SEO pro video reklamu
Optimalizace pro vyhledávače se netýká jen textu. SEO si zaslouží i vaše videa - zjistěte jak na to.

Video je jedním z nejsledovanějších typů online obsahu. Není divu, prostřednictvím videa získá divák mnohem větší množství informací za kratší dobu než prostřednictvím fotografie nebo textu. Je proto zcela pochopitelné, že je video také jedním z nejefektivnějších marketingových formátů. To však pravděpodobně velmi dobře víte, stejně jako většina ostatních online obchodníků, kteří používají video marketing k propagaci svého zboží či služeb. Oblíbenost video reklam však také znamená vysoce konkurenční prostředí, kde se každý snaží stůj co stůj získat co nejvíc diváků z cílového publika. Jak v této džungli uspět? Pojďte si přečíst několik SEO tipů, které pomohou získat vašim video reklamám více zhlédnutí.

Přestože se snažíte zlepšit SEO vašeho videa, měli byste začít u vašich stránek. Vyhledávače totiž neposuzují obsah vašeho videa, ale spíše obsah stránky, na které se vaše video zobrazuje. To znamená, že byste se měli zaměřit v první řadě na základní prvky optimalizace pro vyhledávače, jako jsou:

• Klíčová slova v názvu stránky (title)
• Klíčová slova v nadpisech H1 a H2
• Text na stránce, který popisuje, co je obsahem videa
 

Na stránce s videem by mělo být dostatečné množství textu

Vyhledávače bohužel nedokáží samy poznat, co je obsahem vašeho videa. Umístěte proto na stránku s videem dostatečné množství textu, který bude obsahovat správně zvolená klíčová slova. Text přehledně strukturujte do kratších odstavců, které oddělte nadpisy H2 a H3.

Video by mělo přitáhnout pozornost návštěvníků

Video umístěte v horní části stránky a s velikostí si nedělejte starosti - čím větší, tím lepší. Vaším cílem je vyslat návštěvníkům stránky jasný signál, že video je zde tím hlavním obsahem.

Umožněte návštěvníkům snadné sdílení

Pokud se video bude vašim návštěvníkům líbit, budou jej sdílet na svých sociálních sítích, posílat odkazy přátelům a podobně. Můžete tak získat spoustu dalších návštěvníků a dokonce i zpětné odkazy, které pomohou stránce s vaším videem umístit se výše ve výsledcích vyhledávání, což znamená přísun dalších návštěvníků a ještě více sdílení.

Optimalizace video obsahu

Přeložte své video do řeči, které vyhledávače rozumí

Přestože Google dělá pokroky ve své snaze rozumět obsahu vašeho videa, stále je lepší mu to říci jazykem, kterému rozumí. Pomocí speciálního formátu VideoObject, který naleznete na stránce: https://developers.google.com/search/docs/data-types/video#video-object, můžete snadno popsat, o čem video je. Zadáte zde všechny potřebné informace, jako je název videa, stručný popis, miniatura a případně i přepis videa, pokud jej máte.

Dejte vyhledávačům vědět o vašem videu pomocí video XML sitemap

Soubory Sitemap pro videa pomáhají Googlu vyznat se a porozumět video obsahu na vašem webu a pomáhají mu najít všechna videa, která chcete, aby se objevila ve výsledcích vyhledávání. Čím více Google ví o vašem videu, tím je pravděpodobnější, že se objeví tam, kde chcete. Do souboru XML zahrňte kromě URL adresy i další klíčové informace, jako jsou název, popis, doba trvání, atd.

Nezapomeňte dát Googlu vědět o vašem souboru Sitemap tím, že jej odešlete do služby Search Console.

Využijte těchto tipů ke zvýšení vaší šance uspět s videem ve vyhledávání Google

Přestože proniknout a udržet se na vrcholu výsledků vyhledávání není nic jednoduchého, tyto tipy vám umožní předstihnout vaše konkurenty a zvýšit tak vaši šanci na úspěch. Video SEO sice znamená práci navíc a výsledky pravděpodobně neuvidíte ihned, ale jde o investici do budoucna, která se vám stoprocentně v dlouhodobém horizontu vyplatí.

Zdroj: marketingland.com, facebook.com, cpcstrategy.com
Autor: Vlastimil Malík
Foto zdroj: pixabay.com

Více článků z blogu

Používáme tyto nástroje

WordPress
PrestaShop
WooCommerce
Shoptet
Upgates
FastCentrik
GA4
Google Merchant
Google Tag Manager
Collabim
Marketing Miner
ahrefs
Ecomail
Mailchimp