SEO
Jsou nástroje v Google Search Console konečně kompletní? Google hlásí změny.

Společnost Google přišla s prohlášením, že dokončila migraci všech zpráv do nového rozhraní Search Console. Můžeme tedy konečně počítat po letech s tím, že jsou všechny nástroje zase kompletní?

GSC neboli Google Search Console je velmi oblíbeným a užitečným nástrojem pro všechny majitele webů a e-shopů. Jedná se o bezplatný nástroj, který vám umožní zlepšit vaše SEO. V roce 2018 uvedla společnost Google na trh novou verzi Google Search Console, avšak zapomněla (nebo záměrně nechtěla) migrovat veškeré nástroje a funkce ze staré platformy na novou. Další přepracování proběhlo v roce 2019, kdy Google přepracoval zprávy Search Console na ikonu zvonečku na vlastním panelu – ani v tuto chvíli však neobsahovala nová verze vše, co měla. Dochází tedy ke změně v roce 2022?

Co je Google Search Console?

Než se pustíme do objasnění faktů, co se vlastně v letošním roce s Google Search Console vlastně děje, měli bychom si v krátkosti připomenout, co to vlastně Google Search Console je a k čemu a pro koho je vhodná. Zjednodušeně řečeno platí, že tato bezplatná služba umožňuje správu a sledování toho, zda se webové stránky či e-shop objevují ve výsledcích vyhledávání Googlu. Kromě toho, že sdělí výsledky vyhledávání, pomůže také s identifikací případných problémů a jejich odstraňováním. Řekne vám tedy, na jaké pozici v organickém vyhledávání se umisťujete, z jakých klíčových slov vás navštěvují uživatelé Googlu, či jakou máte míru prokliku neboli CTR v SERPu. Díky ní si můžete zobrazit a vyřešit celou řadu dalších funkcí, a proto se těší velké oblibě jak mezi profesionály (SEO specialisté, správci a vývojáři webů), tak amatérskými uživateli.

  • Zjistí pozici vašeho webu v organickém vyhledávání Googlu
  • Pomůže vyřešit problémy s indexováním
  • Prozradí, jak často se váš web zobrazuje ve výsledcích vyhledávání
  • Ukáže data o návštěvnosti webu z vyhledávání pomocí Googlu
  • Upozorní na to, když Google objeví na vašem webu spam či problémy s indexováním
  • Odstraní problémy s použitelností na mobilech
  • Odstraní problémy se stránkami AMP
  • Ukáže vám, které weby odkazují na vaše stránky
  • A mnoho dalšího

Co se mění v roce 2022 u Google Search Console?

Společnost Google v uplynulých dnech oznámila, že dokončila migraci všech zpráv do nového rozhraní Search Console, takže je nyní možné očekávat ještě více uživatelských zpráv na panelu zpráv. V podstatě by tak nyní již měly být na tomto panelu zpráv dostupné všechny zprávy a nástroje, které již od roku 2018 všichni uživatelé Google Search Console postrádají.

Shrnutí

Při používání tohoto unikátního nástroje byste tak nyní měli mít všechny zprávy a nástroje přehledně na jednom místě. Nebojte se je proto prozkoumávat a zkoušet, k čemu všemu vám mohou pomoci. Pokud byste se v jejich množství ztratili a dostali se takzvaně do slepé uličky, neváhejte se obrátit na pomoc na SEO specialistu či SEO agenturu, kteří vám s nastavením a správou pomohou. Vzhledem k tomu, že Google Search Console představuje opravdu velmi užitečný nástroj, byla by škoda nevyužívat ho v plném rozsahu ve prospěch vašeho podnikání.

Zdroj: marketingland.com, facebook.com, cpcstrategy.com

Autor: Vlastimil Malík

Foto zdroj: pixabay.com

 

Více článků z blogu

Používáme tyto nástroje

WordPress
PrestaShop
WooCommerce
Shoptet
Upgates
FastCentrik
GA4
Google Merchant
Google Tag Manager
Collabim
Marketing Miner
ahrefs
Ecomail
Mailchimp