Líné načítání a jeho vliv na SEO
Rychlost načítání je kritickým faktorem hodnocení Google. Zjistěte, jak načítání vašich stránek zrychlit a zajistit si tak přízeň vyhledávačů.

Rychlost načítání stránky je v dnešním digitálním marketingu zásadní z mnoha důvodů. Uživatelé, kteří se na váš web nemohou dostat, nebo kteří musejí dlouho čekat, než se stránka načte, budou frustrovaní a s velkou pravděpodobností opustí váš web dříve, než je budete moci oslovit svou skvělou nabídkou.

Zpomalení načtení stránky o pouhých 500 milisekund může mít za následek zvýšení frustrace o více než 26 % a snížení angažovanosti uživatelů o 8 %. Mnoha opakovanými výzkumy bylo zjištěno, že stránky, které se načítají za méně než jednu sekundu, mají přibližně 2,5krát vyšší pravděpodobnost konverze než stránky, které se načítají pomaleji než pět sekund.

Důvod je zřejmý. Pro většinu lidí je doba potřebná k tomu, aby se dostali na váš web, první zkušeností s vaší značkou. Pokud se vaše stránka načítá pomalu, je to jistý způsob, jak vykročit do vašeho budoucího obchodního vztahu špatnou nohou. Dlouhou rychlostí načítání navíc riskujete, že uživatel nevydrží tak dlouho čekat, a odejde ke konkurenci. Což zamrzí dvojnásob v případě, že jste za jeho kliknutí zaplatili PPC systému.

Pomalé načítání stránky pomůže vyřešit tzv. Lazy loading

Lazy loading neboli líné načítání je jednou z mnoha zásadních optimalizací rychlosti stránky, které můžete provést na vašem webu a dramaticky tak zvýšit pravděpodobnost, že se vaši návštěvníci stanou zákazníky.
Co je to tedy to líné načítání? Lazy loading, zjednodušeně, umožňuje odložit načítání prvků stránky, které nejsou pro uživatelský dojem tak důležité, na později, až po vykreslení důležitých prvků stránky. Na později jsou odloženy například obrázky, které se nacházejí za ohybem, tzn. nejsou vidět bez posunutí stránky.

Lazy loading je způsob, jak zajistit, aby uživatel uviděl vaši stránku co nejrychleji a neopustil ji předčasně.

Rychlost načítání je důležitým hodnotícím faktorem Google

Rychlost načítání je obzvláště důležitá pro mobilní internet. Lidé na mobilech jsou obecně netrpělivější a mnohem citlivější na rychlost načtení webu. I to je důvodem, proč Google považuje rychlost webu za významný hodnotící SEO faktor, který ještě stoupl na důležitosti, když Google vydal své Core Web Vitals.

Jako základní požadavky pro technické zdraví stránek si můžete představit Core Web Vitals, které Google představil v květnu 2020. Jde o indikátory, které Google používá k hodnocení UX (uživatelské zkušenosti) stránky. Samotné Core Web Vitals jsou nedílnou součástí větší aktualizace algoritmu s názvem Page Experience Update, díky níž bude posílen vliv faktorů souvisejících s hodnocením uživatelské zkušenosti a výkonu webových stránek.

Rychlost načítání je už nějakou dobu kritickým faktorem hodnocení Google, ale vydání Core Web Vitals a předběžné oznámení o aktualizaci Page Experience Update představují významné posuny v hodnocení faktorů stránky, které budou v budoucnu hrát důležitou roli při získávání organické návštěvnosti.

Jak zjistit, zda váš web potřebuje líné načítání

Pomalý web nemusí nutně znamenat, že musíte implementovat líné načítání. Lepším přístupem k optimalizaci rychlosti stránky je test webu pomocí nástroje pro zvýšení rychlosti stránky, jako je například PageSpeed Insights.

Ukázkové hodnocení rychlosti stránky ze stránky PageSpeed Insights.

PageSpeed Insights

Použití nástroje PageSpeed Insights je velmi snadné, a navíc zcela zdarma. Jednoduše zadáte adresu webu a zobrazí se vám hodnocení rychlosti stránky na stupnici od 0 do 100. Pro větší názornost je číslo označující rychlost barevné podle toho, jak moc je rychlost stránky přijatelná. Od nejlepší zelené až po nejhorší červenou. Spolu s celkovým hodnocením rychlosti stránky získáte také řadu doporučení, která mohou nebo nemusí vyžadovat implementaci líného načítání obrázků, ale určitě budou zahrnovat další prvky optimalizace rychlosti stránky, jako například:

• Povolení komprese Gzip
• Minifikace JavaScriptu, CSS a HTML
• Snížení počtu přesměrování
• Odebrání JavaScriptu blokujícího vykreslování
• Využití ukládání do mezipaměti prohlížeče
• Zlepšení doby odezvy serveru
• Používání sítě pro distribuci obsahu (CDN)
• Optimalizace obrázků a videa

Cílem je ukázat položky, které váš web nejvíce zpomalují a jejichž optimalizace bude mít na jeho zrychlení největší vliv. Pokud se vám stane, že uvidíte doporučení „odložit obrázky mimo obrazovku“ nebo "defer offscreen images", pomůže vám právě líné načítání obrázků.

Jak implementovat líné načítání

Pro uživatele WordPressu existuje řada užitečných pluginů, které pomáhají s implementací líného načítání, z nichž nejvýznamnější jsou Lazy Load a Smush. Například Smush je řešení pro optimalizaci obrázků typu „vše v jednom“, které vám poskytuje kompresi obrazu, líné načítání a konverzi obrázků nové generace, což vše je pro zrychlení načítání důležité. Podobné pluginy najdete také u všech velkých a známých CMS

Jak důležité je líné načítání vašeho webu

Líné načítání není jediným způsobem, jak zrychlit váš web. Existuje spousta dalších vylepšení rychlosti webu, které můžete a měli byste upřednostnit, pokud představují větší úsporu času během načítání (například komprese Gzip, minifikace JavaScriptu, CSS a HTML, odstranění JavaScriptu blokujícího vykreslení, využití mezipaměti prohlížeče, zlepšení doby odezvy serveru a další).
Pokud na druhou stranu máte vizuální web se spoustou obrázků, může Lazy loading výrazně zlepšit časy načítání webu a stránek s většími prvky pod ohybem. Pro takové stránky je implementace líného načítání jasnou volbou.

Zdroj: marketingland.com, facebook.com, cpcstrategy.com
Autor: Vlastimil Malík
Foto zdroj: pixabay.com

Více článků z blogu

Používáme tyto nástroje

WordPress
PrestaShop
WooCommerce
Shoptet
Upgates
FastCentrik
GA4
Google Merchant
Google Tag Manager
Collabim
Marketing Miner
ahrefs
Ecomail
Mailchimp