Youtube
Pokud nějaká optimalizační technika funguje, neznamená to, že Google schvaluje její používání. Nepovolené techniky existují i na YouTube – jak se jim vyhnout?

Jistě víte, že pro úspěch na YouTube je důležitá SEO optimalizace vašeho kanálu. Měli byste si však dát pozor, abyste nepoužili některou ze zakázaných, spamových taktik, které mohou váš účet poškodit. Video spam nebyl od počátků YouTube nijak velkým problémem, ale nástup živého nakupování na této platformě, která se nyní stala jedničkou mezi streamovacími platformami s reklamním dosahem, znamená, že je třeba se k tomuto problému vrátit. Možná jste již slyšeli o SEO spamu, ale co je to vlastně video spam a jak optimalizovat pro Youtube legálně?

Co je to video spam?

V zásadě platí, že spam, podvody a další klamavé praktiky, které využívají komunitu YouTube, nejsou na YouTube povoleny. Kromě toho YouTube nepovoluje obsah, který klame lidi a nutí je opustit sociální platformu pro videa a přejít na jinou stránku. Tyto zásady se vztahují na videa, popisy videí, komentáře, živé přenosy a všechny ostatní produkty nebo funkce YouTube. Asi vás nepřekvapí, že za porušení těchto zásad může být vaše video z YouTube odstraněno, a to určitě nechcete. Je proto důležité, aby vaše chápání toho, co je video spam, bylo v souladu s pokyny YouTube pro prevenci spamu na jeho platformě.

Video spam je obsah, který:

  • slibuje divákům, že něco uvidí, ale místo toho je přesměruje mimo web, kde si to mohou prohlédnout;
  • slibuje divákům, že rychle vydělají peníze, aby tak získal kliknutí, zobrazení nebo návštěvnost mimo YouTube;
  • směřuje diváky na stránky, které se snaží shromažďovat osobní údaje, provádět phishing nebo šířit škodlivý software.

Video spamem je však také:

  • opakované zveřejňování stejného obsahu na jednom nebo více kanálech;
  • hromadné nahrávání obsahu, který jste převzali od jiných tvůrců;
  • automaticky generovaný obsah, který zveřejňují automatické skripty bez ohledu na kvalitu nebo divácký zážitek;
  • masivní zveřejňování partnerského obsahu na vyhrazených účtech.

Mějte však na paměti, že toto není úplný seznam.

Pokud nyní uživatelé, partneři nebo jiní tvůrci uvidí obsah, který podle jejich názoru porušuje tato pravidla, mohou jej pomocí funkce označování odeslat k přezkoumání zaměstnancům YouTube. Pokud navíc najdou několik videí nebo komentářů, které by chtěli nahlásit, mohou nahlásit i celý kanál.

Již v prosinci 2017 YouTube najal dalších 10 000 zaměstnanců, kteří mají za úkol prověřovat obsah, který by mohl porušovat jeho zásady. A to není zdaleka vše.

Co jsou zavádějící metadata nebo miniatury?

Pokud zveřejňujete obsah, nepoužívejte zavádějící metadata nebo miniatury. Patří sem například:

    • miniatura s obrázkem populární celebrity, která nemá s obsahem nic společného;
    • používání názvu, miniatur nebo popisu, které má uživatele přesvědčit, že obsah je něčím, čím není.

Co je to podvodný obsah?

    • Poskytování přehnaných slibů, například tvrzení, že diváci mohou rychle zbohatnout, nebo že zázračná léčba dokáže vyléčit chronické nemoci, například rakovinu.
    • Nabízení peněžních darů.
    • Propagace pyramidových schémat (posílání peněz bez hmatatelného produktu v pyramidové struktuře).

Co je to motivační spam?

Motivační spam je obsah, který prodává metriky zapojení, jako jsou zobrazení, lajky, komentáře, odběratelé nebo jiné metriky na YouTube. Tento typ spamu zahrnuje mimo jiné i následující typy obsahu:

    • Videa "Subs 4 Subs", která nabízejí přihlášení k odběru kanálu jiného tvůrce výměnou za přihlášení k odběru vašeho kanálu.
    • Videa, která nabízejí "lajky" k prodeji.
    • Videa, která nabízejí získání většího počtu odběratelů kanálu bez jakéhokoli jiného obsahu.
    •  

Co je komentářový spam?

YouTube nepovoluje komentáře, jejichž jediným účelem je shromažďovat osobní údaje diváků, zavádějícím způsobem odvádět diváky z YouTube nebo provádět některé z výše uvedených zakázaných chování. Mezi příklady tohoto typu obsahu patří například:

    • komentáře o průzkumech nebo dárcích, které propagují pyramidové systémy;
    • odkazy na "Pay Per Click" v komentářích;
    • komentáře, které nepravdivě tvrdí, že nabízejí plnohodnotný video obsah;
    • zveřejňování odkazů na škodlivý software nebo phishingové stránky v komentářích
    • komentáře s odkazy na falešné obchody;
    • komentáře typu: "Podívejte se na můj kanál/video!", pokud kanál či video nemá nic společného s videem, pod kterým byl komentář zveřejněn;
    • opakované zveřejňování stejného komentáře s odkazem na svůj kanál.

Co je zneužití živého vysílání?

Tyto zásady se vztahují na živé přenosy vysílající obsah, který patří někomu jinému. Pravidla YouTube vyžadují, aby majitelé kanálů aktivně sledovali své živé přenosy a včas napravovali případné problémy. Je zřejmé, že následující typy obsahu nejsou na YouTube povoleny:

    • Používání telefonu ke streamování televizního pořadu.
    • Používání softwaru třetí strany k živému vysílání skladeb z alba.

Pokud chcete lépe porozumět pokynům YouTube týkajícím se této problematiky, další informace naleznete v Centru nápovědy YouTube, které bylo nedávno reorganizováno, aby dokázalo poskytnout uživatelům více srozumitelných informací ohledně svých Pokynů pro komunitu a zásad týkajících se „dezinformací“.

Youtube

Co se stane, pokud váš obsah porušuje tyto zásady?

Pokud váš obsah poruší některou z výše uvedených zásad, YouTube obsah odstraní a zašle vám e-mail, ve kterém vás na to upozorní.

Pokud se jedná o první porušení zásad komunity YouTube, pak pravděpodobně dostanete varování bez jakéhokoli postihu pro váš kanál. Pokud tomu tak není, pak YouTube může vašemu kanálu udělit penalizaci. Pokud během 90 dnů obdržíte tři penalizace, bude váš kanál ukončen.

YouTube může váš kanál nebo účet ukončit také v případě opakovaného porušování Pokynů pro komunitu nebo Podmínek služby.

Stává se také často, že YouTube kanál nebo účet ukončí již po jediném případu závažného zneužití, nebo v případě, že se kanál věnuje porušování zásad.

Několik slov na závěr

Výše zmíněné zakázané praktiky se týkají nejběžnějších forem video spamu, klamavých praktik a podvodů, ale YouTube může negativně reagovat i na další klamavé praktiky, které zde nejsou uvedeny.

Není proto bezpečné předpokládat, že jen proto, že konkrétní klamavá technika není na této stránce uvedena, ji YouTube schvaluje.

Majitelé kanálů, kteří věnují svou energii dodržování ducha základních zásad, zajistí větší spokojenost diváků a následně se budou těšit lepšímu hodnocení než ti, kteří tráví svůj čas hledáním mezer, které by mohli zneužít.

Zdroj: marketingland.com, facebook.com, cpcstrategy.com

Autor: Vlastimil Malík

Foto zdroj: pixabay.com

 

 

 

Více článků z blogu

Používáme tyto nástroje

WordPress
PrestaShop
WooCommerce
Shoptet
Upgates
FastCentrik
GA4
Google Merchant
Google Tag Manager
Collabim
Marketing Miner
ahrefs
Ecomail
Mailchimp