novinky únor
V tomto článku se ponoříme do nejčerstvějších událostí v oblasti SEO a provedeme pečlivý průzkum únorových novinek.

V únoru 2024 se v oblasti SEO objevily několik zajímavých a důležitých změn a inovací, které byste měli znát. V tomto článku vám představíme některé z nich a ukážeme vám, jak je můžete využít pro zlepšení vaší SEO strategie. Sledujte aktuální trendy a novinky ve světě SEO a pružně přizpůsobte svou strategii podle potřeb a požadavků vyhledávačů.

Google oznamuje dohodu o zobrazování většího množství obsahu Redditu

Google nedávno oznámil dohodu s platformou Reddit, která umožní rozšíření zobrazovaného obsahu přímo ve službě Google. Tato dohoda o licencování umožní Google získat přístup k aktuálním konverzacím na Redditu v reálném čase a využívat je nejen k rozšíření množství zobrazovaného obsahu, ale také k tréninku svých modelů. Společnost Google si tímto způsobem zajistí možnost prezentovat ještě více obsahu z této populární platformy. Dohoda také zdůrazňuje, že toto partnerství povede ke zvýšení viditelnosti diskusí z Redditu v různých produktech společnosti Google. To zahrnuje různé vyhledávací plochy v různých tématech a souvislostech, což může obohatit uživatelskou zkušenost a poskytnout uživatelům přístup k rozmanitým diskusím přímo při používání služby Google.

Přidání podpory strukturovaných dat pro varianty produktů

V posledních letech společnost Google aktivně posiluje svou podporu pro strukturovaná data, aby zlepšila uživatelské zkušenosti v rámci svého vyhledávače. V roce 2022 došlo k rozšíření podpory pro strukturovaná data produktů, což mělo za cíl obohatit produktové zkušenosti v rámci vyhledávání Google. Následně, v roce 2023, společnost Google rozšířila svou podporu na oblasti dopravy a vrácení zboží, což přispělo k detailnějším informacím a lepší orientaci uživatelů.

Dnešním posunem je přidání podpory pro strukturovaná data týkající se variant produktů. Tato nová funkcionalita umožňuje obchodníkům snadněji prezentovat a zobrazovat různé varianty prodávaných produktů. Tímto způsobem mohou poskytovatelé relevantnější a užitečnější výsledky nakupujícím, což zvyšuje efektivitu vyhledávání a usnadňuje uživatelům nalezení přesně toho, co hledají. Zavedení podpory pro strukturovaná data o variantách produktů rovněž přináší vylepšení v oblasti obchodních center a automatických kanálů, což poskytuje další nástroje a možnosti pro obchodníky optimalizující svou online přítomnost.

Jakmile začnete používat nová strukturovaná data pro varianty produktů pomocí typu Schema.org ProductGroup, mohou se varianty vašich produktů zobrazovat ve vylepšených výsledcích vyhledávání Google.

Testování a vývoj služby Google SGE probíhá a rozšiřuje se

Rozvoj služby Google Search Generative Experience (SGE) je patrný ve zvýšené aktivitě v různých odvětvích a expanzi do nových zemí. Nedávná analýza ukázala, že je stále obtížnější nalézt výsledky vyhledávání Google, které neobsahují výsledky SGE. Výrazná přítomnost SGE byla zaznamenána zejména ve třech odvětvích - vzdělávání, B2B technologiích a elektronickém obchodu, kde se za posledních 30 dní objevilo u 98 % dotazů.

Zároveň je zajímavé pozorovat, že SGE začal aktivně působit v třech nových zemích, a to v Rumunsku, Polsku a Turecku. Tato expanze však byla provedena bez oficiálního oznámení ze strany společnosti Google. Tato informace vychází z analýzy provedené pomocí podnikové SEO platformy BrightEdge a jejího Generative Parseru, který monitoroval chování Google SGE v obrovském množství dotazů - přesněji v 1 miliardě dotazů v devíti odvětvích.

Nové zkušenosti s vyhledáváním v EEA: bohaté výsledky a agregační jednotky 

V rámci nedávné aktualizace příprav na zákon o digitálních trzích (DMA) sdílí Google další podrobnosti ohledně nových výsledků vyhledávání v zemích Evropského hospodářského prostoru (EHP) a informace o tom, jak mohou vydavatelé projevit zájem o tyto nové zkušenosti. Uživatelé v zemích EHP, kteří vyhledávají dotazy typu "hotely v mé blízkosti", mohou nyní očekávat vizuálnější výsledky zaměřené na konkrétní subjekty. Hlavním cílem těchto zkušeností je prezentovat uživatelům bohaté a relevantní informace, které zlepší jejich vyhledávání.

Tato aktualizace má za cíl zvýšit viditelnost účastníků ekosystému, včetně agregátorů, dodavatelů a podniků, na stránce s výsledky vyhledávání. Výsledky vyhledávání budou lépe reflektovat potřeby uživatelů, poskytujíce jim komplexnější a atraktivnější informace o hledaných subjektech. Tímto způsobem se Google snaží dosáhnout vyšší kvality uživatelských zkušeností a podporovat transparentnost a efektivitu digitálních trhů v rámci EHP. Vydavatelé, kteří mají zájem o tuto inovaci, mohou se aktivně zapojit a využít těchto nových možností prezentace svých informací ve výsledcích vyhledávání.

Neúspěch služby Google Gemini nabízí poučení pro SEO

Selhání generátoru obrázků Gemini vysvětluje, jak mohou selhat i algoritmy pro hodnocení vyhledávání společnosti Google.

Společnost Google nedávno pozastavila funkci generování obrázků svého modelu Gemini a přiznala, že způsob, jakým byl "vyladěn", vedl k nechtěným nepřesnostem. Tato událost nabízí poznatky o tom, jak mohou algoritmy společnosti Google, včetně jejich algoritmů pro řazení ve vyhledávání, generovat nezamýšlené výsledky.

Pochopení toho, co se stalo, je užitečné, protože rozšiřuje chápání toho, jak algoritmy společnosti Google fungují, a osvětluje, že ve skutečnosti existuje historie, kdy tyto algoritmy selhávají a vyžadují aktualizace, které by opravily způsob jejich vyladění.

Google Analytics přepracovává vykazování reklam v jednom centru

Společnost Google přichází s výrazným přepracováním sekce Advertising v nástroji Analytics, kde probíhá konsolidace všech reklamních a vydavatelských reportů do jednoho přehledného centra. Tato aktualizace, která vstupuje do platnosti od dnešního dne, zahrnuje komplexní restrukturalizaci sekce Reklama v rámci služby Analytics, s cílem zjednodušit a zefektivnit analýzu reklamních kampaní.

V novém uspořádání jsou všechny reporty spojeny do centralizované sekce nazvané "Reklama". Tato změna přináší uživatelům jednotné a koherentní prostředí pro sledování výsledků jejich reklamních a vydavatelských aktivit. Cílem této iniciativy je umožnit uživatelům snadnější a rychlejší přístup k klíčovým informacím, což v konečném důsledku zvyšuje efektivitu analýzy a rozhodování v oblasti správy kampaní. Tato aktualizace reflektuje snahu společnosti Google neustále optimalizovat své nástroje a poskytovat uživatelům co nejlepší uživatelský zážitek při správě a monitorování jejich reklamních strategií.

Reddit podepsal se společností Google dohodu o licencování AI obsahu

Nedávný prudký vzestup viditelnosti Redditu ve vyhledávači Google, následovaný uzavřením dohody o licencování obsahu mezi Redditem a Google, vyvolává legitimitu otázek a spekulací v odborné veřejnosti. Tato dohoda přichází v době, kdy Reddit čelil kritice od SEO specialistů kvůli zdánlivému zvýhodňování této platformy ve výsledcích vyhledávání Google v rámci funkce Diskuse a fóra SERP. V některých případech Reddit dokonce předčil původní zdroje obsahu, což vedlo k otázkám ohledně transparentnosti a rovnosti v online vyhledávání.

Zdá se, že dohoda o licencování obsahu mezi Redditem a společností zabývající se umělou inteligencí může být důležitým krokem směrem k lepší spolupráci mezi oběma platformami. Otázky ohledně toho, zda Reddit získal viditelnost výsledků vyhledávání Google díky této dohodě, nebo zda se jedná o reakci na předešlé zprávy o preferencích vyhledávačů vůči "reddit", jsou klíčovými body diskuse. Je možné, že obě aspekty hrají roli v tomto vývoji, a zjištění skutečných motivací bude pravděpodobně součástí dalších analýz a debat v oblasti digitálního marketingu a vyhledávacích strategií.

Zapomeňte na PageRank: Proč byste se místo toho měli zaměřit na hodnocení

Prozkoumejte udržitelné strategie SEO pro zlepšení organických pozic prostřednictvím výkonu, značky, správy procházení a dalších.

Navzdory novým trendům a inovativním nástrojům, jako je umělá inteligence, které si občas ukradnou pozornost, se mnoho konkurenčních odvětví nadále zaměřuje své úsilí v oblasti SEO především na budování PageRanku pomíjejícího budování odkazů.

Základním předpokladem je, že hromadění většího počtu zpětných odkazů procházejících PageRankem nakonec zvýší pozice a přivede na web konvertující návštěvnost. 

Dodržování této strategie je však často nebezpečné kvůli možnému porušení pravidel vyhledávání Google. A co je ještě důležitější, téměř vždy odvádí pozornost od mnohem udržitelnějších způsobů zvyšování organické návštěvnosti webových stránek Google a Bing.


V únoru 2024 se ve světě SEO opět odehrály klíčové aktualizace a novinky, které formují digitální strategie a ovlivňují viditelnost webových stránek ve výsledcích vyhledávání. V tomto článku jste získali náhled do nejčerstvějších událostí v oblasti SEO. Cílem je přinést vám klíčové informace potřebné k optimalizaci vaší SEO strategie v souladu s nejnovějšími trendy a vývojem ve světě vyhledávačů.

Více článků z blogu

Používáme tyto nástroje

WordPress
PrestaShop
WooCommerce
Shoptet
Upgates
FastCentrik
GA4
Google Merchant
Google Tag Manager
Collabim
Marketing Miner
ahrefs
Ecomail
Mailchimp