UX
Pro usnadnění orientace mezi jednotlivými stránkami daného webu a představu o jejich hierarchii slouží drobečková navigace (breadcrumbs trails).

Je jen velmi málo webů, na kterých jsou všechny webové stránky na stejné úrovni. Mnohem častěji se jednotlivé webové stránky člení do skupin a dalších podskupin. Zařazují se do jednotlivých kategorií či sekcí. K usnadnění orientace mezi jednotlivými stránkami daného webu a lepší představě o jejich hierarchii slouží drobečková navigace (breadcrumbs trails).

Co je to drobečková navigace?

Drobečková navigace zobrazuje postavení dané webové stránky v celkové hierarchii webu.

Drobečková navigace dává informaci o stránkách, které jsou dané webové stránce nadřazené. Sestává z řady odkazů, kde první představuje domovskou stranu webu a poslední je odkazem na samotnou stránku. Směrem doleva od dané webové strany jsou pak v drobečkové navigaci umístěny stránky nadřazené – viz ukázka:

Knihy › Technika, průmysl › Strojírenství › Tabulky › Strojnické tabulky

Drobečky jako strukturovaná data

Zatímco dříve se pro kódování drobečkové navigace využíval speciální číslovaný seznam, což přinášelo řadu komplikací, v současnosti se preferuje její implementace pomocí tzv. mikrodat. Ta nejenže usnadňují práci kodérům, drobečkovou navigaci dělají také mnohem přehlednější pro uživatele i roboty vyhledávačů. Řadí se pak mezi strukturovaná data, která umožňují vyhledávačům lépe pochopit obsah webu.

Strukturovaná data v současnosti využívá zejména vyhledávač Google, český vyhledávač Seznam stojí v pozadí. Právě drobečková navigace je mezi strukturovanými daty výjimkou. Prozatím je jediným zástupcem strukturovaných dat, kterého Seznam zohledňuje. Drobečkovou navigaci webu dokonce může zobrazit ve výsledcích vyhledávání. To ostatně platí i pro Google.

Drobečková navigace ve výsledcích vyhledávání

Drobečková navigace se může zobrazit ve výsledcích vyhledávání místo url adresy. Hledající tak má celkový přehled o webu, který se v SERPU zobrazuje. Může kliknout nejenom na výsledek vyhledávání, ale také na jeho nadřazené strany.

Proč implementovat drobečkovou navigaci?

  • Může se zobrazit ve výsledcích vyhledávání, dává více informací o webu již ve výsledcích vyhledávání. Je uživatelsky přívětivější a čitelnější než url adresa.
  • Dává uživatelům přehled o struktuře a hierarchii webu.
  • Umožňuje snadno přecházet mezi jednotlivými úrovněmi webu.

Autor: Ing. Radka Křivánková a kolektiv

Více článků z blogu

Používáme tyto nástroje

WordPress
PrestaShop
WooCommerce
Shoptet
Upgates
FastCentrik
GA4
Google Merchant
Google Tag Manager
Collabim
Marketing Miner
ahrefs
Ecomail
Mailchimp