Cílení v obsahové síti Google Ads
Omezovat se v marketingu pouze na některé kanály nestačí. Abychom mohli být opravdu úspěšní je potřeba využít všech příležitostí jak seznámit potenciální zákazníky s našimi produkty.

Je jasné, že pokud o vaší firmě nikdo nic neví, nebude ani příliš mnoho lidí, kteří budou do vyhledávače zadávat klíčová slova spojená s vaší značkou. Reklama v obsahové síti Google vám umožní seznámit s vašimi skvělými produkty i uživatele, kteří o nich zatím nemají ani tušení. O tom, jak z reklamy v obsahové síti vymáčknout maximum se dozvíte v tomto článku.

Ať už nastavujete novou obsahovou kampaň nebo se pokoušíte optimalizovat své současné kampaně, v PPC reklamě můžete narazit na mnohá úskalí, která mohou ohrozit výkon vašich reklamních sestav.

Zde jsou čtyři hlavní skutečnosti, která byste si měli zapamatovat, pokud chcete pracovat s reklamami v obsahové síti.

Fakt č. 1: Vaše reklama nemusí být umístěna pouze na webové stránce

Většina inzerentů si myslí, že se v obsahové síti jedná o umístění reklamy na webové stránce. I přesto že je to většinou pravda, nemusí tomu být vždycky tak. Ano, reklamy se mohou zobrazovat na webových stránkách, ale také na kanálech a ve videích Youtube nebo relevantních aplikacích.

Stejně jako přesná shoda není skutečně přesná, nemusí být ani vaše spravovaná umístění tak přesná, jak chcete. Pokud webová stránka, kterou si vyberete, souvisí s nějakou aplikací, mohou se vaše reklamy zobrazovat také v této aplikaci, i když si ji nevyberete jako umístění.

I když vybíráte konkrétní umístění, pravidelně sledujte přehledy umístění, abyste se ujistili, že se vaše reklamy zobrazují na webových stránkách, na kterých je chcete mít.

Fakt č. 2: Cílení na klíčová slova může fungovat několika způsoby

Než začnete uvažovat o výběru klíčových slov pro svou obsahovou kampaň, musíte pochopit, jak klíčová slova vlastně fungují. Pokud v současné době používáte obsahové kampaně s cílením na klíčová slova, máte na výběr ze dvou nastavení: Cílení na publikum a Cílení na obsah.

Cílení na publikum

Při Cílení na publikum se zobrazí vaše reklamy uživatelům, kteří mají aktivní zájem o vybraná klíčová slova. Pokud jste tuto možnost vybrali, je důležité vědět, že Google změnil nastavení Publik, aby podpořil uživatele ve snaze vytvářet vlastní publika. Google doporučuje, jak tuto změnu zvládnout na stránce nápovědy služby Obsahové reklamy Google:

Od dubna 2019 byly všechny reklamní sestavy s cílením na klíčová slova publika automaticky převedeny na segmenty vlastního publika podle nákupního záměru.

Chcete-li nadále zobrazovat své reklamy lidem, kteří mají zájem o určitá klíčová slova, přesuňte klíčová slova publika na nové segmenty vlastního publika podle nákupního záměru.

Cílení na obsah

Při Cílení na obsah se používá kontextové cílení k vložení reklam na stránky, kde si je budou moci prohlédnout vybraní uživatelé. "Kontextové cílení" znamená, že Google vezme váš seznam klíčových slov a pokusí se najít relevantní webové stránky nebo aplikace pro jejich umístění. Během rozhodování Google posuzuje text, jazyk, strukturu odkazů a strukturu stránek.

Který typ cílení použít?

Na to se nedá jednoznačně odpovědět. Každý účet bude fungovat jinak. Zvažte vytvoření reklamní sestavy pro každou sadu klíčových slov a zjistěte, která z nich funguje lépe. Pokud nebudete testovat, nikdy se to nedozvíte.

Google Ads audience manager

Fakt č. 3: Google vám může pomoci, pokud hledáte nové publikum

Možná se vám stále nedaří získat to správné publikum, které by kupovalo vaše produkty. Někdy to skutečně není vůbec nic jednoduchého. Pokud jste vyzkoušeli všechna remarketingové publika, která jste si dokázali představit, vytvořili jste spoustu vlastních záměrů, vlastních a podobných publik, až máte pocit, že jste vyčerpali všechny své možnosti, nezoufejte. Google nabízí docela dobré řešení, které vám pomůže získat nové příležitosti.

Když upravujete své publikum v reklamní sestavě, vyberte kartu Sdílené knihovny a správce publik, abyste získali seznam automaticky vytvořených publik podle záměrů cílových skupin. Google může vytvořit vlastní cílené publikum na základě vašich remarketingových seznamů, kampaní ve vyhledávání, chování uživatele a mnoha dalších.

Než přidáte do svých reklamních sestav jakékoli automaticky vytvořené publikum, můžete získat náhled některých klíčových slov, která Google sestavil, abyste se dozvěděl, zda je toto publikum vhodné pro vaši kampaň nebo ne. Celý proces výběru vhodného publika je poháněn pokročilou umělou inteligencí a strojovým učením, které Google neustále zdokonaluje.

Fakt č. 4: Pokud chcete vyloučit mobilní aplikace - Google vám to nedovolí

V létě 2018 Google odstranil možnost vyloučit aplikace pro mobilní telefony z možností vyloučení obsahu v nastavení kampaně. Pro mnohé marketéry to bylo překvapení.

Většina aplikací, na kterých se vaše reklamy zobrazí, bude mít velice nízkou míru konverze, a jelikož tyto reklamy často spotřebují velkou část reklamního rozpočtu, může to být problém.

Naštěstí existuje řešení pro vyloučení reklam v mobilních aplikacích pomocí aplikace Google Ads Editor. V několika velmi jednoduchých krocích můžete z cílení vyloučit všechny mobilní aplikace.

Pokračujte v testování

Nedá se předem říci, která možnost cílení je pro vaši firmu nejlepší. Měli byste však vyzkoušet všechny, které mají smysl pro cíle vaší kampaně. Čím více možností vyzkoušíte, tím větší bude pravděpodobnost, že narazíte na tu správnou, která posune vaši PPC kampaň kupředu.

Zdroj: marketingland.com, facebook.com, cpcstrategy.com
Autor: Vlastimil Malík
Foto zdroj: pixabay.com

Více článků z blogu

Používáme tyto nástroje

WordPress
PrestaShop
WooCommerce
Shoptet
Upgates
FastCentrik
GA4
Google Merchant
Google Tag Manager
Collabim
Marketing Miner
ahrefs
Ecomail
Mailchimp