných jmen spojených s tématem. Seznam seskupte a vnořte do něj přídavná jména."
  • "Poskytněte ucelený seznam nejčastějších příslovcí spojených s tématem. Seznam seskupte a vnořte do něj související slovesa."
  • "Uveďte ucelený seznam nejčastějších predikátů spojených s tématem."
  • "Uveďte vyčerpávající seznam atributů spojených s tématem."

Až získáte odpovědi, můžete je uložit, jakkoli se vám to bude hodit. Já dávám přednost tabulkám Google. Tento seznam vám může pomoci s programovým nasazením obsahu AI.

2. Schéma a umělá inteligence

Vytvořit schéma pro stovky webových stránek je obrovská dřina. V posledních několika letech agentury schéma zproduktivnily, protože je to jeden z těch úkolů, které nikdo nechce dělat.

Protože je schéma těžké pochopit a jeho přínosy nejsou vždy pochopeny, mnoho lidí používá hotové řešení (např. SEOpress, RankMath, Yoast).

K tomu, aby to fungovalo, ale nemusíte schématu vůbec rozumět.

Potřebujete pouze přístup ke playgroundu OpenAI a GPT-4.

Pro tento příklad použijeme schéma webové stránky, abychom mohli vytvořit jasnou a strukturovanou deklaraci entit, které se nacházejí v článku blogu.

Nastavení

Krok 1: Vezměte URL adresu svého článku na blogu.

Krok 2: V systémovém textu uveďte autora, adresu URL webové stránky, název organizace, název vydavatele a URL adresu webové stránky.

Krok 3: Zkopírujte a vložte text článku blogu do systémového textu.

V playgroundu můžete upravit nastavení - systémový text funguje jako paměť/kontext.

Uvnitř playgroundu můžete použít přibližně 8 000 tokenů (0,75 slova na token = 6 000 slov).

Vytvoření schématu

Příkaz k vytvoření je snadný. Vše, co musíte zadat do uživatelského pole, je:

"Vytvoř WebPage JSON-LD schema. Použij about a mentions. About a mentions by měly používat entity a přidruženou stránku Wikipedie".

Po dokončení se vám zobrazí profi schéma, které můžete přidat do svého článku. Obvykle používáme zásuvný modul, který do článku na blogu vloží kód hlavičky, ale je to jen jedna z mnoha možností.

Pokud umělé inteligenci nedůvěřujete, můžete přejít na stránku https://validator.schema.org/ a zkontrolovat kód, abyste zjistili, zda neobsahuje nějaké chyby.

Dalším typem schématu, který můžete snadno přidat do blogu, je schéma FAQPage.

Schéma FAQPage

Tento typ schématu je jednodušší než předchozí příklad. U tohoto schématu můžete ze systému odstranit text článku a nahradit ho čímkoli, co se vám líbí.

Příkaz k vytvoření je následující:

"Vytvoř schéma FAQ."

Pokud máte text uvnitř systému, vygeneruje se něco jako v následujícím příkladu.

 

Pro ty, kteří dávají přednost ChatGPT, můžete použít pouze zásuvný modul pro prohlížení webových stránek (jehož použití je ještě jednodušší).

Jediný příkaz, který potřebujete, je následující:

"Vytvoř schéma FAQ pro adresu URL [zde vložte odkaz].".

Pokud chcete provést příkaz pro více adres URL, můžete přidat další URL adresy a požádat ChatGPT o vytvoření schématu FAQ pro každou z nich.

Je opravdu super, jak snadné je plnit úkoly SEO pomocí umělé inteligence. I když zde ukazuji neprogramový příklad, můžete inteligenci doslova vysvětlit, co chcete vytvořit, a AI poskytne kód.

Dokonce ani nemusíte AI žádat o kód, abyste dosáhli programatičtějšího přístupu ke schématu. Můžete použít tuto jednoduchou sekvenci výzev:

"Vytvoř schéma FAQ ve formátu JSON-LD. Zpracuj jednu adresu URL a po dokončení této úlohy spusť další výzvu, která bude pokračovat v úloze, dokud nezpracuješ poslední adresu URL v seznamu."

Když použijete tuto metodu, generování výsledků skončí kolem šesté adresy URL.

Pokud zadáte seznam adres URL, který přesahuje délku výstupu, můžete zadat slovo "pokračuj" a umělá inteligence bude pokračovat v seznamu adres URL.

3. Skript vnitřního odkazu

Vnitřní odkazy jsou nesmírně důležité pro předávání autority mezi stránkami, zlepšení procházení pro Google Bot a sdělování tematických vztahů pro optimalizaci entit.

Zde je skript, který potřebuje pouze tři věci.

  • Dokument Google.
  • List Google.
  • Skripty aplikace.

Dokument je článek, který píšete a který bude odkazovat na vaše další články.

List Google obsahuje všechna vaše klíčová slova a adresy URL. Já používám mapu stránek.

Dalším krokem je požádat ChatGPT o identifikaci klíčového slova ze slugu URL.

Zde je skript.

function addLinksFromSheet() {

// ID vašeho listu Google

var sheet = SpreadsheetApp.openById('1AOvyOL0PCVVjY86aEEx77RqUWthV1m5Vzs2SyXE2f7g').getActiveSheet();

// Získejte všechny řádky dat v listu, kromě záhlaví

var data = list.getRange("A2:B" + list.getLastRow()).getValues();

// Iterujte přes všechny řádky

for (var i = 0; i < data.length; i++) {

// První sloupec v řádku obsahuje text, který má být hypertextově propojen

var searchPhrase = data[i][0];

// Druhý sloupec obsahuje adresu URL

var hyperlink = data[i][1];

// K přidání hypertextového odkazu do dokumentu použijte funkci addLinks

addLinks(searchPhrase, hyperlink);

}

}

 

funkce addLinks(searchPhrase, hyperlink) {

if (!searchPhrase) {

return;

}

// ID vašeho dokumentu Google

const document = DocumentApp.openById('1_T5BRHiNi3iPnEL6xtys2qEV9WNzPZAwsQdIqtgiFtI');

const body = document.getBody();

let search = null;

let count = 0;

while (count < 1) {

search = body.findText(searchPhrase, search ? search : null);

if (!search) {

break;

}

const searchElement = search.getElement();

const startIndex = search.getStartOffset();

const endIndex = search.getEndOffsetInclusive();

searchElement.asText().setLinkUrl(startIndex, endIndex, hyperlink);

count++;

}

document.saveAndClose();

}

Výhodou tohoto nastavení je, že můžete v podstatě vybavit kteréhokoli ze svých autorů snadným způsobem interního propojení. Jedním z nejobtížnějších aspektů interního propojování je skutečnost, že většina externích autorů neví, na co má odkazovat.

Vytvořte si databázi a udržujte tento seznam, aby vaši autoři mohli použít všechny interní odkazy, které chcete, aby používali. Pokud chcete zahrnout další klíčová slova, můžete přejít na ChatGPT a vložit svá data. Pro ilustraci jsem použil pět klíčových slov a pět adres URL.

Vyzkoušejte si, jak hledat klíčová slova:

- "Chci tuto tabulku dále rozšířit. Zopakuj každou adresu URL pětkrát a uveď další 4 klíčová slova přiřazená ke každé adrese URL. Nová klíčová slova by měla mít vysokou sémantickou relevanci k původnímu klíčovému slovu v seznamu."

Nyní máte na výběr z pěti klíčových slov. Abyste se vyhnuli odkazování na stejnou adresu URL, musíte skript upravit. Zde je nová verze:

Funkce addLinksFromSheet() {

  // ID vašeho listu Google

  var sheet = SpreadsheetApp.openById('1jTwgsEgz5X4BbiNDjQeHJrRVtYdGi3LEKEBvPgIYtg8').getActiveSheet();

  // Získejte všechny řádky dat v listu, kromě záhlaví

  var data = list.getRange("A2:B" + list.getLastRow()).getValues();

  // Sledujte použité adresy URL

  var usedUrls = [];

  // Iterujte přes všechny řádky

  for (var i = 0; i < data.length; i++) {

    // První sloupec v řádku obsahuje text, který má být hypertextově propojen

    var searchPhrase = data[i][0];

    // Druhý sloupec obsahuje adresu URL

    var hyperlink = data[i][1];

    // Zkontrolujte, zda tato adresa URL již nebyla použita

    if (usedUrls.indexOf(hyperlink) === -1) {

      // Nebyl, takže přidáme hypertextový odkaz do dokumentu

      addLinks(searchPhrase, hyperlink);

      // A označte tuto adresu URL jako použitou

      usedUrls.push(hyperlink);

    }

  }

}

 

funkce addLinks(searchPhrase, hyperlink) {

  if (!searchPhrase) {

    return;

  }

  // ID vašeho dokumentu Google

  const document = DocumentApp.openById('1rLL9J6Lag6McZ6F22R3ptyb7XFqg9Bc1qmEgobrTa3w');

  const body = document.getBody();

 

  let search = null;

  let count = 0;

  while (count < 1) {

    search = body.findText(searchPhrase, search ? search : null);

    if (!search) {

      break;

    }

    const searchElement = search.getElement();

    const startIndex = search.getStartOffset();

    const endIndex = search.getEndOffsetInclusive();

    searchElement.asText().setLinkUrl(startIndex, endIndex, hyperlink);

    count++;

  }

  document.saveAndClose();

}

Použití umělé inteligence pro SEO entit

Tři výše uvedené konkrétní příklady ukazují, jak lze pomocí umělé inteligence výrazně zkrátit čas potřebný k optimalizaci entit.

Vždy doporučujeme využít AI pro jakýkoli opakující se nebo vysoce technický úkol a věnovat více času strategii nebo kreativním funkcím SEO.  V případě SEO pro entity tomu není jinak.

Je však důležité vědět, že při optimalizaci pro entity existuje mnoho dalších možností využití umělé inteligence a tento seznam není v žádném případě vyčerpávající.  Každopádně se domníváme, že SEO pro entity bude v budoucnu klíčové pro špičkové pozice v SERP.

Zdroj: marketingland.com, facebook.com, cpcstrategy.com

Autor: Vlastimil Malík

Foto zdroj: pixabay.com

Více článků z blogu

Používáme tyto nástroje

WordPress
PrestaShop
WooCommerce
Shoptet
Upgates
FastCentrik
GA4
Google Merchant
Google Tag Manager
Collabim
Marketing Miner
ahrefs
Ecomail
Mailchimp