Google
Zjistěte, zda alt tagy ovlivňují (nebo neovlivňují) pozice v organickém vyhledávání Google. Zde najdete vše, co byste měli vědět.

Alt text, neboli alternativní text, je důležitým prvkem webového designu a přístupnosti, který umožňuje počítačům a čtečkám obrazovky interpretovat obsah obrázků. Tento text pomáhá zlepšit zkušenosti uživatelů, kteří se spoléhají na technologii asistenčních zařízení, a zároveň poskytuje kontext vyhledávačům, jako je Google, pro indexaci a porozumění obrázkům. Mohou však Alt texty ovlivnit pořadí ve výsledcích vyhledávání?

Co je to text alt?

Alt text je atribut obrázku v jazyce HTML. Umožňuje vytvořit alternativní textovou verzi obrázku, pokud se nemůže načíst nebo má problém s přístupností. Alt text by měl být stručný a popisný, aby uživatelé, kteří nemohou obrázek vidět, měli jasnou představu o jeho obsahu. Měl by obsahovat klíčová slova relevantní k tématu obrázku, ale zároveň by neměl být přeplněný klíčovými slovy, což by mohlo působit spamově. Ideální alt text by měl:

  • Popisovat obsah obrázku: Uveďte, co na obrázku je, a pokud je to relevantní, i kontext nebo akci, která se na něm odehrává.
  • Být přesný: Vyhněte se obecným popisům a snažte se být co nejkonkrétnější.
  • Být stručný: Alt text by neměl být příliš dlouhý; ideálně by měl mít méně než 125 znaků, aby byl snadno čitelný a stravitelný.
  • Používat klíčová slova: Začlenění klíčových slov může pomoci s SEO, ale klíčová slova by měla být použita přirozeně a v kontextu popisu obrázku.

Například, pokud máte obrázek psa hrajícího si s míčem, dobrý alt text by mohl být: “Hnědý labrador retriever skáče po zeleném trávníku za žlutým míčem.”

Tímto způsobem alt text poskytuje užitečný popis pro ty, kteří obrázek nemohou vidět, a zároveň pomáhá vyhledávačům lépe indexovat obrázky na webu.

Všeobecně se soudí, že Alt texty mohou ovlivnit pořadí ve výsledcích vyhledávání, protože poskytují vyhledávačům relevantní klíčová slova a popisy, které mohou zlepšit viditelnost obrázku v organickém vyhledávání. Přesný a popisný alt text může zvýšit šance, že obrázek bude zobrazen ve vyhledávání obrázků Google, a tím potenciálně přilákat více návštěvníků na web. Proto je důležité, aby byl alt text informativní a přesně odpovídal obsahu obrázku.

Co na to říká Google?

Společnost Google zdůrazňuje, jak důležitou roli hraje alt text při rozpoznávání obrázků ve vyhledávači Google Image Search. V příručce Google Search Central "Search Engine Optimization Starter Guide"  najdete v dokumentaci Google část kde se Google zabývá používáním Alt textu.

"Google používá alt text spolu s algoritmy počítačového vidění a obsahem stránky, aby pochopil předmět obrázku. Text alt u obrázků je také užitečný jako kotevní text, pokud se rozhodnete obrázek použít jako odkaz."

Google sice neuvádí, že Alt text zlepší vaše hodnocení, ale varuje majitele webových stránek, že nesprávné použití může web poškodit.

"Při psaní Alt textu se zaměřte na vytváření užitečného, informačně bohatého obsahu, který vhodně používá klíčová slova a je v kontextu obsahu stránky.

Vyvarujte se zaplňování Alt textů klíčovými slovy (zakázaná metoda známá také jako "keyword stuffing"), protože to vede k negativnímu uživatelskému zážitku a může způsobit, že vaše stránky budou považovány za spam."

Alt text jako faktor hodnocení

Alt text je potvrzeným faktorem hodnocení pouze pro vyhledávání obrázků a důležitým prvkem SEO. Měli byste vytvořit popisný, nespamový text alt, který pomůže vašim obrázkům zobrazit se ve výsledcích vyhledávání obrázků Google.

Alt text rozhodně není hodnotícím faktorem ve vyhledávání Google. Společnost Google objasnila, že text alt se v celkovém vyhledávání chová jako normální text stránky. Není tedy zbytečný, ale není samostatně uvažovaným faktorem hodnocení obsahu vaší stránky.

To však neznamená, že byste měli text alt ignorovat. Je to užitečný nástroj pro přístupnost pro čtečky obrazovky. Když píšete text alt, položte si otázku, co chcete, aby z obrázku pochopil někdo, kdo ho nevidí.

Zdroj: marketingland.com, facebook.com, cpcstrategy.com

Autor: Vlastimil Malík

Foto zdroj: pixabay.com

Více článků z blogu

Používáme tyto nástroje

WordPress
PrestaShop
WooCommerce
Shoptet
Upgates
FastCentrik
GA4
Google Merchant
Google Tag Manager
Collabim
Marketing Miner
ahrefs
Ecomail
Mailchimp