Facebook vs Instagram
V dnešní digitální éře jsou Facebook a Instagram klíčovými platformami pro efektivní online marketing. Jaká jsou jejich specifika?

S miliony aktivních uživatelů denně nabízí tyto sociální sítě obrovský potenciál pro oslovování cílové skupiny a budování silné značky. Podívejme na několik strategií, které Vám pomohou maximalizovat Vaše úsilí v oblasti online marketingu na Facebooku a Instagramu.

Cílená reklama pro lepší konverze

Facebook a Instagram nabízí pokročilé možnosti cílení PPC reklamy, což umožňuje efektivněji oslovovat konkrétní publikum. Využijte demografických údajů, chování uživatelů a zájmů pro vytvoření personalizovaných reklamních kampaní, což povede ke zvýšené angažovanosti a lepším konverzím.

Instagram a Facebook, i když patří pod stejnou mateřskou společnost Meta (dříve Facebook), jsou v mnoha ohledech odlišné sociální platformy. Pro běžné uživatele to může být otázka preferencí, ale pro marketéry to má významné dopady na strategie pro zvyšování organického dosahu a dosahování obchodních cílů.

Instagram se vyznačuje vizuálním obsahem, zejména fotografiemi a krátkými videi, a zaměřuje se na mladší cílovou skupinu. Facebook zase nabízí širší škálu obsahu, včetně delších textových příspěvků, událostí a sdílení odkazů, a je více rozložený podle věkových kategorií.

Při rozhodování, kterou platformu využít, je klíčové zohlednit cílovou skupinu, povahu obsahu, který chcete sdílet, a vaše obchodní cíle. Pro některé značky a produkty může být Instagram vhodný pro prezentaci vizuálního obsahu a budování komunity, zatímco Facebook může sloužit pro podrobnější informace a komunikaci.

V každém případě je důležité provádět průběžné analýzy výsledků a přizpůsobovat strategie na základě konkrétních reakcí a chování vaší cílové skupiny na obou platformách.

Začněme několika základními informacemi.

Instagram vs. Facebook

Instagram a Facebook jsou obě oblíbené sociální sítě s větším či menším podílem na přízni uživatelů. Podle společnosti Hootsuite označuje 14,5 % aktivních uživatelů sociálních médií Facebook za svou oblíbenou sociální síť, zatímco 14,6 % dává přednost Instagramu. Tato preference není překvapivá, protože obě platformy jsou již desetiletí součástí sociálního média.

Přestože jsou obě sociální média oblíbená, byla vytvořena s odlišnými cíli v odlišných prostředích. Než se ponoříme do detailů, je důležité si uvědomit tyto rozdíly, abychom mohli lépe porozumět, jak každou z nich efektivně využívat v rámci specifických obchodních strategií a cílů.

Ano, Instagram a Facebook vznikly s několikaletým odstupem, přičemž Instagram byl spuštěn poté, co byl na trh uveden iPhone a následně přišla éra mobile-first. Tato doba byla ovlivněna rostoucím významem mobilních zařízení a změnami v našem vztahu k sociálním médiím. Facebook byl zaveden dříve a hrál klíčovou roli v transformaci způsobu, jakým lidé komunikují a sdílejí obsah online.

Rozdílný časový kontext, ve kterém obě platformy vznikly, ovlivnil jejich zaměření a způsob interakce uživatelů. Instagram se zpočátku zaměřoval na sdílení vizuálního obsahu, zejména fotografií, a využíval mobilní zařízení jako primární prostředek pro sdílení. Tím se stal klíčovým hráčem v oblasti mobilního sociálního světa.

Facebook, na druhou stranu, začal jako univerzální sociální síť, kde uživatelé sdílejí různorodý obsah a navazují na online vztahy. Postupem času se vyvíjel, přizpůsoboval se změnám v chování uživatelů a rozšiřoval své funkce, zahrnující také akvizici Instagramu v roce 2012.

Takže, zatímco obě platformy patří k rodině Meta, mají své vlastní charakteristiky a využití, což dává marketérům možnost vybírat si podle svých cílů a cílové skupiny. 

Instagram vs. Facebook: Publikum

Obě sociální sítě mají obrovské publikum po celém světě. Instagram a Facebook dosáhly 1 miliardy uživatelů v 7,7, resp. 8,7 letech a od té doby stále rostou. Přesto existují určité rozdíly - včetně počtu uživatelů a demografických údajů o uživatelích.

Počet uživatelů

Facebook i Instagram mají značné množství uživatelů, ale publikum Facebooku je výrazně větší. Facebook má 2,9 miliardy uživatelů měsíčně, zatímco Instagram má 2 miliardy uživatelů měsíčně. 

Je důležité poznamenat, že růst počtu uživatelů Facebooku se v posledních pěti letech vyrovnal, zatímco Instagram neustále roste.

Věk a pohlaví uživatelů

U Facebooku i Instagramu je minimální věk pro vytvoření profilu 13 let. To je pro marketéry důležité, protože to znamená, že na obou platformách jsou děti.

Přesto teenageři mladší 18 let tvoří jen asi 7 % uživatelů Instagramu. Více než 60 % uživatelů Instagramu je ve věku 18-34 let, přičemž mírnou většinu v tomto věkovém rozmezí tvoří ženy.

To znamená, že pokud se zaměřujete na potenciální zákazníky ve věku 20 a 30 let - zejména na ženy v tomto věkovém rozmezí - je Instagram skvělým místem pro oslovení vašeho publika.

Facebook je naopak starší a většinu uživatelů tvoří muži. Téměř 50 % uživatelů Facebooku je ve věku 25 až 44 let. Téměř 30 % všech uživatelů Facebooku tvoří muži ve věku 25 až 44 let.

Pokud tedy chcete oslovit muže v těchto věkových skupinách, je dobré se na Facebook podívat.

Instagram vs. Facebook: Zapojení

Znát své publikum a potenciální zákazníky je skvělé, ale jako marketér víte, že zapojení je způsob, jak určit, zda je vaše strategie sociálních médií účinná, či nikoli.

Typy zapojení

Pro algoritmus Instagramu jsou nejdůležitější zapojení:

  • Líbí se mi
  • Komentáře
  • Uložení
  • Návštěvy profilu
  • Čas strávený na stránce

 Pro algoritmus Facebooku jsou nejdůležitější následující zapojení:

  • Reakce
  • Komentáře
  • Sdílení
  • Kliknutí na odkaz
  • Čas strávený na stránce
    • 54 % uživatelů hledá vtipný nebo zábavný obsah.

Čas strávený na Instagramu vs. na Facebooku

Ano, statistiky ukazují, že uživatelé na Facebooku tráví v průměru více času měsíčně než na Instagramu. Průměrná doba strávená na platformě může poskytnout důležitý kontext pro marketéry, kteří se snaží efektivně oslovit svou cílovou skupinu.

Facebook s delší dobou strávenou na platformě poskytuje větší příležitosti pro sdílení obsahu, budování komunity a interakci s publikem. Vzhledem k různorodosti obsahu na Facebooku, včetně textových příspěvků, fotografií, videí a odkazů, mají marketéři možnost vytvářet různorodé kampaně a oslovit uživatele různými způsoby.

Instagram je naopak silným hráčem v oblasti vizuálního obsahu a mobilního sdílení. I když uživatelé na této platformě tráví méně času, může být jejich angažovanost intenzivnější, zejména v oblasti interakcí s fotografiemi a videi.

Pro marketéry je důležité brát v úvahu nejen dobu strávenou na platformě, ale také specifické chování uživatelů a vhodnost obsahu pro každou platformu při vytváření svých strategií sociálních médií.

Instagram vs. Facebook: Obsah

Existuje mnoho důvodů, proč si otevřít aplikaci sociální sítě. Můžete ji otevřít ze zvyku, když se nudíte, ze zvědavosti, když se chcete podívat, co dělají přátelé a rodina, nebo z nutnosti, když uvažujete o nákupu a chcete vidět produkt v akci.

Není možné vědět, co vaše publikum hledá pokaždé, když se přihlásí na Facebook nebo Instagram, ale můžete využít existující data k tomu, abyste si vytvořili kvalifikovaný odhad - a atraktivnější obsah.

Zde je uvedeno, co uživatelé Facebooku na této platformě obvykle hledají:

  • 55 % sleduje nebo zkoumá značky a produkty.
  • 59 % sleduje novinky a aktuální události.
  • 71 % si píše s přáteli a rodinou.
  • 64 % zveřejňuje nebo sdílí fotografie a videa. 

Většina lidí chodí na Facebook komunikovat s přáteli a rodinou. To znamená, že budete chtít dbát na to, aby vaše firemní stránka nepůsobila rušivě - vyhněte se přílišnému tlaku na prodeje a snažte se raději konverzovat.

A zde je uvedeno, co platformě obvykle hledají uživatelé Instagramu:

  • 61 % uživatelů hledá vtipný nebo zábavný obsah.
  • 62 % sleduje nebo zkoumá značky a produkty.
  • 51 % sleduje novinky a aktuální události.
  • 51 % si píše s přáteli a rodinou.
  • 70 % zveřejňuje nebo sdílí fotografie a videa.

Jak je vidět, stále více lidí se obrací na Instagram, aby zkoumali značky a produkty. To je dobrý signál, abyste tuto sociální síť využili ke zvýraznění recenzí produktů a zákaznických referencí s množstvím fotografií a videí.

Typy obsahu

Největší rozdíl mezi obsahem na Instagramu a Facebooku spočívá v tom, že příspěvky na Instagramu vyžadují fotografii nebo video. Facebook umožňuje různé typy obsahu, včetně pouze textových příspěvků, sdílení odkazů a dalších. Zde je stručný přehled obsahu, který můžete sdílet na Instagramu a na Facebooku.

Typy obsahu, které můžete sdílet na Instagramu:

  • Fotografie. Příspěvky na Instagramu obsahují fotografie nebo video obsah. Ačkoli fotografie mají tendenci k menšímu zapojení, neznamená to, že byste je měli zcela vynechat. Místo toho se rozhodněte pro karuselové příspěvky, abyste sdíleli mnoho fotografií najednou a dosáhli tak lepšího zapojení.
  • Příběhy. Příběhy na Instagramu jsou pomíjivé příspěvky s videem nebo obrázky, které mají velkou angažovanost - nemalou měrou proto, že jsou to první příspěvky, které vidíte v horní části kanálu Instagramu. Je to skvělé místo pro opětovné sdílení obsahu, ve kterém zákazníci označili vaši značku.
  • Živý přenos na Instagramu. Služba Instagram Live umožňuje natáčet videa a komunikovat se zákazníky v reálném čase, což je skvělý způsob, jak nabídnout otázky a odpovědi nebo zapojit lidi do oznámení produktů.
  • Instagram Reels. Instagram Reels jsou 15- nebo 30sekundová videa, která mohou mít na Instagramu velký dosah. Na rozdíl od obsahu Instagram Story žijí Reels ve vašem kanálu. Navíc jsou dobrým místem pro opětovné sdílení obsahu TikTok, pokud jej vytváříte. 

Typy obsahu, které můžete sdílet na Facebooku:

  • Aktualizace stavu. Pomocí aktualizací stavu můžete sdílet příspěvky s textem, fotografiemi, videi a dokonce i odkazy na svůj profilový kanál.
  • Události. Můžete nastavit události na Facebooku pro jakékoli osobní nebo virtuální programy, které pořádáte, aby je vaši sledující mohli vidět a přihlásit se k účasti.
  • Živé vysílání. Služba Facebook Live je podobná službě Instagram Live - nabízí způsob, jak vysílat a zapojit své sledovatele v reálném čase.
  • Fotografie nebo videa. Facebook stále umožňuje sdílet fotografie a videa. A uživatelé Facebooku je stále chtějí. Proto zde nezapomeňte sdílet fotografie značky, produktů, a dokonce i obsah ze zákulisí. 

Instagram vs. Facebook: Odvětví

Aby bylo jasno, firma z jakéhokoli odvětví si může vytvořit profil a pěstovat si sledující na Instagramu nebo na Facebooku. Některá odvětví se však lépe hodí pro jednu nebo druhou platformu.

Odvětví na Instagramu

Odvětví, která mají tendenci dosahovat dobrých výsledků na Instagramu, jsou ta, která se snadno přizpůsobí vizuální povaze obsahu, přímému spojení se zákazníky, které tato platforma umožňuje, a silnému trhu s influencery na sociálních sítích.

Patří sem např:

  • Zdraví a krása: Odvětví krásy je nejen neuvěřitelně vizuální, ale také neuvěřitelně osobní. Harvard Business School ve skutečnosti zjistila, že 67 % zákazníků nakupujících kosmetiku hledá nové produkty u influencerů. Díky tomu je Instagram pro růst počtu vašich organických sledujících a zvyšování povědomí o značce bezpředmětný.
  • Značky oblečení a doplňků: Stejně jako kosmetický průmysl, i móda se v marketingu do značné míry spoléhá na vizuální stránku. Stejně jako v kosmetickém průmyslu hrají také influenceři velkou roli v růstu módních značek na sociálních sítích. Inspiraci pro oblečení nebo outfit hledá u influencerů 50 % uživatelů Instagramu.
  • Jídlo a restaurace: Jedním z důvodů, proč se potravinářskému průmyslu na Instagramu tak dobře daří, je způsob, jakým platforma podporuje obsah vytvářený uživateli. Značky potravin mohou nechat své zákazníky, aby mluvili za ně - což je, jak víme, vždy mnohem efektivnější.

Odvětví na Facebooku

Zde je několik odvětví, ve kterých Facebook funguje obzvlášť dobře pro růst organického sledování a podporu zapojení:

  • Nemovitosti: Nezapomeňte, že demografická skupina uživatelů Facebooku je o něco starší než uživatelé Instagramu a že platforma umožňuje vizuální obsah i sdílení odkazů, což je pro odvětví, jako jsou nemovitosti, klíčové.
  • Cestování: Stejně jako nemovitosti je i cestování tak vizuální a spoléhá na odkazy a více informací, než je často k dispozici ve formátech obsahu Instagramu. Společnost Hootsuite zjistila, že stránky o cestování na Facebooku získaly v průměru 591 000 zobrazení ve srovnání s 351 000 návštěvami profilů účtů cestovních kanceláří na Instagramu.
  • Vzdělávání: Facebook je nejčastěji používanou platformou sociálních médií pro marketing v oblasti vzdělávání. Může to být způsobeno tím, že průměrný věk uživatele Facebooku je vyšší - a je tedy pravděpodobnější, že se jedná o rodiče s dítětem zapsaným do školy. Ať tak či onak, pokud pracujete pro vzdělávací společnost nebo vysokoškolskou instituci, stojí za to vyzkoušet to se svým účtem. 

Typy podniků na Instagramu a Facebooku

Ačkoli si na Instagramu a Facebooku může pěstovat příznivce jakýkoli typ podniku, některé jsou pro tyto platformy vhodnější a mají větší šanci uspět než jiné. Jeden typ podniku, který by ale rozhodně měl být na Facebooku i Instagramu je E-shop. Instagram i Facebook podporují přímý prodej a oba jsou neuvěřitelně efektivní. Více obchodníků však uvádí, že Instagram má nejvyšší návratnost investic při prodeji produktů. 

Instagram vs. Facebook: Nemusíte si vybírat

Většina lidí je na více než 5 platformách sociálních médií, takže pokud nakonec upřednostníte Facebook před Instagramem nebo zaznamenáte větší úspěch na jedné z nich než na druhé, je pravděpodobné, že i tak do určité míry oslovíte velkou část zamýšleného publika.

Na základě výše uvedených rozdílů určete svou strategii pro jednotlivé platformy, abyste se ujistili, že svůj čas a obsah na Instagramu i Facebooku využijete co nejlépe.

Zdroj: marketingland.com, facebook.com, cpcstrategy.com

Autor: Vlastimil Malík

Foto zdroj: pixabay.com

Více článků z blogu

Používáme tyto nástroje

WordPress
PrestaShop
WooCommerce
Shoptet
Upgates
FastCentrik
GA4
Google Merchant
Google Tag Manager
Collabim
Marketing Miner
ahrefs
Ecomail
Mailchimp