Jaká je moje IP adresa? A jak ji mohu vyloučit ze statistik Google Analytics?
Znalost veřejné IP adresy vám umožní odfiltrovat ji ze statistik Google Analytics, takže se do výkonu vašeho webu nebudou započítávat vaše vlastní návštěvy.

Někdy nastanou situace, kdy potřebujete zjistit svou veřejnou IP adresu. Je to užitečné například tehdy, když chcete dát svou adresu na whitelist pro překonání některých bezpečnostních nastavení. Velmi užitečná je znalost IP adresy i pro filtrování provozu v Google Analytics, kdy poté nejsou zaznamenávány přístupy z vašeho vlastního počítače, aby nedocházelo ke zkreslování statistik.

Co je to veřejná IP adresa?

Veřejná IP adresa je adresa internetového protokolu, kterou zaznamenávají různé servery/zařízení.   K těmto zařízením se připojujete prostřednictvím internetového připojení. Pro upřesnění, nemohou existovat dvě zařízení se stejnou veřejnou IP adresou. Toto schéma adresování má schopnost jednotlivých zařízení navzájem se lokalizovat při online připojení a poté si vyměňovat informace.  Adresu internetového protokolu přidělenou jednotlivým zařízením nemáte pod kontrolou. Veřejnou IP adresu přidělí zařízení poskytovatel internetových služeb, jakmile se zařízení připojí k internetu.

Mějte proto na paměti, že IP adresa, kterou vidí webový server, není IP adresa vaší vnitřní sítě, ale IP adresa sítě, ve které se nacházíte. V důsledku toho se při změně bezdrátové sítě vytvoří nová IP adresa.

Mnoho poskytovatelů internetových služeb nepřiděluje firmám ani domácnostem statickou (neměnnou) adresu IP. U některých služeb je platnost IP adres pouze dočasná a dochází k jejich novému přidělování.

Jak funguje IP adresa při připojení k internetu

Jak bylo uvedeno výše, veřejná adresa internetového protokolu je adresa internetového protokolu, ke které se přistupuje prostřednictvím internetu. Podobně jako poštovní adresa, která se používá k doručení poštovní zásilky k vám domů, je veřejná IP adresa celosvětově jedinečná adresa internetového protokolu přidělená počítačovému zařízení. Veřejnou adresu internetového protokolu mají například webový server, e-mailový server a jakékoli serverové zařízení přímo přístupné z internetu. Veřejná adresa internetového protokolu je celosvětově jedinečná a je přidělena pouze jedinečnému zařízení.

Rozdíl mezi veřejnou a soukromou IP adresou

Kromě veřejných IP adres existují i adresy soukromé, což se některým uživatelům může plést. Veřejná IP adresa je ta, kterou poskytovatel internetového připojení přidělí celé síti (například vaší domácí síti). V rámci této sítě je každému zařízení přidělena jeho vlastní, soukromá IP adresa.

Jak zjistit IP adresu

Zjistit svou veřejnou IP adresu je stejně snadné jako vyhledávání na Googlu. Stačí zadat výraz "what is my IP" (jaká je moje IP adresa) a jako první výsledek bude uvedena IP adresa vaší domácí sítě. Existuje také několik webových stránek věnovaných zjišťování vaší veřejné IP adresy, z nichž některé ukazují i další údaje, například polohu vaší IP adresy na mapě či zjištění, zda vaše IP není součástí nějakého blacklistu. Při zjišťování polohy vaší veřejné IP adresy si můžete všimnout, že umístění není vždy přesné. Je to proto, že veřejné IP adresy obsahují pouze přibližnou polohu, nikoliv přesnou adresu.

Zjištění vaší soukromé IP adresy vyžaduje trochu více práce a závisí na typu zařízení, které používáte, ale i tak je poměrně snadné. V případě, že používáte Windows 10, postupujte následovně:

• Na hlavním panelu vyhledejte ikonu Wi-Fi a vyberte síť, ke které jste připojeni.
• Klepněte na tlačítko "Vlastnosti".
• Na nové obrazovce se vedle položky "Adresa IPv4" zobrazí soukromá IP adresa vašeho zařízení.

Jak vyloučit vaši IP adresu ze statistik Google Analytics

Jak vyloučit vaši IP adresu ze statistik Google Analytics

Chcete-li vyloučit interní provoz ze zobrazení v přehledu služby Google Analytics, vytvořte vlastní filtr, který vyloučí vaši konkrétní IP adresu:

1. Přejděte do nabídky Správce (ozubené kolečko vlevo dole) > Zobrazení > Filtry
2. Vyberte možnost Vytvořit nový filtr
3. Filtr pojmenujte například: Název: vlastní IP adresa
4. Typ filtru: Předdefinovaný filtr:
5. Vyberte: Vyloučit > provoz z IP adres >, které se rovnají (vaše veřejná IP adresa)
6. Zadejte vaši veřejnou IP adresu
7. Klikněte na tlačítko Uložit

Závěr

Znalost vaší veřejné IP adresy se vám může vždycky hodit. Přestože se tato adresa může měnit v závislosti na mnoha faktorech, jako je poloha vašeho zařízení a síť, kterou používáte, je vhodné ji ze statistik návštěvnosti vašeho webu odfiltrovat, aby nezkreslovala vaše výsledky analýzy SEO. To platí obzvláště v případech, kdy je váš web nový, ještě nemá vysokou organickou návštěvnost a vy jej často kontrolujete.

Zdroj: marketingland.com, facebook.com, cpcstrategy.com
Autor: Vlastimil Malík
Foto zdroj: pixabay.com

Více článků z blogu

Co obnáší technický SEO audit?

Vyhledávače jsou stále lepší v rozpoznávání a porovnávání záměrů vyhledávajících uživatelů. Právě proto velkou část optimalizace pro vyhledávače (SEO) tvoří psaní skvělého obsahu, který odpovídá záměru vyhledávání pro konkrétní výrazy.
Přečíst článek

Používáme tyto nástroje

WordPress
PrestaShop
WooCommerce
Shoptet
Upgates
FastCentrik
GA4
Google Merchant
Google Tag Manager
Collabim
Marketing Miner
ahrefs
Ecomail
Mailchimp