Video reklama na Facebooku
Mezi priority Facebooku patří v poslední době Knihovny obsahu. Cílem je, aby video publisheři udrželi interakci uživatelů po delší dobu a zvyšovali tak schopnost Facebooku zpeněžit tento čas prostřednictvím reklam.

Facebook poprvé umožnil zveřejnovat videa v News Feedu v roce 2013, zatímco do té doby byl hlavním poskytovatelem video obsahu vkládaného samotnými uživateli YouTube. Posléze přišla videa na Snapchat, na Instagram Live a další sociální platformy. Jakmile si Facebook začal ukusovat stále větší část koláče, donutilo to celý video průmysl k mnoha inovacím s cílem zůstat na špici sledovanosti.

Nyní, o několik let později, čelí Facebook další výzvě: učinit svůj video obsah pro inzerenty ještě přitažlivější a získat tak větší podíl na trhu s online video reklamou. Zájem inzerentů i návštěvníků ovšem stojí a padá s tím nejdůležitějším, což jsou samotná videa. Otázkou tedy zůstává – snaží se Facebook úspěšně motivovat tvůrce a vydavatele k nahrávání kvalitního video obsahu tím, že jim umožní vydělávat peníze?

Jak to všechno začalo

Rok před tím, než Facebook umožnil zveřejňování videa, změnil YouTube hodnocení videí podle doby sledování videa, namísto podle počtu zobrazení stránky. Tato změna algoritmu způsobila, že inzerenti začali platit pouze za reklamy, které lidé skutečně zhlédli, což jim umožnilo na reklamě ušetřit a motivovalo více inzerentů k propagaci svých produktů na této platformě. To se posléze pozitivně odrazilo zejména na zvýšení zisku tvůrců videí. Ti byli tak více motivováni tvořit další kvalitní videa.

Algoritmus Facebooku sice hodnotil videa také podle počtu zhlédnutí, bohužel však měl velmi odlišnou definici toho, co se považovalo za zhlédnutí. Namísto sledování videa po dobu 30 sekund jako na YouTube, stačily na započítání zhlédnutí pouhé 3 sekundy sledování. Nešlo tak vlastně o zhlédnutí, nýbrž pouze o zobrazení. Facebook tuto metriku nazýval „záměr zhlédnout video“. Počet sledování videa však tímto trikem zázračně narostl, za což byl Facebook kritizován ostatními sociálními sítěmi včetně YouTube.

Díky těmto nejasnostem nebyl zájem inzerentů o reklamu ve videích na Facebooku takový, jak asi vedení přepokládalo. Přestože Facebook od roku 2015 umožňuje tvůrcům svá videa zpeněžovat podobně jako YouTube, nebyla videa ani u publisherů v takovém ohnisku zájmu jako na YouTube.

Video na Facebooku v současnosti

Naštěstí to Facebooku včas došlo a začal provádět změny, které by umožnily videa efektivněji zpeněžit. Facebook tak aktualizoval svůj algoritmus, tak aby upřednostňoval dobu sledování před počtem zobrazení videa, stejně jako YouTube. Kromě toho spustil Facebook i Facebook Watch a Facebook for Creators, služby, které učinily Facebook přitažlivý i pro tvůrce obsahu. Facebook má navíc jednu důležitou vlastnost, která jej činí pro inzerenty ještě přitažlivější. Jelikož má o svých uživatelích obrovské množství informací, umožňuje jim to mnohem lepší cílení. Videa se tak zobrazují převážně lidem, kteří o ně mají skutečně zájem, a videoreklama se tak inzerentům opravdu vyplatí.

Facebook si však klade ještě vyšší cíle, jelikož kromě reklam chce zpoplatňovat samotná videa. Jelikož je Facebook hlavně sociální síť, preferuje při zobrazování přirozených výsledků zejména příspěvky vašich přátel a rodiny. Zejména po změně algoritmu v roce 2018 mají propagační videa mnohem menší organický dosah, a pokud je firma potřebuje dostat k většímu množství lidí, musí za to zaplatit jako za PPC reklamu.

Facebook se neustále snaží přilákat další tvůrce kvalitního video obsahu, který by Facebook učinil ještě přitažlivějším pro inzerenty. Přesto že začátky videa na Facebooku nebyly jednoduché, nyní se zdá, že z Facebooku roste v oblasti sledování a monetizace videa silná konkurence YouTube a ostatním video platformám.

Video na Facebooku

Jak vydělat peníze na zveřejňování videa na Facebooku

Díky schopnosti Facebooku přesně cílit na různá publika můžete svá videa dostat přesně k těm lidem, kteří jsou cílovou skupinou inzerentů. Aby vaše snaha vydělat na zobrazování videa slavila úspěch, vytvářejte jedinečný obsah, který lidé chtějí vidět. Pokud budete natáčet videa, která lidi zaujmou, můžete z videa na Facebooku získat poměrně snadný zdroj příjmů.

Zdroj: marketingland.com, facebook.com, cpcstrategy.com
Autor: Vlastimil Malík
Foto zdroj: pixabay.com

Více článků z blogu

Používáme tyto nástroje

WordPress
PrestaShop
WooCommerce
Shoptet
Upgates
FastCentrik
GA4
Google Merchant
Google Tag Manager
Collabim
Marketing Miner
ahrefs
Ecomail
Mailchimp