Optimalizace obsahu
Optimalizujte svůj obsah s pravidelným obsahovým auditem. Udržujte krok s konkurencí, a přizpůsobte se změnám ve vyhledávacích algoritmech.

Pravidelný obsahový audit je klíčovým nástrojem pro optimalizaci obsahu a udržování jeho výkonnosti. Pomáhá vám udržet krok s konkurencí, přizpůsobit se změnám ve vyhledávacích algoritmech a zajistit, že váš obsah je stále relevantní a účinný. Je dobré provádět obsahový audit pravidelně, ideálně minimálně jednou za rok. Nicméně, v závislosti na dynamice vašeho webu a odvětví, může být vhodné provádět audit častěji, například každých šest měsíců nebo dokonce častěji.

Co je to obsahový audit?

Obsahový audit vám umožňuje získat přehled o tom, jaký má váš obsah výkon a zda dosahuje požadovaných cílů. Může odhalit slabé stránky vašeho obsahu, jako jsou zastaralé informace, špatná struktura nebo chybějící klíčová slova. Zároveň vám pomůže identifikovat příležitosti pro vylepšení a optimalizaci obsahu.

Obsahový audit vám umožňuje analyzovat klíčová slova, meta popisy, nadpisy a další SEO faktory, které ovlivňují vaši viditelnost ve vyhledávačích. Pomocí auditu můžete identifikovat oblasti, ve kterých je třeba provést SEO optimalizace a zvýšit své šance na lepší umístění ve výsledcích vyhledávání.

 Obsahový audit vám umožňuje posoudit uživatelský zážitek na vašem webu. Můžete identifikovat obsah, který je zastaralý, nepřehledný nebo obtížný k použití, a přijmout opatření k jeho vylepšení. To pomáhá zlepšit spokojenost uživatelů, prodloužit dobu strávenou na stránkách a snížit míru odchodu.

Obsahový audit je také příležitostí k přezkoumání a aktualizaci obsahu. Vzhledem k rychle se měnícím trendům a informacím je důležité udržovat obsah svých stránek čerstvý a aktuální. Audit vám umožňuje identifikovat obsah, který je potřeba aktualizovat, doplnit nebo odstranit.

Jaké časové období je pro obsahový audit nejvhodnější?

Vaše návštěvnost se patrně mění na základě aktualizací algoritmů Google a je zde také určitá sezónnost. Měli byste pro optimalizaci své SEO strategie použít údaje o výkonnosti za jeden rok, nebo by bylo lepší použít kratší období?"

Na tuto otázku neexistuje správná nebo špatná odpověď, protože každý web je jedinečný. Existují však signály, že je čas provést audit obsahu. A každoroční audit výkonnosti také není na škodu.

Jediné, na co je třeba si dát pozor, je měnit věci jen proto, že jste zpanikařili kvůli poklesům výkonnosti z důvodu sezónnosti nebo kvůli aktualizacím algoritmu vyhledávače.

Často se stává, že při aktualizaci vyhledávačů, jako je Google, pozice stránek poklesnou, ale posléze se dobrý obsah a stránky vrátí zpět.

Propady po aktualizacích Google neznamenají, že je čas provést audit obsahu.

Signály že je třeba provést audit obsahu

  • Pokud se růst návštěvnost zastavil a dobré stránky, které by se měly umisťovat, se neumisťují. (Po vyřešení technických problémů a problémů se strukturou)
  • Obsah, který byl vždy na předních pozicích, se propadl nebo začal propadat a váš obsah začal být nahrazován konkurenčními weby.
  • Do vaší hlavní sezóny zbývá méně než 6 měsíců a vy stále nedosahujete požadovaných pozic.
  •  

Stagnující návštěvnost

Pokud návštěvnost webu stagnuje, přestože už nějakou dobu pravidelně přidáváte obsah, je dobré udělat krok zpět a podívat se na obsah, který publikujete.

Pokud nezískáváte novou návštěvnost, najděte nové téma, které může přivést nové publikum a zároveň zůstat relevantní pro vaše hlavní produkty, služby a nabídky.

Nechcete kanibalizovat stránku nebo stránky, které fungují. Nepište však stále o stejném tématu - podívejte se na svou uživatelskou základnu a publikum více zeširoka.

Přestali lidé na sociálních sítích sdílet a proklikávat se na vaše stránky?

Když se to stane, pravděpodobně zveřejňujete témata, která nejsou pro vaši uživatelskou základnu zajímavá, nebo jste to s těmito tématy přehnali a lidi už nebaví stále to samé.

Podívejte se na jiné typy obsahu, které splňují potřeby stejné uživatelské základny.

Tj. pokud jsou vaší cílovou skupinou svobodné matky s mladšími dětmi a prodáváte knihy, přemýšlejte o dalších "problémech svobodných matek". Mohlo by jít o úpravu účesu, plánování narozeninových oslav, nakupování oblečení, představování dítěte novému partnerovi atd.

Každé z těchto témat bude mít odpovídající knihy, které můžete zákaznicím nabídnout a které  poskytnou řešení jejich potřeb. A tato témata vám umožní spolupracovat s influencery ve vašem oboru a vytvářet další marketingové kampaně. To zase buduje expozici a může vést k přirozeným zpětným odkazům.

Můžete tak znovu zvýšit návštěvnost relevantního publika a zároveň tak napájet další marketingové kanály a pomoci vaší společnosti růst v celé šíři.

Stránky a kategorie, které se propadají

Pokud si všimnete, že stránky nebo kategorie na vašem webu se ve výsledcích vyhledávání propadají, je vhodný čas na jejich audit.

Nezačínejte však ihned s přepisováním obsahu. Nejprve se podívejte na to:

  • Kteří konkurenti vás nahradili ve výsledcích vyhledávání?
  • Která témata konkurenti pokrývají a vy ne? Zamyslete se nad tím, jak je můžete přirozeně začlenit do vlastního obsahu, pokud jsou relevantní.
  • Kolik mají zpětných a interních odkazů, pokud jejich stránka získává "skutečné" mediální pokrytí? Proč se jim ho dostává a vám ne? Jak propagují svůj obsah? Dodávají mu další signály prostřednictvím interních odkazů (zejména ze stránek s kvalitními zpětnými odkazy)?
  • Máte správné schéma a strukturu webu a načítají se vaše stránky rychle a poskytují řešení?
  • Publikovali jste vícekrát podobný obsah na vašem webu, a mohl by tak být svou vlastní konkurencí? Pomocí SEO nástroje vyberte seznam klíčových slov a pak se podívejte, zda se na ně zobrazuje více stránek na vašem webu. Pokud máte stránky, které si vzájemně konkurují, možná budete chtít některé z nich spojit, některé odstranit nebo některé přepsat, aby byly pro návštěvníka jasnější.

Přibližně šest měsíců do hlavní sezóny

Když vám zbývá přibližně šest měsíců do sezóny, zkontrolujte, zda se aktuálně zobrazujete na nejdůležitější výrazy.

Pokud tomu tak není, proveďte stejné postupy jako výše a začněte se zabývat tím, jak můžete zlepšit svůj obsah.

Vždy je dobré provést roční hodnocení

Vždy je dobré provést roční hodnocení obsahu vašeho webu, abyste zajistili jeho efektivitu a konkurenceschopnost. Pravděpodobně víte, jaký je váš nejvýkonnější obsah, ale možná jste si neuvědomili, že některé kategorie vašeho webu zůstávají ve stínu. Řešením je využití analytických balíčků, které vám poskytnou důležité informace.

Prvním krokem je seřadit obsah podle návštěvnosti z hlediska SEO. Tím získáte přehled o tom, který obsah přitahuje nejvíce uživatelů. Následně můžete zobrazit obsah podle kategorií a zjistit, jak si jednotlivé kategorie vedou.

Tato analýza vám umožní upravit strukturu webu a budovat interní odkazy tak, aby klíčový obsah byl snadno dostupný. Zároveň můžete identifikovat chybějící oblasti a naplánovat jejich rozšíření.

Dalším zjištěním může být to, že příspěvky, které měly dříve dobrou výkonnost, upadly, ale jiné příspěvky je nahradily. To můžete zjistit pomocí časového srovnání. V případě potřeby můžete tyto pokleslé stránky znovu vytvořit a obnovit jejich výkonnost.

Pokud zjistíte, že návštěvnost je stabilní, protože jeden příspěvek nahradil jiný jako zdroj návštěvnosti, máte nyní příležitost zdvojnásobit svou návštěvnost. Zajistěte, aby se stránky, které klesly, vrátily zpět na svou předchozí úroveň a udržujte vysokou kvalitu těch, které ji již mají. Oprava starších stránek může být někdy efektivnější než vytváření zcela nových obsahů, a zároveň je to i časově úsporné.

Zdroj: marketingland.com, facebook.com, cpcstrategy.com

Autor: Vlastimil Malík

Foto zdroj: pixabay.com

Více článků z blogu

Používáme tyto nástroje

WordPress
PrestaShop
WooCommerce
Shoptet
Upgates
FastCentrik
GA4
Google Merchant
Google Tag Manager
Collabim
Marketing Miner
ahrefs
Ecomail
Mailchimp