Optimalizace ceny za proklik
Každý začátek je těžký, a pro PPC reklamu to platí dvojnásobně. Ať už spouštíte novou reklamní kampaň (obzvláště je-li to poprvé), nebo spravujete již běžící PPC kampaň, měli byste se zaměřit na jednu z nejdůležitějších součástí aukce reklam – nabídku ceny za proklik.

Představíme si 3 rozdílné strategie, pomocí kterých budete moci nabízet takové částky za proklik (CPC), které vám přinesou optimální výsledky. Během aukce reklam může nastat nekonečné množství rozdílných situací, takže je důležité zvolit optimální strategii, která vám pomůže dosáhnout co nejlepších výsledků. Metod, jak optimalizovat cenu za proklik, je samozřejmě více, ale tyto 3 všestanné strategie vám poskytnou dobrý základ, ať už spouštíte novou kampaň, nebo se snažíte zlepšit parametry již běžící kampaně.

Nabídka ceny k získání průměrné pozice

Jak už napovídá nadpis, tato strategie cílí na určitou pozici reklamy. Pro získání určité konkrétní pozice můžete zvolit více přístupů. Je možné zaměřit svou strategii na získání nejvyšší pozice mezi reklamami. Získáte sice nejvíce návštěvníků, ale na druhou stranu udržet se na první pozici je dost drahé.

Pokud je váš rozpočet omezen, můžete zvolit cílení na nižší pořadí. Budete sice muset obětovat určitou část návštěvnosti, ale na druhou stranu jsou tyto nižší pozice mnohem levnější. Musíte samozřejmě sami vyhodnotit, který přístup se vám více vyplácí.

Úbytek návštěvnosti na nižších pozicích navíc můžete dohnat kvalitnějšími reklamami, které přitáhnou pozornost návštěvníků více než reklamy vašich konkurentů na vyšších pozicích.

Cílení na nejvyšší pozici

V PPC reklamě obecně platí, že čím vyšší je pozice vaší reklamy, tím vyšší je vaše CTR a tím více návštěvníků získáte. To je také hlavní důvod, proč chce první pozici získat každý. Platí to samozřejmě nejen v placené reklamě, ale také v organickém vyhledávání. Získání co největšího počtu návštěvníků na úkor vašich konkurentů je důležité zejména u méně vyhledávaných klíčových slov, ale i v případě často vyhledávaných výrazů byste se měli snažit umístit vaši reklamu co nejvýše.

Statistiky návštěvnosti v Google Analytics

Cílení na nižší pozice

Cílení na umístění reklam v nižších pozicích vám může ušetřit významnou část reklamního rozpočtu, je tedy vhodnější pro začátečníky nebo pro nové kampaně. Na nižších pozicích sice získáte méně návštěvníků, můžete si však jednoduše ověřit, která klíčová slova konvertují více a která méně, a na základě těchto údajů posléze upravit svou kampaň.

Nejúspěšnějším klíčovým slovům poté můžete zvýšit nabídku ceny za proklik a protlačit je na vyšší pozice.

Pokud se vám podaří dostat vaši reklamu na nejvyšší příčku, ale ukáže se, že konverzní poměr není dostatečně vysoký, aby byla reklama zisková, můžete se snížením ceny za proklik pokusit dostat vaši kampaň opět do černých čísel.

Vztahy mezi cenou za proklik a konverzním poměrem totiž nejsou lineární, a reklamy na nižších pozicích mohou být díky nižší ceně za proklik profitabilnější.

Návštěvnost z PPC reklam na nižších pozicích můžete navíc jednoduše vylepšit optimalizací CTR.

„Pokud bude vaše reklama pro návštěvníky dostatečně přitažlivá, budou na ni více klikat a vy tak můžete získat více návštěv za nižší cenu.“

Důležité je pečlivé měření všech důležitých údajů, jako je CTR, nebo počet a hodnota konverzí. Jejich důkladným vyhodnocováním získáte potřebné informace k nastavení vašich kampaní.

Optimalizace ceny za konverzi (CPL)

Čím více statistických dat získáte, tím lépe dokážete svou PPC kampaň spravovat. Jakmile máte dostatečné množství dat o konverzním poměru, počtu a hodnotě konverzí, můžete si jednoduše spočítat, kolik peněz můžete maximálně utratit za jednu konverzi, aby se vám PPC reklama vyplácela.

Pokud je průměrný zisk na jedné konverzi například 300 Kč a váš konverzní poměr je 10 procent, nesmí vaše cena za proklik přesáhnout 30 Kč, jinak byste začali prodělávat.

Pokud ovládáte práci s tabulkovým kalkulátorem (například Excel), můžete si jednoduše sestavit tabulky s cenami za proklik u jednotlivých klíčových slov, které poté můžete nahrát přímo do systému Google Ads. Můžete sice používat cenu za proklik, kterou Google uvádí jako doporučenou, ale pravděpodobně zjistíte, že se to příliš nevyplácí, pokud nemáte opravdu dobré CTR a špičkový konverzní poměr, nebo vysoké skóre kvality, které by vám dokázalo cenu za proklik snížit.

Nastavení Google Ads

Automatické nabídky ceny za proklik

Automatické nabídky jsou novým vrcholem, kterého Google dosáhl na poli strojového učení. Tato nabídka využívá jeho možností k automatickému zadávání nejvýhodnějších cen za proklik u každého klíčového slova, tak aby bylo dosaženo maximální efektivity v rámci stanoveného rozpočtu. Jak jsme psali v předchozím článku o automatických nabídkách, umělá inteligence převezme kontrolu nad nastavením PPC kampaní a udělá většinu práce za vás. Obzvláště v případě rozsáhlejších kampaní s velkým množstvím klíčových slov se jedná o obrovskou úsporu času a samozřejmě i peněz.

Pokud chcete, aby automatické nabídky fungovaly co nejlépe, je potřeba mít co nejvíce konverzí, aby se umělá inteligence měla na čem učit.

Proto je tento způsob zpracování nabídek vhodnější spíše pro věší účty. I když tento moderní způsob dokáže nastavit ceny za proklik opravdu velice efektivně, stále však občas dochází k chybám. Optimálním řešením je v takovém případě používání A/B testů, při kterých budete srovnávat automatickou nabídku s tradičními způsoby nastavení CPC. Díky A/B testování zjistíte, co vám funguje nejlépe, a vyladíte své kampaně k dokonalosti.

Zdroj: marketingland.com, facebook.com, cpcstrategy.com
Autor: Vlastimil Malík
Foto zdroj: pixabay.com

Více článků z blogu

Používáme tyto nástroje

WordPress
PrestaShop
WooCommerce
Shoptet
Upgates
FastCentrik
GA4
Google Merchant
Google Tag Manager
Collabim
Marketing Miner
ahrefs
Ecomail
Mailchimp